Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

5 saveta za najbolju fotografiju načinjenu pomoću pametnih telefona! (VIDEO)

5 saveta za najbolju fotografiju načinjenu pomoću pametnih telefona! (VIDEO)

Ovih pet saveta će bam pomoći da kreirate zanimljive fotografije koje će se izdvojiti iz mase! I ne, nisu vam potrebni filteri za to…

“Najbolja fotografija” je baš osetljiva tema, pre svega zato što su ukusi različiti. U zavisnosti od preferencija osobe, savršenstvo fotografije varira. Pojedinima je crno bela fotografija fantastična, dok ostalima nije. Ista  situacija je i sa ostalim trikovima, filterima i slično. Ipak, činjenica je da se dobra fotografija uvek izdvoji iz mase i nađe svoj put do brojnih obožavatelja, da se tako izrazimo.

 



Mi smo vam napravili kratko uputstvo koje vam može pomoći da kreirate zanimljive fotografije. U pitanju su pet saveta koje mi često primenjujemo…

Bokeh efekat

DSLR fotoaparati bez poteškoća mogu zabeležiti fotografiju koja ima onaj efekat sa zamagljenom pozadinom subjekta koji fotografišete. To kod pametnih telefona nije baš tako lako, pre svega zbog konstrukcije njihovih majušnih kamera. Ipak, telefoni ne bi bili pametni kada ne bi mogli da na alternativan način postignu ono što monogi drugi uređaji mogu, pa i bokeh efekat prilikom fotografisanja. Evo kako to da izvedete:

1. Prvo preuzmite Google Camera aplikaciju sa ovog LINKA.

2. Instalirajte aplikaciju sa memorije telefona i pokrenite je.

3. Da biste fotografisali sa bokeh efektom, potrebno je da pređete u “Lens Blur” režim. To možete učiniti prevlačenjem prsta sa leve strane ekrana ka desnoj. Tada će vam se pojaviti razni režimi, a vi dodirnite na na ranije pomenuti “Lens Blur” režim.



4. Potom dodirom na ekranu fokusirajte ono što želite da fotografišete, okinite i blago nagnite telefon na gore kako bi se dodao bokeh efekat.

5. Ukoliko ste sve uradili kako treba, pojaviće vam se štikla preko ekrana kao obaveštenje za uspešno kreiranu fotografiju.

6. Pristupite galeriji i pogledajte kako fotografija izgleda. Ukoliko želite naknadno da promenite fokus, smanjite ili pojačate zamagljenje, jednostavno dodirnite na “blenda” ikonu na dnu ekrana.

Evo kakav smo mi rezultat dobilil koristeći ovaj savet:



Mreža preko ekrana

Koliko god mislilil da je pravilno kadriranje fotografije tj. kompozicija nebitna stvar, to je nije tačno. Kadriranje se vrši u zavisnosti od toga šta fotografišete. Primera radi, kada fotkate horizont, tipa izlazak sunca, nikada ne treba da kadar bude na sredini. Uvek treba biti malo iznad zgrada, da nebo zauzme veći deo fotografije.

Bez mreže preko ekrana telefona, pravilno kadriranje nije moguće. Svi telefoni imaju ovu opciju, a može se aktivirati u podešavanjima kamera aplikacije. U našem slučaju, kada smo želeli da zabeležimo zgradju suda u Kragujevcu, mreža nam je pomogla da prafilno kadriramo fotografiju tako što smo linije poklopili sa rubovima bočnih zgrada, horizontom ulice i krovom frontalne zgrade.



Evo kakav smo mi rezultat dobilil koristeći ovaj savet:

Brzina okidanja

Većina pametnih telefona mogu vema brzo da okinu, a Samsung Galaxy S3 je jedan od telefona koji je započeo epohu “burst shot” režima kod pametnih telefona.

Ovi režimi su zapravo rezultat sposobnosti kamere da brzo okine pa tako, jednim malo dužim dodirom na taster za okidanje možemo da zabeležimo preko 10 fotografija u par sekundi.

Ali čemu sve to, pitate se vi? Pa koliko puta vam se desilo da želite da fotografišete svoje dete koje je tek prohodalo? Sigurni smo da niste mogli tek tako lako da uhvatite pravi momenat. Čak i ako uspete, fotografija bude zamućena i puna nepravilnosti.

Burst-shot, action-shot, multi-shot i slični režimi su tu kako bi rešili upravo taj problem, a sve zahvaljujući brzini okidanja kamere pametnih telefona. Prednost brzine okidanja se ogleda u mnogim kreativnim fotografijama, a jedna od najčešćih je upravo ova koju smo vam priložili.

Evo kakav smo mi rezultat dobilil koristeći ovaj savet:

RAW Fotografisanje

Korisnici pametnih telefona retko kada koriste esencijalne mogućnosti koje im uređaji pružaju. Jedna od tih mogućnosti je fotografisanje u RAW formatu. Zašto je to je bitno? Iz više razloga, JPEG format je prevaziđen već duži vremenski period, najviše zbog ograničenosti naknadne dorade fotografije.

Prilikom svakog okidanja, senzor zabeleži milione fotona. Ti fotoni budu zarobljeni u kao neku malu posudicu, prosto rečeno. Ukoliko ta posudica bude napunjena svetlošću do vrha, fotografija će biti preosvetljena, a ukoliko je u posudici zarobljeno samo malo fotona, onda će fotografija biti tamna. Zahvaljujući RAW formatu, fotografija može biti uređena na nivou tih posudica. Dakle, na nivou skoro svakog fotona…

Shodno navedenom, sve fotografije koje načinite pomoću vašeg telefona, u RAW formatu, kasnije možete urediti bez posledica gubitka kvaliteta. Možete menjati ekspoziciju, možete korigovati kontrast, boje i još mnogo toga. Naravno, ceo proces uređivanja se vrši na računaru, uz odgovarajući program.

Evo kakav smo mi rezultat dobilil koristeći ovaj savet:

Svetlosni repovi

Možda nismo pravilno oslovili “Long Exposure” režime, ali nama je naziv “Svetlosni repovi” nekako najprikladniji.

Naime, većina premium telefona ima mogućnost beleženja neverovatno zanimljivih fotografija uz pomoć “10 sec Exposure” sposobnosti kamera. To znači da noću možete zabeležiti kretanja svetlosnih snopova i tako kreirati efekat svetlosnih repova.

Neki od popularnih režima koje treba da potražite među ostalim režimima vaše kamera aplikacije su “Tail Lights, Light Graffiti, Silky wather i Star Track”...

Evo kakav smo mi rezultat dobilil koristeći ovaj savet:

Nadamo se da su vam ovi saveti bili od koristi. Ukoliko imate vi neki trik koji koristite, slobodno nam pišite u komentarima!

Sve priložene fotografije možete pregledati u punoj rezoluciji na ovom LINKU.