Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

BlaBlaCar je aplikacija za sve koji putuju! [RECENZIJA]

BlaBlaCar je aplikacija za sve koji putuju! [RECENZIJA]

Evo kako da putem BlaBlaCar aplikacije podelite vožnju sa ostalim putnicima i tako uštedite novac, bilo da tražite ili nudite prevoz. 

Danas ćemo vam predstaviti “BlaBlaCar” aplikaciju koja će vam pomoći da lakše i povoljnije stignete do željene destinacije. Glavne karakteristike “BlaBlaCar” aplikacije su udobnost, bezbednost i jednostavnost organizacije putovanja. 

 



U današnjem tekstu saznajte sve o BlaBlaCar aplikaciji! Pročitajte kako da ponudite vožnju ali i to kako da pronađete i pridružite se vožnji.

Šta je BlaBlaCar?

BlaBlaCar je francuska platforma koja se bavi prevozom koristeći mobilnu ili web aplikaciju. Dakle, BlaBlaCar povezuje vozače i putnike koji su voljni da zajedno putuju između gradova i tako podele troškove putovanja. Oni koju traže prevoz će uštedeti, a oni koji nude će čak i zaraditi.

Platforma ima oko 70 miliona korisnika u 2019. godini i dostupna je u 22 zemlje. Naravno, prisutna je i u našoj zemlji, kao i u regionu. No, ostale zemlje u kojim je BlaBlaCar dostupan su i Belgija, Brazil, Htvatska, Češka, Francuska, Nemačka, Mađarska, Indija, Meksiko, Italija, Luksemburg, Rusija i još mnoge druge.

"BlaBlaCar" je najveća svetska zajednica za deljenje prevoza koja povezuje putnike i vozače koji putuju u istom smeru i omogućava im da podele putne troškove. A ako sumnjate da će neko zaraditi na vama i da ćete biti iskorišćeni, ne brinite jer platforma nema za cilj da omogući vozačima da žive od zarade od putovanja, već da članovi zaista podele troškove puta i eventualno da vozači zarade sitniju sumu novca. Dakle, BlaBlaCar nije taksi aplikacija od koje se može živeti.



Kako biste bili sigurni da vozači pokrivaju isključivo troškove puta i da na vama ne zarađuju, za svako putovanje BlaBlaCar automatski preporučuje cenu vozaču u skladu sa aktuelnim cenama goriva i putarine. Cena putovanja se određuje po kilometraži, a najviše koliko može iznositi jedan kilometar je oko 6 dinara.

"BlaBlaCar" aplikacija nije predviđena za prevoz na kratkim relacijama, već za prevoz za neke duže relacije. Deljenje troškova na dužim relacijama je i te kako legalno i popularno u mnogim inostranim zemljama. Zapravo, mnoge evropske vlade i institucije čak promovišu deljenje prevoza na dužim relacijama sa namerom da se smanji gužva na putevima, kako bi drumski saobraćaj učinili održivim i ujedno zaštitili životnu sredinu.

Generalno u Srbiji, česte su relacije Beograd - Niš ili Novi Sad - Kragujevac. Što ne znači da nećete moći da nađete neku drugu relaciju prema gradovima drugih zemalja.

Kako instalirati i podesiti BlaBlaCar aplikaciju?

1. Sa priloženog linka ili sa Google Play prodavnice preuzmite i instalirajte BlaBlaCar aplikaciju:



>> BlaBlaCar <<

2. Nakon što ste je preuzeli i instalirali, pokrenite BlaBlaCar aplikaciju koja se nalazi u vašoj fioci sa aplikacijama.



3. Da biste mogli da koristite BlaBlaCar aplikaciju potrebno je da se registrujete tj. kreirate vaš nalog. Ponuđene su vam dve opcije:

- Registracija putem Facebook naloga.

- Registracija putem email adrese.

4. Prilikom uspešne registracije, sve je spremno!

Kako pronaći vožnju i putovati preko BlaBlaCar aplikacije?

Uvek je najbolje podeliti vozilo sa nekim i tako uštedeti novac prilikom putovanja. U daljem tekstu vam prilažemo “korak po korak” uputstvo kako da rezervišete vožnju preko BlaBlaCar aplikacije za jedno ili više mesta.

