Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako koristiti zbunjujuća “ne uznemiravaj” podešavanja na Android telefonima?

Kako koristiti zbunjujuća “ne uznemiravaj” podešavanja na Android telefonima?

Evo kako da koristite režime za utišavanje tona koji su na Android platformi po malo zbunjujući! Pišemo vam i o tome kako da prilagodite jedan od najboljih režima za utišavanje tona: "Samo prioritetno".

Ono što se mora priznati Apple-u je to što znaju da naprave prost “ne uznemiravaj” režim. Sve što je potrebno učiniti je aktivirati fizički prekidač i sve je rešeno. Nije da Android ne poseduje “ne uznemiravaj” režim.. Međutim, on nije baš jasan ne tako veštim korisncima.

 



U ovom tekstu smo rešili da vam objasnimo kako se koristi “ne uznemiravaj” režim na Android uređajima. Pa da krenemo… 

*Napomena

Bitno je da znate da navedeno uputstvo uključuje nazive kategorija i njihovu lokaciju na bazi AOSP Android platforma. U zavisnosti od toga koji telefon koristite, sve se može razlikovati kod vas, ali ne drastično. Sigurni smo da ćete uspeti da shvatite kako sve funkcioniše i na vašem Android uređaju na bazi ovog uputstva. 

Retki su Android telefoni koji imaju fizički taster za prebacivanje u režim “ne uznemiravaj”. Shodno tome, kod telefona bez posvećenog tastera se u režim bez uznemiravanja prebacuje dugim dodirom na taster za utišavanje tona. Tada, samo će alarm moći da se oglasi.

Postoje još dva režima “ne uznemiravaj” kojim se može pristupiti putem notifikacionog panela. Jednom kada dodirnete na “ne uznemiravaj” ikonicu, koja je u obliku malog kružića sa crticom preko sebe, biće vam prikazana tri režima:

- Potpuna tišina



- Samo Alarmi

- Samo prioritetno

Prvo dva režima su potpuno jasna, zar ne? Ali, “Samo prioritetno” i nije baš kristalno jasno na šta se odnosi. Pa da objasnimo ponaosob šta tačno znače ovi režimi.

Samo prioritetno - Ovaj režim je, iako ne potpuno jasan u startu, možda i najzanimljiviji. Kada aktivirate ovaj režim, svi tonovi će biti potpuno utišani, sem alarma i onih koje ste vi prethodno odredili prioritetnim. To znači da uvek možete važna potsećanja ostaviti aktivnim, kao i nea obeveštenja poput kalendara i slično.



Samo alarmi - Ovo je klasični režim “ne uznemiravaj” koji ne dozvoljava ni jednoj aplikaciji da se oglasi sem alarma.

Potpuna tišina - Kao što sam naziv govori, ovaj režim ne dozvoljava apsolutno nikakvo uznemiravanje. Kada aktivirate ovaj režim budite sigurni da vaš telefon neće ni zucnuti dok ga vi sami ne vratite u normalan tonski režim.

Kako prilagoditi “Samo prioritetno” režim?

Pristupite podešavanjima vašeg telefona i dodirnite na “Zvukovi i vibracije” kategoriju. Zatim na listi pronađite “Ne uznemiravaj” kategoriju i pristupite njoj. Tu ćete imati opciju “Prikaži više” unutar koje ćete imati mogućnost da aktivirate se oglašavanje događaja iz kalendara i podsetnike. Ako dodirnete na opciju “Pozivi ili poruke” bićete u mogućnosti odaberete koji kontakt može da vas dobije u trenutku kada je “Samo prioritetno” režim aktivan. Oni kontakti koje tu odaberete će moći da aktiviraju zvono telefona jer su izuzeti.

Takođe, moguće je izuzeti i pojedine aplikacije tako da se one mogu oglašavati iako je režim “Samo prioritetno” aktivan. To radite unutar podešavanja samih aplikacija. Dakle, treba pristupiti podešavanjima telefona, potom kategoriji “Aplikacije” i onda pronaći i dodirnuti na aplikaciju koju želite da izuzmete. Kada pristupite podešavanjima željene aplikacije, na listi ćete imati opciju “obaveštenja” koju treba da dodirnete. Kada tu dodirnete, imaćete opciju “Postavi kao prioritetno” sa prekidačem u produžetku koji treba da aktivirate.



Uvek možete podesiti od kada do kada će trajati režim “Ne uznemiravaj”. Na raspolaganju si opcije zukazivanja po danu ali i prema satu.