Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sve što treba da znate vezano za novi Android Q!

Sve što treba da znate vezano za novi Android Q!

Uskoro nam stiže nova verzija Android-a. Evo šta možete da očekujete…

Kako god on na kraju bio nazvan, Android Q je najnovija verzija Android-a koja će uskoro biti zvanično lansirana. Evo šta možete da očekujete, čemu da se nadate, a sa čim da se oprostite budući da postoje neke funkcije koje više neće biti dostupne.

 



Android Q BETA je već dostupan za veliki broj telefona

Google je ranije imao tu praksu da prvo lansira novi testni Android za programere, uglavnom u martu mesecu, pa onda javnu BETA verziju u maju mesecu kada je inače i Google I/O konferencija.

Ove godine je ta hronologija malo drugačija. Ove godine je u istom danu (13. mart, 2019. god.) objavljena Android Q BETA verzija, zajedno sa “developer” verzijom koja je namenjena za programere. Već 3. aprila sed pojavila druga BETA verzija sa nekim novim funkcijama i ispravkama. A u maju mesecu smo imali prilike da probamo i treću BETA verziju koja je praktično lansirana tokom Google I/O konferencije. Ovaj brzi ritam se nastavio te smo 5 juna dobili i četvrtu BETA verziju, ali ne i poslednju verziju budući da je pre par dana, 10. jula, objavljena i peta BETA verzija.

Pored Pixel telefona, BETA verzije mogu da probaju i vlasnici OnePlus 6T, Sony Xperia Z3, LG G8 telefona. Međutim, lista telefona je mnogo duža. Ukupno 21 različitih modela, od 12 brendova, mogu da probaju najnoviju Android Q BETA verziju. Evo kompletne liste podržanih telefona: Android BETA podržani uređaji

Taster za korak unazad odlazi u prošlost

Ako pogledamo razvoj Android platforme, zaključićemo da se navigacioni sistem nije menjao sve do Android 9 Pie verzije. Shodno tome, taster za korak unazad je nekako vrlo čvrsto urezan u mišićnu memoriju korisnika.

Google je svestan toga, ali je takođe uveren da su gesture korisnije i da treba početi sa navikavanjem na taj vid navigacionog sistema kroz Android. Stim na umu, Google je u okviru Android 9 Pie operativnog sistema uvrstio gesture kao navgaciju kroz Android, ali je ipak zadržao taster za korak unazad.

Android Q će i taj taster ukloniti i osloniti se isključivo na gesture kada je reč o navigaciji kroz Android. Kako Google najavljuje, duplo prevlačenje prsta sa ivice telefona ka levom ili desnom boku će zapravo biti gestura za korak unazad. Sa druge strane, jedno prevlačenje prsta sa ivice telefona ka levom ili desnom boku će otvoriti takozvani “sendvič” panel, ukoliko ga aplikacija ima. 



Tamna tema na nivou Android sistema

Konačno ćemo moći lako da aktiviramo tamnu temu putem tastera u panelu gde su brze opcije. Na taj način nećemo prolaziti kroz gomilu kategorija da bi došli do “dark” režima. 

Ono što je super je to što će Google napraviti novi API koji će programeri moći da iskorite kako bi njihove aplikacije automatski prešle na tamni režim nakon ga korisnik aktivira na nivou sistema. To će dodatno olakšati stvar jer nećemo biti u obavezi da ručno prebacujemo aplikacije u tamni režim. 

Ako ne želite da čekate Android Q, onda pogledajte priloženi tekst koji će vam pomoći da odmah prebacite svoj telefon u tamni režim:



>> Sve Google aplikacije sa tamnom temom! <<

A evo i nekih povezanih tekstova koji vam mogu biti zanimljivi tj. korisni:

>> Google Kalendar i Google Keep aplikacije su konačno tamne teme! <<



>> Kako aktivirati tamnu temu u YouTube aplikaciji, na Android-u? <<

>> Tamna tema štedi bateriju telefona, izjvaio je Google!  <<

Nove opcije za prilagođavanje teme Android sistema

Svi mi obožavamo Android pre svega zato što možemo da ka podesimo baš onako kako nama odgovara, počevši od neki opcija i funckija pa sve do estetike tj. do toga kako će nam izgledati početni ekran, fioka sa aplikacijama, panel sa obaveštenjima i brzim opcijama i sl…

Android Q bi trebalo da dođe sa funkcijom koja nam omogućava da odaberemo “akcent” boju. To je zapravo sistemska boja koja se provlači kroz ceo korisnički izgled. Boje koje su dostupne su:

- Plava (podrazumevana)

- Crna

- Zelena

- Ljubičasta 

- Cimet

- Okean

- Svemir

- Orhideja

Da… Znamo da su nazivi boja diskutabilni, ali sigurni smo da ćete se brzo navići…

Uživo titlovanje za korisnike sa posebnim potrebama

Zahvaljujući trudu mnogih divnih ljudi, svest o ljudima sa posebnim potrebama je koliko, toliko, podignuta. Shodno tome, velike kompanije kao što je Google već duže vreme svoje proizvode prilagođavaju i za korisnike koji ne čuju ili ne vide dobro.