1. Pokrenite BlaBlaCar aplikaciju i u donjem panelu sa opcijama dodirnite na “Pretraži” taster. (ikona: lupa).

2. U polje “Polazim iz” unesite lokaciju tj. mesto iz kojeg polazite. Možete uneti tačnu adresu ili da povučete vašu trenutnu lokaciju dodirom na “Upotrebi moju trenutnu lokaciju taster”.

3. Nakon što definišete polaznu lokaciju potrevno je da unesete krajnju destinaciju tj. mesto u koje putujete. Unosom adrese to možete bez problema definisati.

4. Pre nego što pretražite dostupne vožnje potrebno je da definišete datum i vreme. Dodirom na “Datum i vreme” opciju biće vam prikazan kalendar. Odaberite datup pa potom i vreme polaska.

5. Jednom kada završite sa definisanjem lokacija, datuma i vremena polaska, dodirnite na plavi taster “Pretraži”

6. U slučaju da ne trenutno ne postoje dostupne vožnje, onda ćete dobiti opciju “Zatražite obaveštenja o vožnjama”. Dodirom na nju aktivirate obaveštenja koja će vam pristići ukoliko se u međuvremenu pojavi vožnja koju ste pretražili.

7. A ako postoje dostupne vožnje ona će vam one i biti prikazane na listi. Već tu ćete moći da vidite:

- Cenu voznje po sedištu.

- Koliko sedišta za rezervaciju je dostupno.

- Koliko njih će biti u vozilu 

- Vreme polaska

- Ime vozača.

8. Dodirnite na neku od dostupnih vožnji kako biste saznali nešto više o njoj i o samom vozaču. Tu možete videti neke dodatne informacije, recimo:

- Tačnu lokaciju polaska i iskrcavanja.

- Da li je pušenje u automobilu dozvoljeno. 

- Da li je dozvoljen prevoz ljubimca.

- Koliko korisnika može putovati na zadnjem sedištu.

- Koji model automobila je namenjeno za putovanje.

9. U slučaju da želite da saznate nešto više o vozaču osim njegovog imena, dodirnite na njegovu profilnu fotografiju. Tu ćete moći da pročitate nešto više o njemu i pogledate njegove ocene.

10. Za rezervaciju vožnje je potrebno da dodirnete na plavi taster “Nastavi” koji se nalazi na dnu ekrana.

11. Unesite broj sedišta koji želite da rezervišete.

12. Na kraju proverite da li odgovara sve što ste podesili. Ako je sve ok, onda završite proces rezervacije konačnim dodirom na plavi taster “Nastavi” koji se nalazi na dnu ekrana.

Kako otkazati rezervisanu vožnju u BlaBlaCar aplikaciji?

Ukoliko se dogodi se predomislite i da želite da otkažete prethodno rezervisanju vožnju, onda je potrebno da to na vreme i učinite. Procedura nije komplikovana i može se obaviti u svega nekoliko koraka. 

Evo detaljnog “korak po korak” uputstva koje će vam pomoći da otkažete rezervaciju vožnje.

1. Pokrenite BlaBlaCar aplikaciju i pristupite opciji “Vožnje”.

2. Zatim na listi pronađite vožnju koju želite da otkažete i dodirnite na nju.

3. Kada vam se otvori plan vožnje, na dnu ekrana ćete imati razne opcije pa i opciju za otkazivanje rezervacije. Dodirnite na “Otkažite rezervaciju” taster.

4. Zatim izaberite razlog otkazivanja. Na vama je da odlučite koji je to razlog.

5. I na kraju unesite kratku poruku zbog čega ste odlučili da otkažete vožnju.

Koje opcije sve sadrži BlaBlaCar aplikacija i čemu one služe? 

Kada kreirate nalog i pomoću njega se prijavite u BlaBlaCar aplikaciji, prikazaće vam se početna stranica sa raznim opcijama koje se nizaju na dnu ekrana. U daljem teksto ćemo opisati čemu služe sve te opcije.

Vožnje (eng. trips)

Prva opcija u tom panelu na dnu ekrana je “Vožnje” (iklona: dva otvorena navodnika). U okviru opcije “Vožnje” su vam prikazane sve tekuće vožnje. Tekuće vožnje mogu biti one koje će te vi obaviti svojim vozilom ili ukoliko ste rezervisali vožnju kod nekog drugog vozača.  

