Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei Watch GT na zglobu rekreativca! [Fitnes Test]

Huawei Watch GT na zglobu rekreativca! [Fitnes Test]

Evo kako se ponašao novi Huawei Watch GT pametni sat na zglobu ruke Srboljuba Markovića, osobe koja se bavi trčanjem, skijanjem i fitnesom uopšte! 

Kao što već i sami znate, Huawei je uz svoj novi flagship Mate 20 Pro lansirao i novi pametni sat koji je po mnogome drugačiji u odnosu na predhodne modele.

 



Ovaj put imamo nov operativni sistem, nov daul-chip procesor, dugoročniju bateriju i još mnogo toga o čemu smo detaljnije govorili u našem posebnom testu:

>> Huawei Watch GT - Recenzija <<

Međutim, postoji aspekt Huawei Watch GT pametnog sata kojem nismo posvetili previše pažnje. Prosto nismo kompetentni da govorimo o tome kako se Huawei Watch GT ponaša po pitanju njegovih fitnes opcija pa smo taj posao prepustili Srboljubu Markoviću.

Srba je prilično aktivna osoba te smo rešili da njemu poverimo Huawei Watch GT na nekoliko nedelja kako bi mogao da proba sve njegove fitnes opcije i funkcije. Shodno tome, u današnjem tekstu vam prenosimo Srbino iskustvo za koje smatramo da će vas iznenaditi.



Srba je odmah na početku našeg razgovora napomenuo kako Huawei Watch GT ima skromne pametne opcije i kako se po njegovom mišljenju radi o ozbiljnom fitnes uređaju!

Njegove preference su takve da očekuje od pametnog sata da ima brojne opcije i funkcije, ali kako je zapazio da se radi o sjajnom fitnes satu, nije ga razočarao Lite OS sa svojim oskudnim opcijama. 

Prva stvar koja ga je baš oduševila je autonomija Huawei Watch GT sata! Njegovo iskustvo je takvo da sat nije morao da puni čitavih 15 dana! Srba kaže kako njegovi prijatelji koji koriste neke druge pametne satove, poput recimo Galaxy Watch-a, nisu mogli da mu veruju kada im je rekao da je poslednji put punio Huawei Watch GT pre 15 dana!



Dakle, čak i pored aktivnog korišćenja svih modula, uključujući senzor za praćenje rada srca i GPS, Huawei Watch GT uspeva da izdrži do 7 puta više od ostalih pametnih satova.

Zanimljivo je to da Srba ima saznanja da pametni satovi Samsung brenda imaju problem sa senzorom za praćenje rada srca kada se korisniku oznoji zglob ruke tokom treninga. Imajući u vidu to, Srba je posebno obratio pažnju na rad “Heart Rate” senzora Huawei Watch GT pametnog sata u takvim okolnostima, gde nije primetio apsolutno nikakva odstupanja.



Huawei Watch GT može da prati i kvalitet sna tj. koliko je korisnik dugo spavao. U pitanju je Huawei TrueSleep tehnologija za praćenje spavanja koja može precizno da analizira dubok san, lagan san, REM san i buđenje. Ova tehnologija je razvijena u medicinskom centru BIDMC koji je zapravo glavna nastavna bolnica Harvarda. Naravno, Huawei TrueSleep je sertifikovao centar za dinamičke biomarkere (DBIOM).

Srba kaže da je pozitivno iznenađen koliko je Huawei Watch GT sat uspevao da isprati njegov san. A posebno ga je obradovalo to što ima uvid u to koliko dugo je bio u REM fazi sna, koliko u laganom snu, a koliko u dubokom.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Dopada mu se i to što Huawei Health aplikacija prikazuje neke savete vezano za san. Pa tako, ukoliko ne odspava dovoljno, on dobije savet da bi trebalo da spava duže. Ili ukoliko nije bio dovoljno dugo u dubokom snu, onda mu aplikacija govori da bi trebalo da se opusti i manje provodi vremena za telefonom pred spavanje. Uglavnom, Srba ističe kako su super saveti koje Huawei Health aplikacija nudi po pitanju sna i da je ta funkcionalanost izuzetno korisna za nekog ko želi da vodi zdrav život.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Što se izdržljivosti tiče, Srba navodi kako sat nije skidao pet dana. On se tuširao sa njim, budući da je otporan na vodu, uzdajući se u podatak da Huawei Watch GT trpi pritisak vode do 50 metara dubine. “Ovo je nešto što svaki pametni sat treba da ima”, poručuje Srba.

