Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Qualcomm lansirao Snapdragon 850 za Windows 10 računare!

Qualcomm lansirao Snapdragon 850 za Windows 10 računare!

Windows 10 računari bazirani na ARM-u su dobili “pojačanje” u vidu novog čipseta koji će omogućiti “Always-on” tehnologiju.

Qualcomm je već dugo prisutan kao lider na tržištu čipseta za mobilne uređaje. Budući da Microsoft svoju Windows 10 platformu polako, ali sve više, prilagođava za hibridne i mobilne uređaje, kao što su recimo HP Envy X360 ili Lenovo Yoga 910, novi Snapdragon 850 će mnogo toga promeniti!

 



Najlakši način da se opiše Snapdragon 850 čipset je da na njega gledate kao Snapdragon 845 čipset za tablet laptop-ove i tabletračunare. Pre ovg čipseta smo imali Snapdragon 835 koji je takođe bio namenjen za mobilne Windows 10 računare. Evo na šta je Qualcomm skrenuo pažnju pri lansiranju:

- “Always on” i “Always connected” tehnologije

- Vek baterije koji može potrajati i preko jednog dana korišćenja

- Inovativni dizajn

- Windows 10 kompatabilnost



“Always connected” tehnologija je nešto na šta se Qualcomm baš fokusirao. Oni su izjavili kako je Gigabit LTE sada dostupan kroz skoro 90% mrežnih operatera širom planete. Prema istraživanju “QTI Research”, potražnja Gigabit LTE kod korisnika se povećala za 38% samo u 2017. godini, a čak 60% u 2018-toj. Kako bi se tim potrebama korisnika izašlo u susret, nastao je Snapdragon 850 čipset sa “X20 LTE” modemom koji podržava drugu generaciju Gigabit LTE čiji je protok brzine 1.2 Gbps.

TDP ovog čipseta je mnogo veći u odnosu na one koji se mogu naći na pametnim telefonima. Pa tako, TDP na Snapdragon 850 čipsetu je 5W, dok je kod telefona TDP je 2.5W. Kryo 385 CPU, koji je deo Snapdragon 850 čipseta, je klokovan na 2.96 GHz, što je takođe na višoj stopi u odnosu na mobilni čip, recimo Snapdragon 835 čiji je CPU klokovanna 2.6 GHz.

Rezultati svih ovih unapređenja su 30% bolje performanse i 20% duži vek baterije. Naravno, za 20% je brži Gigabit LTE protok interneta. Inače, Snapdragon 850 uključuje identičan Hexagon 685 DSP onom koji se može naći na Snapdragon 845 čipsetu, sa Hexagon Vector Extension (HXV) za bolje performanse veštačke intelignecije.



Nadogradnja za Windows 10 koja nam je stigla u aprilu mesecu je uključila podršku za mnoge druge ARM sisteme. Snapdragon 850 i aprilska nadogradnja će Windows 10 uređajima, koji su bazirani na ARM-u, omogućiti da koriste 64-bitni Edge internet pregledač. Isto stako, veća kompatabilnost prema aplikacijama, 30% bolje grafičke performanse, HDR podrška, HiFi audio i nativne ARM64 aplikacije su takođe nešto što novi Snapdragon 850 donosi. Snapdragon 850 uređaji će imati i benefit od Qualcomm Aqstic i Qualcomm aptX HD tehnologija za bolje audio iskustvo, bilo putem WiFi, 3.5 mm ili USB Tip C konekcija.

Snapdragon 850 je napravljen na bazi 10 nm tehnologije, isto kao i Snapdragon 835. Qualcomm se nada da će njihov najnoviji čipset biti prvi izbor za nove mobilne Windows 10 uređaje ili Android tablet računare. Ovaj čipset bi tebalo da načini računare daleko pametnijim i omogućili neke ključne funkcije koje pretežno mobilni uređaji imaju. Očekuje se da će već ove godine pojedini Windows 10 uređaji doći sa Snapdragon 845 čipsetom.