Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

PDFelement je najbolji PDF program za sve namene! (VIDEO)

PDFelement je najbolji PDF program za sve namene! (VIDEO)

Napravite novi ili izmenite postojeći PDF dokument pomoću naprednog PDFelement programa koji se neverovatno lako koristi! Evo šta sve možete da uradite pomoću PDFelement programa.

Sigurno ste se do sada susreli sa zadatkom koji podrazumeva izmenu ili pravljenje nove  PDF datoteke. Ako ste recimo đak, sigurno ste imali zadatak da napravite neku analizu i sačuvate je u PDF formatu. 

 



Ako ste tinejdžer, tražite praksu ili posao, onda vam je CV definitivno bio zadatak, a to automatski znači prepravljanje PDF šablona ili čak stapanje dva CV šablona u jedan.  

A ako ste već zaposleni, onda znate koliko je bitna dobra PDF alatka koja vas neće koštati kao što inače koštaju Adobe alati tog tipa. Kreiranje faktura ili izvlačenje statistike u PDF-u može biti veoma dosadan posao, a nekada i vrlo komplikovan. 

Međutim, šta ako vam kažemo da postoji alat koji ima sve moguće opcije u funkcije, a pritom koristi vrlo prepoznatljiv korisnički izgled? Da, imali smo prilike da testiramo PDFelement program koji ima korisnički izgled nalik Microsoft Word programu, dok sa druge strane poseduje zavidan komplet alata pomoću kojih možete uraditi gotovo sve!

Ljudi iz PDFelementa su nas zamolili da probamo njihov program i napišemo recenziju. Hvala na ovoj saradnji i sponzorisanom tekstu. Potrudićemo se da pokrijemo svaki aspekt programa kako bi vam što objektivnije predstavili mogućnosti PDFelement-a. 

Naš savet je da prezmete PDFelement program na probu i dok čitate naš članak i tako uporedu pogledate opcije o kojim govorimo. PDFelement možete preuzeti ovde:



>> PDFelement <<

Pre nego što nastavimo dalje, bitno je da znate da je trenutno PDFelement program na popustu preko našeg linka:

>> PDFelement - 50% popusta na licencu <<

Nije loše i to da znate da postoji mobilna aplikacija koja može biti od koristi u raznim okolnostima, a mi bismo istakli nadgledanje kolaboracije na PDF dokumentu. Aplikaciju za telefonje možete preuzeti ovde:



Prvi koraci u PDFelement programu

Kada pokrenete PDFelement, prikiazaće vam se prozor sa nekim osnovnim opcijama koje su obično korisnicima zgodne za taj prvi korak. Dakle, tu je opcija:

- za otvaranje nedavno korišćene PDF datoteke (Recent)

- za izmenu PDF datoteke (Edit PDF)



- za izradu novih PDF datoteka (Create PDF)

- za konvertovanje datoteka u PDF koje su nekog drugog formata (Convert PDF)

- za podešavanje niza aktivnosti kao što su recimo izvlačenje informacija iz više datoteka, konverotovanje više datoteka odjednom i sl. (Batch Process)

- za stapanje nekoliko datoteka u jednu PDF datoteku. (Combine PDF)

- za skidanje PDF šablona sa interneta. (PDF Templates)

Ko koristi Adobe programe, onda zna da je ovaj pristup prisutan kod njihovih alata. PDFelement koristi isti taj pristup što znači da vam neće biti teško da se naviknete na njega ukoliko rešite da uštedite novac i pređete sa Adobe programa.

Takođe, set alatki u samom vrhu prozora je neverovatno sličan Microsoft Word programu što je definitivno nešto što će vam olakšati navikavanje jer vam je opet koliko toliko poznato samo “UI” okruženje. 

Da biste kreirali novu PDF datotku, potrebno je da kliknete na “File” pa na “New”. Tu kasnije treba da unesete naziv vaše PDF datoteke i da odaberete veličinu.

Postoje tu neki predifinisani šabloni po pitanju veličine, ali onaj najčeše korišćen, A4 - portret pozicija, je već odabran. Preostaje vam samo da unesete koliko stranica će vaša PDF datoteka imati i onda možete da dovršite kreiranje klikom na “Blank” taster.