Zahvaljujući ovoj izdržljivosti na vodu, Srba je svoj boravak na Kopaoniku proveo bez brige da će se sat pokvariti ukoliko dođe u kontakt sa snegom. Međutim, upravo na skijanju je Srba primetio prvi manji nedostatak kod Huawei Watch GT pametnog sata.

Naime, Srba smatra da ovakav pametan sat treba da ima režim treninga tj. aktivnosti koji će biti posvećen skijanju. On smatra da to ne bi trebalo da bude problem budući da Huawei Watch GT poseduje altimetar koji zapravo meri nadmorsku visinu.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Srba dodaje da je koristio opšti režim treninga koji je na jedan zadovoljavajući način uspeo da pribeleži aktivnosti pri skijanju. Takođe, dopada mu se to što Huawei Watch GT raspolaže sa altimetrom i barometrom jer je u svakom momentu mogao da izmeri nadmorsku visinu i pritisak u vazduhu.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Generalno, Huawei Watch GT nije sat za one koji se aktivno bave skijanjem. Možda uz neke software-ske promene to celo iskustvo kasnije bude nešto malo bolje, ali za sada to nije baš najsjajnije,” navodi Srba i dodaje kako nije moguće pritisnuti ekran sa rukavicama tokom skijanja što je neverovatno frustrirajuće za njega. “Smatram da nedostaje treći taster. To bi rešilo mnoge navigacione probleme sata” zaključuje Srba.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Srba je ozbiljno shvatio testiranje Huawei Watch GT pametnog sata te je tokom 15 dana, koliko je sat bio kod njega, aktivno trenirao i trčao. Imao je razne kilometraže među kojim se može ubrojati jedna od 5.7 kilometra na šetalištu kraj Dunava.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Huawei Watch GT je tada uspeo da zabeleži tačan broj utrošenih kalorija, utrošeno vreme, prosečnu brzinu trčanja, detaljan rad srca i putanju na mapi. Svi ovi parametri su suštinski prikazani u okviru istorijata aktivnosti. Međutim, Srba dodaje kako su mu se dopale dodatne informacije kojim se može pristupiti u okviru Huawei Health aplikacije.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Te dodatne informacije korisniku mogu prokazati kako je recimo brzina trčanja opadala ili se podizala. To u suštini mnogo govori o kondiciji.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Isto tako, informacije o koracima tokom trčanja mnogo govore. Takođe, istorijat rada srca tokom trčanja donosi vredne informacije. Osim tačne infromacije o pulsu, dobijaju se i informacije o tome koliko dugo je telo bilo u fazi zagrejavanja, u fazi gorenja masti, aerobik fazi i slično. “Te informacije rekreativcima mnogo znače jer oni nisu profesionalci da mogu sami izračunati te stvari na konto pulsa srca”, napominje Srba!

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Tu je i isečak “Detalji” koji zapravo ukratko govori o nekim drugim informacijama sa kojim je Srba posebno oduševljen. Tu je moguće pogledati koje je vreme oporavka nakon treninga tj. fizičke aktivnosti. Za rutu od 5.7 km kraj dunava je Srba imao procenjen oporavak od 52h.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Isto tako, tu su i informacije o tome da li je bilo nekog napretka po pitanju aerobika.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

VO2Max je parametar koji govori koliko pluća, srce i mišići troše kiseonika tokom neke fizičke aktivnosti. Srba zna koliko je to bitno za rekreativce pa nam je preneo da je oduševljen time što može da prati da li je njegov VO2Max prosečan, bolji ili lošiji.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Još jedan parametar koji Huawei Watch GT pametni sat beleži je tu, a tiče se uzvišenja prilikom trčanja tj. fizičke aktivnosti. Primera radi, nakon kilometraže od 5.7 km, Srba je imao uvid u to kolliko je njegova ruta sa uzvišenjem bila duga. Recimo, ta ruta pored Dunava nema mnogo uzvišenja te je Huawei Watch GT zabeležio svega 10 metara uzvišenja.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Srba je želeo da skrene pažnju na njegove dve rekreacije koje je imao u Kragujevcu. Radi se o brzom hodanju koja su se odvila 16. i 23. decembra. Dakle, dva različita dana sa različitim vremenskim uslovima. Kilometraža je identična, ali su rezultati različiti i upravo tu je Srba shvatio da je Huawei Watch GT izuzetno precizan.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Budući da je 16. decembar bio snežan dan, sasvim je logično da broj koraka automatski bude viši. Ipak se prave sitniji koraci po snegu. Aplikacija je tako i zabeležila.