Već sada imamo dosta korisnih funkcija ili opcija koje olakšavaju život korisnicima kojima je posebna pomoć potrebna. Android Q dolazi sa još jednom vrlo korisnom funkcijom, a to je uživo titlovanje bilo kog sadržaja koji se prikazuje na ekranu, bilo da je to igrica, podcast, video…

Ono što je posebno kod “Live Caption” funkcije, kako je Google originalno naziva, je to što sve sve obavlja lokalno. Znači, neće biti potreban internet da bi uživo titlovanje funkcionisalo. Ovu funkciju će biti moguće aktivirati u okviru “Pristupačnost” kategorije.

Izmenjen sistem dodeljivanja dozvola

Svi mi koji koristimo Android možemo da pognemo glavu kada je privatnost u pitanju jer Apple na tom polju mnogo bolje radi od Google-a. 

Ipak, sjajne vesti su to da se ipak radi na tome i da Google iz godine u godinu poboljšava privatnost svojih korisnika. Pa tako, Android Q dolazi sa poboljšanim sistemom dodeljivanja dozvola aplikacijama.

Nove opcije nam donose mogućnost da biramo kada će tačno neka aplikacija koristiti lokaciju telefona. Primera radi, da će to biti uvek (kada aplikacija radi u pozadini), samo kada je aplikacija pokrenuta (samo dok koristimo aplikaciju) ili nikada.

Sada možemo da pogledamo i to koliko aplikacija koristi određenu dozvolu, recimo lokaciju… Moguće je čak napraviti i filtere pa tako izlistati aplikacije na bazi dozvole koje su im dodeljene. 

Takođe, prikaz informacija o aplikaciji koju smo instalirali na telefonu je dobio neke novitete. Sada moožemo pogledati koliko obaveštenja je određena aplikacija napravila i slično…

Unapređena skraćenica za brzo deljenje

Ako često praktikujete opciju deljenja iz jedne aplikacije u drugu, recimo iz galerije pa na Instagram zid, onda ste sigurno nailazili na probleme u vidu sporijeg učitavanja, naglog izlaženja iz aplikacije i slično. 

Bez obzira koliko moćan telefon koristili, skraćenica za brzo deljenje nije radila baš najbolje. čak je imala i neke funkcije koje su znale da baš nerviraju korisnike. Jedna od tih funkcija je direktno deljenje. Pisali smo o tome i kako ga se rešiti:

>> Kako ukloniti direktno deljenje koje sve vas nervira? <<

Android Q donosi unapređena i po pitanju tog aspekta pa tako možemo očekivati bolje perfromanse i nešto drugačiju vizualu. Dobro je i to što će programeri imati više slobode pri kreiranju skraćenica pa će tako na listi moći da se nađu neke skraćenice sa kojim se ranije nismo susretali.

Bolja podrška za uređaje čiji su ekrani savitljivi

Jasno nam je da će se industrija pametnih telefona kreće u tom smeru da ćemo jednog dana moći ekran da savijemo na pola. Ipak, to i nije tako slavno krenulo kao što smo možda očekivali. 

Ipak, Google je ovaj put rešio da se na vreme pripremi i svoj Android prilagodi što je bolje moguće za takve uređaje. Evo jednog videa koji je Google objavio, a koji ukratko govori na kratka unapređenja se misli:

Koje ime će novi Android Q imati?

Možda ne znamo koji će slatkiš biti, ali smo sigurni da će naziv biti po nekom slatkišu čije ime počinje sa Q slovom. 

Pretpostavlja se da će zvanični naziv biti neki od sledećih:

- Queen of Puddings

- Quiche

- Quesito

- Quindim

- Queijadas

E sada, ako vi mislite da postoji neki slatkiš čije ime počinje na slovo Q, a koji bolje zvuči i za koji će se Google pre odlučiti, pišite nam obavezno u komentarima!

Kada će Android Q biti zvanično lansiran? 

Pretpostavlja se da će zvanično lanisranje Android 10 verzije biti zakazan za kraj septembra meseca. Ipak, to su i dalje neproverene informacije. Ono što smo sigurni je da će izaći još jedna BETA verzija.