Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

LG G6 je zvanično predstavljen! Pročitajte sve što treba da znate o njemu!

LG G6 je zvanično predstavljen! Pročitajte sve što treba da znate o njemu!

LG je predstavio novi svoj novi vodeći telefon na MWC sajmu u Barseloni! Radi se o LG G6 modelu koji ima ekran formata 18:9! Po prvi put, LG koji koristi kombinaciju stakla i metala pri izradi svog vodećeg telefona.

LG je godinama unazad pravio veoma zanimljive uređaje, počevši od onih zakrivljenih i fleksibilnih, pa sve do modularnih. Vreme je pokazalo da su sve to odlični uređaji, ali iz nekog razloga retko koji od njih postigne tu slavu i popularnost koja bi mogla LG da postavi na vrh.

 



Prošlogodišnji pokušaj sa LG G5 modularnim telefonom koji je načinjen od metala je svakako hrabar potez. No, uređaj je dosegao mali kurg krug ljudi, a uglavom su to bili kupci koji redovno kupuju LG telefone. Kasnije, sa LG V10 pa sa LG V20 sve je polako krenulo na bolje i tim uređajima se LG vratio na pravi put ka uspehu.

Danas, tu je LG G6 koji je predstavljen na MWC 2017 sajmu u Barseloni. Da li novi vodeći telefon LG-a može da lansira kompaniju na sam vrh? To će vreme pokazati, a na vama je da ocenite… Mi ćemo vam izneti neke informacije koje imamo vezano za LG G6, a vi u komentarima ovog posta pišite vaše mišljenje…

Kada pogledamo LG G6, ne možemo a da ne primetimo da on sadrži neke elemente dizajna svog prethodnika. Ako pogledamo postavku zadnje kamere i čitača otiska prstiju, prisetićemo se LG G5 telefona, zar ne? No, čak i taj segment, kao i sve ostalo, je doživeo neka mala unapređenja i promene. Vidite i sami da je sada izbor materijala LG kompanije pri izradi svog novog vodećeg telefona malo drugačiji. Ranije je metal bio jedini izbor, a sada je to kombinacija stakla i metala.

Imamo utisak da je LG rešio da ne eksperimentiše viće, već da se posveti usavršavanju nečega što je već dobro. Otuda i metalni ram, staklena zadnja površina, vrhunski ekran, odličan audio sistem i još mnogo, mnogo toga.

Pa, hajdemo da se upustimo detaljnije u sve…

Dizajn i izrada

LG je sa svojim G5 napravio neke značajne promene u odnosu na G4. Prvo, vraćeni su tasteri na bok. Zatim, moguće je zameniti bateriju na G5 modelu i koristiti module, a da pritom izrada telefona bude metalna, ne plastična. Zatim se pojavio V20 koji se otarasio modularnosti i zamenljive baterije. I sada, tu je LG G6 koji opet donosi neke promene, doduše, ne tako drastične.



Čitač otiska prstiju je sada postavljen pozadi, odmah ispod kamere, što je bila praksa kod LG G5 telefona. Modularnost i zamenljiva baterija je prošlost za LG G6 model, a najznačajniji novitet je ogroman ekran koji koristi 18:9 format slike.

Čak je i izbor materijala pri izradi LG G6 telefona drugačiji. Ovaj put imamo kombinaciju metalnog rama i zadnje staklene površine. Složićete se sa nama da neodoljivo podseća na HTC U Ultra?

Nema sumnje da je dizajn LG G6 telefona nešto sasvim novo, ali za LG kompaniju. Ovaj princim izrade telefona je odavno korišćen kod drugih proizvođača kao što je recimo Samsung… Dakle, ne možemo reći da LG sa svojim G6 telefonom napravio nešto sasvim novo kada je dizajn u pitanju. Iako je nov dizajn LG G6 telefona već viđena priča, to ne znači da mi, korisnici, nećemo uživati neke prednosti kao što su otpornost na prašinu i vodu. Takođe, sada je dostupno i bežično punjenje, a 3.5 mm audio izlaz je i dalje prisutan.



LG G6 ne dolazi u mnogo boja. Na raspolaganju su svega tri boje: siva, crna i bela.

Karakteristike i funkcije

Da budemo iskreni, karakteristike telefona nisu uopšte bombastične! Jesu odlične, ali ne i toliko napumpane. Dakle, LG G6 pakuje Snapdragon 821 čipset, 4 GB RAM-a i 32 GB interne memorije.



Ok, što se čipseta tiče, nismo ni očekivali ništa bolje budući da je Samsung za svoj Galaxy S8 rezervisao premijeru Snapdragon 835 čipseta. Međutim, šta je sa 6 ili 8 GB RAM-a? Da potsetimo, Asus je nedavno lansirao telefon sa RAM memorijom od 8GB, a u pitanju je ZenFone AR.