Istoriju svih vožnji, pa i onih otkazanih, ćete moći da pogledate na istoj ovoj stranici “Vožnje”, dodirom na “Pregled arhivirane vožnje”.

Pretraga (eng. search)

Sledeća opcija je “Pretraga” (ikona: lupa). Tu možete pretražiti vožnju, jednostavnim unosom informacija kao što su:

- Vreme polaska koje vam odgovara.

- Mesto odakle polazite tj. putujete.

- Meste u koje ste se uputili tj. krajnja destinacija.

Dodaj (eng. add)

Opcija “dodaj” (ikona: plus u krugu), služi da ponudite vožnju drugim korisnicima BlaBlaCar aplikacije. Ako ste vozač i želite da putujete do nekog grada, a ipak niste u prilici da sami platite troškove goriva, onda BlaBlaCar može biti vrlo korisno rešenje.

Da bi biste ponudili vožnju ostalim BlaBlaCar korisnicima potrebno je da dodirnete na ikonu “dodaj”. Potom da unesite odredište polaska i sve ostale neophodne informacije.

I na kraju da potvrdite unos  kako bi realizovali vašu ponudu putovanja i kako bi bila ona postala dostupna drugim korisnicima BlaBlaCar aplikacije za rezervaciju.

Imajte na umu da putnik može rezervisati jedno ili više sedišta. Naravno, broj slobodnih sedišta vi definišete. Trebalo bi da znate da za jednu vožnju može da se dogodi da više različitih korisnika naprave rezervaciju.

Poruke (eng. inbox)

Uvek možete dodatno da se raspitate o vozaču, vozilu, ruti ili o nekim drugim informacijama kontaktirajući BlaBlaCar korisnika. Sve poruke koje budete dobijali će biti smeštene u okviru opcije “Inbox” (ikona: mali oblačići). Tu osim kartice “Poruke” imate i karticu “Obaveštenja”.

Ako ste poslali poruku bilo kojem korisniku BlaBlaCar aplikacije, onda će vam prepiske biti prikazane u okviru kartice “poruke”. 

E sada, ako ste dobili rezervaciju ili vas je neko odobrio za zajedničko putovanje, onda ćete dobiti obaveštenje. To obaveštenje uvek možete pogledati u okviru opcije “Inbox”, pa zatim dodirom na karticu “Obaveštenja”.

Tu ćete dobijati sve neophodne informacije o zakazanim putovanjima. Na primer, da li je vožnja u planirano vreme pomerena za drugi vremenski period ili kojim slučajem ako dođe to otkazivanja. 

Profil (eng. profile)

Poslednja opcija je zapravo vaš profil (ikona: silueta čoveka u krugu) na BlaBlaCar aplikaciji. Naš lični savet je da popunite sva moguća polja kako bi korisnici aplikacije bili što sigurniji sa kim će putovati i provesti neko određeno vreme, bili vi vozač ili suvozač.

Karitica "Detalji"

U kartici “detalji” su prikazane opšte informacije o vama. Ispod naslova “O vama” prikazana vam je opcija “Napišite svoju mini biografiju”.

Tu možete uneti vaše ime i prezime, godište rođenja, kojeg ste pola, vašu email adresu, broj telefona. Unutar sekcije imate i prazno polje u kojem možete da unesete dodatne informacije o vama u par rečenica. 

Takođe ispod biografije se nalazi opcija “Dodaj moja željena podešavanja” gde možete podesiti neke specifične informacije sa drugim BlaBlaCar korisnicima. Recimo, možete podeliti informaciju o tome da li ste pričalica, da li vam smeta duvanski dim u kolima, da li volite da slušate muziku u toku vožnje i da li su ljubimci drugih ljudi dobrodošli u vaš automobil.

Sve ove informacije mogu biti jako bitne, tako da ne škodi pozabaviti se njima, oduzeće vam svega par minuta, a drugim korisnicima će jasno staviti do znanja kakva su pravila “kuće”, odnosno pravila vožnje u vašem automobilu.  