Kreiranje novog PDF dokumenta

Po kreiranju nove PDF datoteke, PDFelemnt će vam prikazati novo korisničko okruženje koje nudi mnoštvo korisnih opcija. Među onim osnovnim kao što su:

- Add Image (Dodaj fotografiju)

- Add Text (Dodaj tekst)

- Link (Dodaj link)

- Crop (Oblikuj dokument)

- Background (Pozadina)

se nalaze i neke vrlo zanimljive opcije. Izdvojili bismo opcije:

- za dodavanje vodenog žiga (Watermark)

- za dodavanje header-a i footer-a (Header & Footer)

- za dodavanje kontrolnih oznaka (Bates Numbering)

Vodeni žig je tu kako biste zaštitli na neki način PDF datoteku. Opcije za prilagođavanje vodenog žiga su prilično napredne:

- možete birati poziciju vodenog žiga

- možete uneti tekst koji vama odgovara

- možete menjati font teksta

- možete odbrati boju teksta 

- možete rotirati vodeni žig

- možete podesiti da bude providan žig, kao i intezitet providnosti

- možete podesiti da se vodeni žig pojavljuje samo na jednoj strani ili na svim

Kao što vidite, opcija je mnogo. A što je najbitnije, uvek možete podesiti da umesto teksta bude fotografija kao vodeni žig. Dovoljno je da kliknete na “File” isečak i prikazaće vam se opcija za odabir datoteke.

Super je i to što uvek možete sačuvati svoj vodeni žig i koristiti ga u budućnosti jednostavnim šablonskim odabirom.

Što se opcije “Header” i “Footer” tiče, sam naziv govori šta njome možete postići. I jedno i drugo je podeljeno u tri kolone, a moguće je dodati tekst po želji ili ubaciti broj stranice tj. datum kao oznaku.

Naravno, uvek možete birati font, boju i poziciju teksta tj. oznake. Kao i sve ostalo, svoj “Header” i “Footer” možete sačuvati kao šablon radi daljeg lakšeg korišćenja.

Dodavanje teksta se vrši na uobičajen način. Prosto kliknete na “Add Text” opciju, odredite poziciju i unesete tekst.

Taj tekst uvek možete dodatno podesiti, odnosno promeniti poziciju, centrirati ga, promeniti boju, font, veličinu, razmak između karatera i sl. Sve te opcije za dodatno podešavanje se uvek pojavljuju sa desne strane prozora.

Klikom na “Add Image” taster možete dodati fotografiju. Dodatne opcije se takođe mogu pronaći sa desne strane prozora, ispod naslova “Object” ili desnim klikom preko fotografije.

Kolaboracija i rad sa više korisnika na jednom PDF dokumentu

Recimo da smo napravili veliku PDF datoteku punu sekcija i teksta. Obično su takve PDF datoteke projekti na kojima radi više od jedne osobe. Tada opcije koje PDFelement ima, a koje borave na samom rubu leve strane prozora, mogu biti od ogromne koristi.

Prva u nizu je “Thumbnails” i ona vam pomaže da brzo pregledate sve vaše stranice u PDF dokumentu. Kada imate više od 10 stranica, ova opcija itekako bude od koristi za brzu navigaciju. 

Druga opcija u nizu je “Bookmark” i ona vam praktično omogućava da memorišete skraćine do određene stranice. Ako ste ranije koristili opciju “Anchor Links” onda vam je jasno kako možete da iskoristiti Bookmark opciju.

Treća opcija u nizu, “Cooment” je tu kako bi olakšala kolaboraciju više korisnika na jednom dokumentu. Tu su praktično prikazani svi komentari, poruke, naznake, okviri i sl. koje su kolaboranti na projektu ostavili.

Listu naznaka bilo kog tipa možete sortirati po:

- strani

- vremenu dodavanja 

- autoru

- tipu naznake

U daljem tekstu ćemo vam pokazati kako da dodajete poruke, okvire, strelice ili bilo koju vrstu naznake u PDF dokument. 

Četvrta opcioja po redu je “Attachment” i ona vam omogućava da kolegama sa kojima radite na PDF dokumentu priložite neki novi dokument tj. fotografiju ili video. Uz prilog možete dodati i opis kao dodatno navođenje i uputstvo za kolege tj. kolaborante na PDF dokumentu. 

