Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo su najbolje alternative Facebook aplikacije!

Ovo su najbolje alternative Facebook aplikacije!

Ako ste nezadovljni kako se zvanična Facebook aplikacija ponaša prema vašem mezimcu, pametnom telefonu ili tablet računaru, jednostavno probajte ove alternative i uživajte! Evo kako da koristite Facebook bez zvanične Facebook aplikacije. 

OK, nemojte se nervirati jer vam nećemo predložiti “da se skinete” sa Facebook društvene mreže. Oprostite, hteli smo reći, ne želimo da vam damo savet da prestanete da koristite Facebook, već ćemo vam dati nekoliko predloga kako da koristite Facebook a da ne ugrozite performanse i bateriju uređaja.

 



Sigurni smo da ne moramo da vas uveravamo kako je zvanična Facebook aplikacija “pijavica koja srče esenciju” naših pametnih telefona ili tablet računara. Svi, kojima je svaki procenat baterija od izuzetnog značaja, Facebook aplikaciju doživljavaju kao “drekavca” koji jaše telefon dok ne izdahne.

E pa da vas mi posavetujemo kako da se otarasite tog “drekavca” sa svoje grbače i konačno počnete da koristite svoj uređaj punim plućima. Situacija je veoma prosta, pozabavite se alternativama! Te alternative mogu biti načini na koji ćete koristiti Facebook društvenu mrežu ili korišćenje specijalno napravljenih aplikacija za Facebook koje ne opterećuju uređaj. Evo nekih naših predloga.

Google Chrome

Možda najekonomičniji način da koristite Facebook društvenu mrežu je putem internet pregledača. Svakako, Google Chrome nam je uvek preporuka jer postoji mogućnost da se kreira skraćenica koja će direktno voditi do Facebook strane. Ne samo to, kada se prijavite na Facebook putem Google Chrome-a, on će vas upitati da vam pruža informacije o promenama tj. notifikacijama na Facebook-u putem notifikacionog panela. Od kako je to postalo dostupno u okviru Google Chrome internet pregledača, Facebook je nesumnjivo najbolje koristiti putem njega.

Da biste dodali skraćenicu koja pokreće Google Chrome internet pregledač i kasnije vodi direktno do Facebook strane, jednostavno dodirnite tri tačkice taster za dodatne opcije, zatim na “Dodaj prečicu na početni ekran” (eng. add to home screen). To je to!

Možda će vam u početku biti malo čudno ali smo sigurni da će kasnije sve to doći na svoje. Ipak je sve stvar navike, slažete li se sa nama? Google Chrome internet pregledač možete preuzeti sa priloženog linka:



>> Google Chrome <<

Metal for Facebook & Twitter

Ovo je jedna od novijih alternativnih aplikacija koje bismo vam preporučili. Njena najbolja karakteristika je to što može da se koristi za dve društvene mreže, Facebook i Twitter, i tako “ubiti dve muve jednim zamahom”. Inače. Metal je aplikacija koja je bazirana na webu. To znači da nije uopšte zahtevna jer veliki deo posla obavlja na internetu umesto na uređaju.

Poput Google Chrome-a, Metal podržava obaveštavanje o promenama na Facebook-u u realnom vremenu (eng. push notifications). Super je to što Metal ima brojne prednosti uključujući teme, plutajući prozor za proveravanje novosti “u hodu”, navigacioni panel i još mnogo zanimljivih opcija čije korišćenje i rad ne utiču na performanse uređaja. Prilično je impresivna aplikacija, govorimo vam! Metal for Facebook & Twitter možete preuzeti sa priloženog linka:



>> Metal for Facebook & Twitter <<

Tinfoil for Facebook

Ako vam Metal zvuči previše komplikovano, onda je veteran i pravi “tata mata”, kada je reč o Facebook alternativi, najbolji izbor. Radi se aplikaciji Tinfiol koja je takođe bazirana na webu što svakako podrazumeva blago opterećenje za sam uređaj. Ono što Tinfiol for Facebook ističe je izuzetno brzo učitavanje stranica i ne mnogo izmenjen korisnički izgled samog Facebook-a. Tinfoil zauzima čak manje memorije od Metal aplikacije što nekako pojašnjava činjenicu da je brži.



Tinfoil ne radi u pozadini tako da ne opterećuje performanse uređaja i troši bateriju sve dok je startujete i koristite. Budući da ne radi u pozadini, obaveštenja u realnom vremenu nisu uključena. No, ukoliko vam se Tinfiol dopadne, vrlo lako možete aktivirati obaveštenja u realnom vremenu instaliranjem aplikacije IF By IFTTT i postavljanjem komande “Facebook notifications recipe.” Detaljnije uputstvo za postavljanje te komande možete pogledati OVDE. Tinfiol for Facebook možete preuzeti sa priloženog linka:

>> Tinfiol for Facebook <<

Facebook Lite

Ukoliko vam se ipak dopada izgled zvanične Facebook aplikacije ali ne možete da trpite njeno nasilničko ponašanje prema bateriji, onda možete da probate Facebook Lite. U slučaju da niste čuli za nju, Facebook Lite je zvanična aplikacija napravljena upravo za one koji imaju slabiji protok interneta i za one koji imaju slabije uređaje. Ipak, preuzimanje Facebook Lite aplikacije nije uslovljeno samo za takve uređaje već je svi mogu preuzeti. Ranije nije bila dostupna za sve države tj. regije u svetu, ali danas jeste. Inače, Facebook Lite je izuzetno brz, manje troši bateriju i štedi paketne podatke.

Facebook Lite nudi slično, ali veoma osiromašeno, korisničko iskustvo standardne Facebook aplikacije. Ona zauzima znatno, znatno manje memorije telefona. Za razliku od klasične Facebook apliakcije koja zauzima punih 40 MB, Facebook Lite zauzima samo 600 KB. Ono što ističe ovu aplikaciju i ono zbog čega se mnogi odlučuju za nju je to što ona u okviru sebe ima sistem za dopisivanje i obaveštenja u realnom vremenu. Shodno tome, korisnici nisu uslovljeni da koriste Facebook Messenger. Facebook Lite aplikaciju možete preuzeti sa priloženog linka:

>> Facebook Lite <<

Ako nekim slučajem ne možete da preuzmete Facebook Lite sa Google Play prodavnice, OVDE pogledajte kako to možete rešiti.