Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako prebaciti iPhone sa EDGE na 3G ili 4G?

Kako prebaciti iPhone sa EDGE na 3G ili 4G?

Evo kako da promenite tip konekcije na iPhone uređajima. Umesto EDGE-a, postavite 3G ili 4G ukoliko to vaš iPhone podržava.

Apple je još 2014 godine, beše 20 oktobra, objavljivanjem iOS 8.1 verzije operativnog sistema rešio neke grerške i omogućio neke dodatne funkcije i opcije. Ova nadogradnja je po našem mišljenju najviše obradovala one koji žive u zemljama slabije pokrivenosti 4G i 3G mreže. Zašto? Odgovor je prost! Od verzije 8.1 pa na dalje Apple je vratio zgodnu funkciju koja svakom iPhone korisniku omogućava da odabere koju će tip konekcije njihov uređaj koristiti.

Dakle, za one koji borave na slabije pokrivenim teritorijama svoje zemlje, ovo je jedan od načina da se “izforsira” 3G. Takođe, često se dešava da se i u dobro pokrivenim mestima iPhone prebaci na EDGE zbog menjanja konekcije sa baznim stanicama. Najbolje rešenje da se to izbegne je upravo ovo uputstvo.



Moramo da vas podsetimo zašto je važno koristiti 3G ili 4G. To su tipovi konekcije koje pružaju znatno brži protok interneta preko SIM kartice. Nešto detaljnije o EDGE/2G, 3G i 4G/LTE konekcijama pročitajte na priloženom linku:

>> Šta je EDGE, 3G i 4G i kako na telefonu izabrati jednu od ovih konekcija? (VIDEO) <<

Ukoliko niste na najnovijoj 4G mreži, koju su svi naši operateri pustili u rad ove godine, onda propuštate prave čari brzog mobilnog interneta. Nešto više o svemu tome pročitajte na priloćenim linkovima:

>> Lepe vesti za mts korisnike! <<
*Napomena

A. Odabirom korišćenja isključivo 3G ili 4G mreže će uticati na vek vaše baterije.

B. Ovo je dostupno u iOS 7 verziji i ispod 7, kao i u iOS 8.1 verziji i iznad.

Kako aktivirati 3G ili 4G na iPhone uređajima

Uputstvo će biti na engleskom jer iPhone uređaji za sada nemaju srpski jezik:

1. Uputite se ka podešavanjima vašeg iPhone uređaja.



2. Dodirnite na kategoriju “Cellular/Mobile

3. Zatim na “Voice & Data” kategoriju.

4. Kada dodirnete na pomenutu kategoriju izlistaće vam se dostupni tipovi konekcije. Ukoliko je vaš iPhone novije generacije na listi ćete naći i 4G u suprotnom ćete moći da birte između 2G/EDGE ili 3G. Dakle odaberite 4G ili 3G.



 

To je to, vaš iPhone bi sada trebalo da koristi isključivo tip konekcije koje ste vi ručno podesili.



U nekim zemljama, mrećni operateri ne dozvoljavaju korisniku iPhone uređaja ručni odabir tipa konekcije. Prema našim informacijama to je jedini razlog zbog čega se dešava da pojedini ljudi nemaju kategoriju “Voice & Data”. To se ipak može rešiti, ispratite sledeće uputstvo.

Ažurirajte mrežna podešavanja/servise

Da bi ste ručno proverili da li su dostupna ažuriranja ua mrežna podešavanja, povežite svoj iPhone uređaj sa računarom, startujte iTunes i kliknite na “Chech Of Updates”. Ukoliko su dostupne neke zakrpe za mrežna podešavanja trebalo bi da se pojavi iskakajući prozorčić sa informacijom “An update to the carrier settings for your iPhone is available”. Kako bi ste preuzeli zakrpu, vi naravno kliknite na taster “Download and Update”.

Često se dešava da ovaj prozor sam iskoči čim povežete svoj iPhone i startujete iTunes, međutim mi smo vam ipak pokazali kako se to radi ručno, za svaki slučaj što se kaže. U slučaju da je sve već ažurirano dobićete poruku “This version of the iPhone software is the current version.”.

Ukoliko vam i ovo ne pomogne, obzirom da sada kod nas mrežni operateri prodaju iPhone uređaje i da pružaju podršku svojim korisnicima, potrebno je da ih kontaktirate u cilju rešavanja problema. Kako bi ste saznali koja vam je trenutno verzija mrežnih podešavanja evo gde treba da se uputite:


Settings > About > Version