Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

YotaPhone 2 je prvi ruski telefon sa dva ekrana! (VIDEO)

YotaPhone 2 je prvi ruski telefon sa dva ekrana! (VIDEO)

Yotaphone 2 je jako zanimljiv telefon, sa dva ekrana! Jedan sa prednje površine, a drugi sa zadnje. Evo kako on izgleda i koje su mu karakteristike. 

Pre tri godine preduzetnik Vladislav Martinov primio je poziv prijatelja iz Rusije koji mu je predložio da zajedno otvore smartfon kompaniju. Martinov, koji je tada živeo u Kanadi i aktivno investirao u startup firme, složio se, ali pod uslovom da započnu nešto potpuno drugačije od svega postojećeg. “Inovacije su zaustavljene”, kaže on. 

 

Imajući u vidu da se danas na tržištu nalazi čitav niz gotovo identičnih uređaja, partneri su smatrali da nema smisla da rade na još jednom crnom telefonu sa finim ekranom. Ono što su napravili, prvi put je predstavljeno javnosti na Sajmu elektronike u Las Vegasu prošle godine i zaista je drugačije od svega ostalog. Yotaphone, Android uređaj visoke klase imao je HD ekran i spreda i odpozadi i uvek aktivan ekran e-ink tehnologije. Publika je bila oduševljena, pa su osvojili i nagradu za “najprivlačniji mobilni uređaj 2013”. 

Ove nedelje Martinov je u pokretu i putuje po evropskim prestonicama promovišući sofisticiranijeg naslednika ranijeg modela Yotaphone 2.

Dva ekrana, jedan SIM

Možda se pitate zašto su telefonu potrebna dva ekrana. E-ink ekran je i dalje prisutan i omogućava korisnicima da na brzinu pregledaju mejlove, pročitaju vesti ili provere vremensku prognozu, bez potrebe za logovanjem. Takođe, lakše se čita na sunčevoj svetlosti. 

Martinov i njegove kolege (kompanija, inače sada ima 150 zaposlenih širom sveta) namerno usporavaju promovisanje telefona. Naime, proizveden je relativno mali broj primeraka prve verzije, a želeli su da prvim korisnicima daju šansu da ih potpuno ispitaju u svakodnevnom okruženju, kako bi uočili eventualne nedostatke. Jedan od predloga koji su dobili zahvaljujući tom eksperimentu je da u drugu verziju uvedu full touch e-ink ekran, budući da je prvi imao samo usku traku osetljivu na dodir. 

Ohrabreni dobrim prijemom, Yota je proizvela mnogo veći broj primeraka – oko jednog miliona – i mnogo više truda i novca uložila u marketing. Baterija, pod uslovom da više koristite e-ink ekran, nego full-color, traje nekoliko dana. Osim toga, telefon ima pametnu opciju screenshota vašeg poslednjeg odredišta na telefonu koji se zadržava na e-ink ekranu, čak i ako se telefon isključi zbog prazne baterije. Iako je vrlo skup (košta više od 850 dolara), Martinov se nada da će, baš kao što je iPhone izazvao poplavu identičnih telefona, Yotaphone inspirisati imitatore. Tek tada će, kaže on, biti zadovoljan i smatrati da je Yotaphone pun pogodak.