Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Razgovor sa računarima je uskoro moguć!

Razgovor sa računarima je uskoro moguć!

Da li ste se ikad zapitali kako moćan sistem poput Google Now funkcioniše? Iza ovog sistema stoji 40 godina istraživanja i truda velikih i malih istraživača, naučnika i programera. Teško je opisati način rada ovog sistema prepoznavanja govora ali Google je pokušao da nam približi barem malo i uspeo je da nas fascinira!

Ljudi obično misle da je teže naterati kompljuter da igra šah ili da rešava matematičke jednačine nego da ih nateraju da razumeju ljudski govor. Ispalo je suprotno od onog što se misli. Naravno da su programeri i naučnici mnogo napredovali u polju prepoznavanja ljudskog govora a primer tome su "Google Now" i "Siri". Međutim tek trebaju da nađu način kako da naprave sistem koji će fluidno razgovarati sa ljudima.

Google je napravio dokumentarac koji pokazuje početke istraživanja u oblasti prepoznavanja ljudskog govora, kao i budućnost tehnologije veštačkih neuronskih mreža koje mogu doprineti unapređenju fluidne konverzacije računara sa ljudima. Glavni cilj istraživača, naučnika i programera je da računarsko prepoznavanje govora i samo razumevanje podigne na nivo koji ima čovečanstvo.

Preostaje nam samo da vidimo da li će se to desiti, a do tada pogledajte kratak video u kom Google pokazuje koliko su napredovali do sada.