Uglavnom, postoji nešto što niko, barem do sada, nije lansirao, a to je ekran dijagonale 5.7 inča, sa formatom slike 18:9. Ovo bi korisnicima trebalo da obezbedi bolje korisničko iskustvo prilikom korišćenja multimedije na LG G6 telefonu.

Ovaj format slike je ogromna promena, kako LG ističe, a to bi korisnicima trebalo da obezbedi više prostora za pregled multimedije na uređaju čije kućište nije ogromno. Naravno, tvorci multimedijalnog sadržaja, kao iprogrameri, će morati da improvizuju kako bi njihov sadržaj u celosti bio kompatabilan sa LG G6 telefonom. No, to ne znači da LG G6 neće moći da koristi sadržaje drugih formata slike jer postoji softver koji automatski prolagođava prikaz sadržaja prema 18:9 formatu slike. Ono što znamo je da će ovaj novi format 18:9 biti usvojen i od strane drugih proizvođača tako da ne treba da brinemo ni oko čega.

Da prozborimo koju i o kamerama. Postavka dveju kamera na poleđini telefona je danas izgleda postao standard. Ono što je LG drugačije uradio u odnosu na ostale je to što je uključio dve identične kamere, sa istim senzorom, iste rezolucije… Pa tako, pozadi imamo dve širokougaone kamere rezolucije 13 MPx. Nažalost, kamere LG G6 nemaju optičku stabilizaciju slike, imaju samo digitalnu. Sa prednje strane LG G6 telefona se nalazi selfie kamera rezolucije 5 MPx koja ima širokougaoni objektiv od 100 stepeni.

Ekran

5.7” Quad HD 18:9 (2880x1440).

CPU

Snapdragon 821.

GPU

Adreno 530 .

RAM

4 GB RAM.

Interna memorija

32 GB.

MicroSD

Da, proširivo do 2TB.

Kamera

Zadnja 1: 13 MPx sa objektivom od 71 stepeni.

Zadnja 2: 13 MPx sa objektivom od 125 stepeni.

Veličina senzora obe kamere je 1.12µm, otvor blende varira od f/2.4 do f/1.8.


Prednja: 5 MPx sa objektivom od 100 stepeni, veličina senzora je 1.12µm, otvor blende f/2.4.

Battery

3,300 mAh, nezamenljiva, bežično punjenje.

IP sertifikat

IP68 - Otporan na prašinu i vodu.

Povezivost

USB Tip C, NFC.

Operativni sistem

Android 7.0 Nougat.

Boje

Siva, crna i bela.

Zvuk nastavlja da bude od velikog značaja za LG i kod G6 modela. Kod LG G6 telefona imamo Hi-Fi Quad DAC. Međutim, G6 model sa ovom audio psotavkom će se prodavati na određenim tržištima, ne svim. Uglavnom SAD i Evropa neće dobiti LG G6 model sa ovom audio postavkom. Uglavnom, i bez DAC-a očekujemo da će audio biti kvalitetan.

Što se baterije tiče, ona je nezanemljiva, to smo već spomenuli, a broji 3.300 mili amper časova što je prosečno. Videćemo kako će se ona ponašati u nadolazećim testovima, a do tada nam ostaje samo da se nadamo da će biti barem ok.

Dobra vest je da LG G6 telefon podržava sistem brzog punjnja treće generacije, kako putem kabla, tako i bežično. E sada, bitno je znati da će podrška za bežično punjenje biti samo na LG G6 modelu namenjenom za SAD tržište.

Operativni sistem

LG G6 će pokretati Android 7 Nougat direktno iz kutije, naravno sa svojim LG UI korisničkim izgledom preko njega. LG UI je dobio neka osveženja koja podrazumeva drugačiji odabir boja koje se koriste prilikom toniranja korisničkog izgleda.

Zahvaljujući jedinstvenoj veličini ekrana G6 telefona, LG je podelio UI na dva dela radi boljeg multitaskinga. Naravno, tu je nova tema za ikone, nove pozadine i slično.

Još jedna promena vredna pomena je prisutnost Google AI digitalnog asistenta. Tako je! LG G6 je prvi telefon koji će ići sa Google AI direktno iz kutije, a da to nije Pixel uređaj.

Kamera aplikacija je takođe promenjena i prilagođena za ekran 18:9 formata. Uglavnom, sve svodi na iskorišćavanje tog slobodnog prostora ekrana.

Dostupnost

LG G6 će prvo biti lansiran u Koreji, 9. marta. Očekuje se da će se nakon debitovanja u Koreji, LG G6 vrlo brzo naći i na ostalim tržištima, verovatno krajem marta, početnom aprila. Što se cene tiče, još nemamo nikakvu informaciju, ali ćemo je verovatno dobiti narednih dana. Možemo samo nagađati da cena biti negde između 500$ i 700$.