Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Microsoft planira da investira u Cyanogen!?

Microsoft planira da investira u Cyanogen!?

Da li je u pitanju glasina ili istina pitanje je. Pročitajte šta mi mislimo!

Microsoft bi navodno trebao da uloži u Cyanogen. Za one koji ne znaju pomenuta kompanija se bavi izradom kvalitetnih i stabilnih customROM-ova. Ukoliko iole pratite Android scenu onda znate da je CyanogenMOD jedan od najboljih CustomROM-ova na internetu! Ako se ispostavi da su ove tvrdnje istinite, Microsoft bi trebalo da uloži 70 miliona dolara. Ovaj potez bi Google postavio u nezgodnu situaciju. Tačnije Google je već pokušao da otkupi Cyanogen kako bi zadržao monopol kada je Android platforma u pitanju, nešto više o tome pročitajte OVDE.

Kako stvari stoje ako Microsoft postane deo Cyanogen priče onda će sve postati mnogo zanimljivije, gledano sa tačke gledišta konzumenta njihovih proizvoda. Prema nekim informacijama, CyanogenMOD koristi preko 50 miliona korisnika što je inzvaredan podatak kada se uzme u obzir da je do skorije bilo komplikovano instalirati CyanogenMOD. OVDE pogledajte kako proces instaliranja izgleda za neke modele telefona.



Sa druge strane ova vest je iznenađujuća kada se uzme u obzir da Microsoft već ima svoj operativni sistem za mobilne uređaje, Windows Phone 7, 8, 8.1 i uskoro Windows Mobile 10. Cyanogen do sada nije izrađivao ništa osim operativne sisteme poput Android-a.

Sve ovo dobija mnogo više smisla kada se setimo izjave čoveka iz Caynog-a Krit McMaster:

“Planiramo da otmemo Android od Google-a!”

Microsoft-ovo preuzimanje Cyanogen-a bi moglo imati ogroman uticaj na Android-ov ekosistem. Oko jedne milijarde Android telefona se godišnje proizvede i gurne u prodaju što doprinosi rast popularnost ove platforme. Ovaj rast i napredak Android platforme nekako je indirektno vezan za rast CynogenMOD-ova i firme Cyanogen uopšte.

Ako se ovo stvarno dogodi, naše mišljenje je da Microsoft neće praviti modifikovanu Windows Phone OS verziju već da će fokus biti na što boljoj sinhronizaciji sa Microsoftovim proizvodima, kako softverskim tako i hardverskim. Takođe, smatramo da bi Microsoft mogao da iskoristi Cyanogen kako bi što više zario kandže na Google-ovo tržište.