Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je QR kod i kako skenirati QR kod?

Šta je QR kod i kako skenirati QR kod?

Evo šta je to tačno QR kod, čemu služi, ko koristi QR kod, kako napraviti QR kod i naravno, kako skenirati QR kod telefonom…

Sigurno ste do sada milion puta videli QR kod, zar ne? QR kodovi se mogu naći na bilo kojem pakovanju, na štampanim reklamama, na video reklamama itd. Oni čak mogu predstavljati kupon ili određen link koji vodi ka sajtu, odnosno nekoj Facebook strani, blogu, Twitter nalogu i tome slično. QR kod čak može biti i WiFi šifra ili informacija o kontaktu!

 Za one koji nisu sigurni, QR kod izgleda kao mali bedž (može biti i velikih razmera), koji ima neke male kockice unutar sebe koje su povezane u grupama. Ako postoji jedan QR kod za određen link, njegov izgled se ne menja jer svaki simbol, odnosno karakter, ima konkretnu formu u okviru QR koda. To znači da ako jednom generišete QR kod za neki link, primera radi “www.pametnitelefoni.rs”,  on će uvek biti isti, neće se menjati.

A ako vas zanima otkud to “QR”, onda će sve biti jasno kada vam kažemo da je u pitanju skraćenica od “Quick Response”. Na QR kod gledajte kao na evoluciju barcode-a koja je započeta u Japanu, u automobilskoj industriji. Zašto? Pa, QR kodovi su znatno pametniji jer mogu sadržati znatno više podataka u odnosu na tradicionalne barcode-ove, a zauzimaju daleko manje prostora. Isto tako, mašine mogu mnogo brže pročitati QR kodove, bez obzira na to što nose veliku količinu informacija.

Ali zašto su ustvari QR kodovi postali toliko popularni? Pa zato što ih mogu koristiti svi, a ne samo neka industrija ili neke firme i slično. Za njih nije potrebno imati posebnu opremu kako bi ih skenirali, dovoljno je imati pametan telefon, Android, Windows Phone ili iPhone, totalno nebitno…

Kako skenirati QR kod pomoću telefona?

Pa, situacija je vrlo jednostavna. Ili preuzmite aplikaciju sa Google Play, App Store ili Windows Store prodavnica, ili iskoristite preinstaliranu alatku je ukoliko vaš uređaj poseduje.

Primera radu, Samsung ima svoj internet pregledač koji u podešavanjima ima opciju za skeniranje QR kodova. Zgodno zar ne? Međutim, u slučaju da ne posedujete Samsung uređaj, evo brzi predloga za sve ranije pomenute platforme.Android

Svarno je mnogo aplikacija koje omogućavaju skeniranje QR kodova tako da nije na odmet pretražiti Google Play prodavnici sa ciljem da neđete onu koja vama najviše odgovara. No, mi ćemo vam ipak predložiti “QR & Barcode Scanner” jer pomoću nje možete skenirati QR kod i klasičan barcode.

Evo kako izgleda procedura:1. Prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju sa Google Play prodavnice ili direktno sa ovog LINKA.

2. Potom jednostavno pokrenite aplikaciju i uperite kameru telefona ka barcode-u ili QR kodu.

3. Čim aplikacija detektuje QR ili barcode, on će ga skenirati i očitati sve informacije koje on nosi.

Pa, prilažemo vam QR kod sa kojim možete isprobati aplikaciju. Ne zaboravite da lajkujete stranu kada joj već pristupate!
qr codeiOS

Kada je reč o iOS platformi, ona ne uključuje neku sistemsku alatku putem koje se QR kod može skenirati. To znači da će vam sigurno biti potrebna neka aplikacija. Doduše, moramo spomenuti da “Wallet” aplikacija može skenirati QR kodove, ali samo one koje imaju direktne veze sa plaćanjem putem telefona. Što se tiče kompletne aplikacije koja može skenirati QR kod, mi bismo preporučili “Quick Scan - QR Code Reader”.


Što se procedure korišćenja tiče, situacija je ista kao i kod Android aplikacije:

1. Prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju sa App Store prodavnice ili direktno sa ovog LINKA.

2. Pokrenete “Quick Scan - QR Code Reader” aplikaciju.

3. Uperite  kameru telefona ka QR kodu.

4. Sačekajte da se QR kod skenira i informacije učitaju.

Pa, prilažemo vam QR kod sa kojim možete isprobati aplikaciju. Ne zaboravite da lajkujete stranu kada joj već pristupate!
qr code

Windows Phone

Iako vam možda Windows Phone uređaju deluju kao izumreli, oni i dalje postoje! Doduše, trenutno čine 0.01% tržišta, ali to ne znači da ih nema. Ako ništa drugo, tu su Windows 10 tablet računari koji koriste iste aplikacije kao i telefoni.


Windows Store takođe poseduje veliki izbor aplikacija, a “QR Code Reader” može obaviti posao bez problema. Procedura korišćenja je takođe identična kao i kod iOS tj. Android aplikacija. Ali, ispoštovaćemo Windows Phone korisnike i priložićemo “korak po korak” uputstvo. Pažljivo gledajte, ni slučajno da se desi da pogrešite! Šalimo se naravno. Evo procedure:

1. Prvo preuzmite i instalirajte aplikaciju sa App Store prodavnice ili direktno sa ovog LINKA.

2. Pokrenete “QR Code Reader” aplikaciju.

3. Uperite kameru svog Windows Phone telefona ka QR kodu.

4. Sačekajte da se QR kod skenira i informacije učitaju.

Pa, prilažemo vam QR kod sa kojim možete isprobati aplikaciju. Ne zaboravite da lajkujete stranu kada joj već pristupate!
qr code

Kako generisati QR kod?

Ukoliko želite sami da generišete QR kod, onda to i možete, potpuno besplatno i skroz brzo i jednostavno. Mi u suštini koristimo sajt putem kog generišemo QR kodove, ali postoje i aplikacije za telefon, ukoliko više preferirate. Kakva procedura? Toliko jednostavna da nećemo ni praviti "korak po korak" uputstvo! Kopirate link sajta, Facebook strane, Twitter naloga, kupona, Google kontakta ili čega već, potom ga nalepite u prazno polje i dodirnete tj. kliknete na "Generate" i QR kod je tu! Prilažemo vam linkove, pa vi izvolite prema vašim preferencama:

Web alatka

>> GoQR.me<< 

Android 

>> QR Code Generator <<

iOS

 
A ako ste voljni da platite nešto napredniji QE kod, onda postoje web alatke koje vam omogućavaju da napravite QR kod koji ima oblik vašeg logoa ili koji je neke drugačije boje. Tu je još nekoliko premium mogućnosti tako da ne oklevajte ako želite da se izdvojite iz mase!