Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Optički zum bez širokog objektiva na pametnim telefonima nam stiže do kraja 2016. godine!

Optički zum bez širokog objektiva na pametnim telefonima nam stiže do kraja 2016. godine!

Ako mislite da pametni telefoni nikada neće imati optički zum i u isto vreme bit tanki kao Oppo R5, varate se! Pogledajte zašto!

Mogućnosti kamere na pametnom telefonu su u današnje vreme jako bitne korisnicima. Senzori koji se koriste na prosečnim, a kako stvari stoje i na nekim telefonima visoke klase, nezadovoljavaju potrebe i ne pružaju kvalitet fotografija poput onih koje su načinjene na poluprofesionalnom ili profesionalnom aparatu. Međutim, na pojedinim telefonima počeli su da se pojavljuju kamere koje prave vrhunske fotografije. One imaju senzore koji ipak mogu zadovoljiti masu zahtevnih ljudi, ali šta sa onima koji su još zahtevniji? Da li da jednostavno shvate da neće moći da koriste telefon kao profesionalan fotoaparat? Ne! To nije odgovor koji ćemo reći.

Jedan mali početnički tim (eng. StartUp), DynaOptic je izumela nove kamerice koje će promeniti fotografisanje na pametnim telefonima. Promene mogu biti ogromne uzimajući u obzir da je ta ekipa našla način da implementira optički zum na gotovo sve pametne telefone, a da to ne utiče debljinu uređaja.



Da prevedemo, optički zum obično podrazumeva korišćenje ogromnog eksternog objektiva. Često smo takve objektive viđali na sportskim događajima po kraj aut linija ili slično. Kako ih ne bismo zapazili kada su ogromni i izgledaju kao kupasta cevka prikačena na fotoaparat. U svetu pametnih telefona postoji nešto što se takođe može nazvati eksterni objektiv, poput onih koje je Sony predstavio.

Kako bi se sve ovo izbeglo DynaOptic je smislio sistem koji funkcioniše tako što se sočiva pomeraju jedno uz drugo gde se postiže isti efekat poput onog kada se sočiva odbijaju jedno od drugog. Na ovaj način se štedi prostor i omogućava prozvođačima telefona da nesmetano ugrađuju ovaj sistem, bez preteranog narušavanja dizajna.

DynaOptics Lense Optical Zoom technology

DynaOptic nije trenutno u potpunosti operativna kopanija jer su procesu prikupljanja novčanih sredstava neophodnih za realizaciju. Ako sve ostane po planu ovaj sistem bi trebao da se do kraja 2016 godine pojavi u svakom pametnom telefonu srednje klase!

Ako ste ljubitelj fotografisanja onda se strpite i sačekajte nove pametne telefone koji će vas oduvati svojim fotografskim mogućnostima. Do tada OVDE pogledajte jednu Android aplikaciju koja vas može koliko toliko zadovoljiti sa svojim DLSR funkcijama!