Naredna sekcija je “Potvrda” gde zapravo možete dodati ili izmeniti vaš broj telefona ili email adresu. 

Potom imate sekciju “Automobil” u okviru koje možete dodati vizilo koje posedujete i kojim putujete koristeći BlaBlaCar aplikaciju.

Da biste dodali vozilo, potrebno ja dodirnete na “Dodaj” taster i da unesete sledeće informacije o vozilu:

- Broj registarskih tablica.

- Koje je model utomobil.

- Da li se radi o karavanu, terencu, kabriolet.

- Koje je automobil boje. 

Međutim, opciju da postavimo fotografiju svog automobila ne postoji. 

Kartica "Nalog"

Osim kartice “Detalji, tu je i kartica “Nalog”.

Vaši statistički podaci

Ispod naslova “Vaši statistički podaci” boravi opcija "Date ocene". Kada dodirnite na tu opciju pristupićete prikazu svih ocena koje ste dodelili drugim korisnicima, kao i ocenama koje su vam dodeljene.

Jako je bitno da ostavljate ocene koje su u skladu sa vašim iskustvom kako bi zajednici na najbolji način predstavili vozača ili osobe sa kojim ste putovali.

Podešavanja

Ispod naslova “Podešavanja” nalaze se tri kategorije koje vam omogućavaju da prilagodite kako će obaveštenja funkcionisati, da promenite lozinku ili vašu adresu.

- “Obaveštenja i komunikacija” 

- “Promena lozinke” 

- “Poštanska adresa”

Novac

U okviru sekcije “Novac” se nalaze četiri opcije: 

Zatražite prenos novca - Ako ste vozač, putem ove opcije možete povući novac koji ste od drugih korisnika primili u prethodnom periodu. Novac stiže na račun u roku od 5 dana.

Istorija rezervacija - Ovde se nalaze sve vaše rezervacije, kao i povraćaji na čekanju ili izvršeni povraćaji za protekle dve godine. 

Način plaćanja - Ovde možete da unesete podatke o svom bankovnom računu kako biste dobili uplate od ostalih korisnika koji su putovali sa vama, u vašem vozilu. 

Prethodni prenosi sredstava - Ovde će vam biti prikazani svi prenosi na vaš bankovni račun koji su izvršeni ili su u toku, za protekle dve godine. 



Kako ponuditi vožnju u BlaBlaCar aplikaciji? 

1. Ako ste vozač i želite da ponudite vožnju drugim korisnicima BlaBlaCar aplikacije, dodirnite na taster “Dodaj”. 

2. Zatim će vam biti postavljeno pitanje “odakle polazite”, unesite željenu adresu polaska ili iskoristite trenutnu lokaciju. Na kraju dodirnite na plavu strelicu za sledeći korak.

3. Nakon unete početne tj. polazne lokacije, unesete završnu destinaciju putovanja. 

4. Ako ćete stajati na određenim lokacijama ili ćete možda prolaziti kroz neke druge gradove, možete dodati i to. 

5. Zatim unesite datum kada ste planirali da putujete.

6. Nakon toga i vreme polazka.

7. U prilog što boljoj udobnosti putovanja, postaviće vam se pitanje da li želite da ostavite na zanjem delu automobila jedno prazno sedište u sredini ili ipak želite da iskoristite ceo kapacitet vozila. Odaberite po svojoj ličnoj proceni.

8. Sledeće pitanje je koliko zapravo vaše vozilo podržava putnička mesta. Unesite informaciju zatim dodirnite opet na plavu strelicu za korak napred.

9. Imaćete mogućnost da odaberete da li putnici mogu automatski da rezervišu mesto ili želite lično da odgovorite na svaki zahtev.

9. Nakon toga će vam biti predložena preporučena cena za putanju koju ste uneli. Ako se slažete sa ponuđenom cenom, dodirnite na plavi taster “dalje”. 

U suprotnom dodirnite na taster “ne slažem se” i unesite cifru koja smatrate da je realna. Naš savet je prisvojite ponuđenu cenu od strane aplikacije kako bi mesta što brže bila rezervisana. 

10. I poslednje pitanje će vam biti postavljeno, da li se vraćate istim putem? Kako bi objavili odmah i povratno putovanje.