Isto je i po pitanju brzine hodanja. Aplikacija prikazuje da je prosečna brzina hodanja 16. decembra bila 6.51 km/h, dok je 21. decembra (kada je staza za trčanje bila suva) prosečna brzina bila 6.64 km/h.

Ako obratimo pažnju na podatak vezano za vreme oporavka, videćemo da je Huawei Health preporučio 7h odmora nakon prve šetnje brzim korakom u Kragujevcu. Tada je Srba bio u masivnim patikama koje priliče za trčanje po snegu. Sam taj sneg je doprineo većem naporu mišića, pa je aplikacija to i prepoznala.

Drugo šetanje brzim korakom koje je Srba imao u Kragujevcu je bilo iste kilometraže, iste putanje, ali bez snega i u patikama za trčanje. Huawei Health aplikacija je za tu rutu dala vreme oporavka od svega 3h što pokazuje da se telo nije previše zamorilo jer je teren bio suv i prohodan.

Srba želi da skrene pažnju na još jednu zanimljivost. Novi Beograd je na prilično ravnom terenu, bez mnogo uzvišenja. Međutim, Kragujevac se prostire na terenu koji je prilično reljefast, sa dosta uzvišenja.

Shodno tome, potrošnja kalorija je tokom rekreacije u Kragujevcu viša. Poređenja radi, na ruti u Novom Beogradu je bilo svega 10 metara uzvišenja (sa 463 ukupno utrošenih kalorija), dok je na ruti u Kragujevcu bilo čak 141.6 metara uzvišenja (sa 726 ukupno utrošenih kalorija). To je svakako nešto što uveliko utiče na kvalitet treninga. “Prosto je ruta teza kad imas uspone” napominje Srba.

Ukoliko želite, na priloženim fotografijama možete izvesti detaljniju analizu i tako proveriti Srbine tvrdnje:

>> Statistika treninga za 21.12.2018 - Dan bez snega <<

>> Statistika treninga za 16.12.2018 - Dan sa snežnim padavinama <<

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Srba dodaje i to su medalje koje dobijate tokom treninga ili tokom neke druge fizičke aktivnosti izuzetno korisne za motivaciju. A dopada mu se i to što je moguće slikovito podeliti rezultate treninga na društvenim mrežama.

*Celu fotografiju pogledajte OVDE.

Kao nedostatke, Srba je naveo sledeće:

- Bilo bi sjajno kada bi “Workout” režim imao nešto više treninga, tipa sklekovi, teretana i sl. No, dodaje i to da je režim “Other” završava posao.

- Nije dobro to što Huawei Watch GT sam pokreće režim trening kada se detektuje neka malo intezivnija fizička aktivnost.

- Nije dobro to što nije moguće vratiti se na početni ekran dok je aktivan neki režim treninga. Želim da mi “Watch Face” bude prikazan dok treniram, a ne brojač koji govori koliko sam dugo u treningu.

Srba je na kraju zaključio da se radi o fenomenalnom fitnes pametnom satu kojeg će sigurno kupiti za svom bratu. Oduševljen je autonomijom sata, svim fitnes opcijama koje on ima, a posebno dizajnom za koji tvrdi da je trenutno najlepši od svih pametnih satova ovog cenovnog ranga.

To je to! Ukoliko imate neko pitanje vezano za Huawei Watch GT, onda slobodno pišite ovde:

>> PametniTelefoni.rs - Pitanja i Odgovori <<

Sve fotografije koje su priložene u ovom tekstu možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> Huawei Watch GT - Srba [Fitnes Test] <<