I poslednja, peta opcija u nizu, “Search,” je namenjena za pretragu PDF dokumenta. Po pretrazi neke reči ili fraze, PDFelement će vam osenčiti u žutoj boji sve rezultate pretrage i pritom će vam prikazati listu u okviru panela sa leve strane prozora. 

Ok, sada kada smo prošli to neko najosnovnije okruženje i objasnili čemu koja opcija i funkcija služi, bilo bi dobro da spomenemo koje sve kategorije imamu u gornjem panelu PDFelement programa. 

Kategorija “File” i njene opcij

Dakle, tu je kategorija “File” koja vam omogućava da sačuvate PDF dokument na kojem trenutno radite, ali i još nekoliko drugih stvari. “New” opciju smo već prošli, a tu su i:

- Open (Otvori)

- Save (Sačuvaj)

- Save As (Sačuvaj kao)

- Print (Štampaj)

- Share (Podeli)

- Convert (Konvertuj)

- Optimize (Optimizuj)

- Preferences (Podešavanja)

Pretpostavljamo da vam je većina ovih opcija potpuno jasna i da ih ne treba dodatno bojašnjavati. Ipak, spomenućemo par reči vezano za “Share, Optimize i Preferences” opcije.

“Share” je vrlo korisna opcija jer pomoću nje direktno možete sačuvati svoj PDF dokument na neki od cloud servisa ili ga poslati putem email pošte. 

“Optimize” opcija je tu kako bi vašu PDF datoteku maksimalno kompresovala radi uštede memorije. Za nekog ko radi sa velikim brojem PDF dokumenata ili za nekog ko PDF dokumente kači na sajt, kompresija je izuzetno bitna. 

Što se “Preferences” opcije tiče, ti možete podesiti mnogo toga vezano za rad PDFelement programa. Ono što bismo mi izdvojili je veliki broj skraćenica.

Sledeća kategorija je “Home” i ona prukazuje osnovni paket alata među kojim se nalazi “Capture” i “Add Bookmark”. Ranije u ovom tekstu smo objasnili čemu služi “Add Bookmark” opcija, a što se “Capture” opcije tiče, ona je tu kako bi vam pomogla da uslilkate željeni deo PDF dokumenta. Tu je svakako i “lupica” za brzu pretragu reči tj. fraza u PDF dokumentu.

Kategorija “Convert” i njene opcije

Naredna kategorija je “Convert” i ona poseduje veliki broj korisnih opcija. Jedna od velike koristi, a za koju verujemo da ćete baš često koristiti je “OCR”. U ptianju je opcija koja skenira PDF dokument radi prepoznavanja teksta, fotografija i ostalog sadržaja kako bi vam PDFelement program omogućio njihovu izmenu.

Dakle, dovoljno je da otvorite završen PDF dokument, da kliknete “OCR” i PDFelement će vam omogućiti da menjate fotografije, tekst ili poziciju elemenata. Naravno, možete i da izbrišete, a i da dodate nešto.

Da bi se OCR opcija koristila, potrebno je da se preuzme dodatak. Jednom kada kliknete na OCR taster, preuzimanje će biti automatski započeto. Veličina dodatka je 400 MB.

Jednom kada OCR završi konverziju PDF dokumenta i načini ga izmenljivim, PDFelement program će vas automatski prebaciti na “Edit” kategoriju. 

“Convert” kategorija ima i neke druge korisne opcije. Tu je “Optimize PDF” opcija koju smo takođe ranije u tekstu objasnili, a u produžetku se nizaju sledeće opcije za konvertovanje dokumenta:

- To Word

- To Excel

- To PPT

- To Image

- To Text

- To Epub

- To HTML

- To RTF

- To PDF/A

Naredna kategorija je “Edit” i ona je tu kako biste izgradili ili doradili PDF dokument. Alate iz ove kategorije smo već objasnili tako da ćemo odmah preću na kategoriju “Comment”. Ona vam nudi paket alata za lakše označavanje tj. komentarisanje određene sekcije ili detalja PDF dokumenta. 

Kategorija “Comment” i njene opcije

Kada na jednom dokumentu radi više korisnika, opcije iz kategorije “Comment” su krucijalne za produktivan rad. Prva u nizu je “Highlight” i ona vam omogućava senčenje teksta. Kliknete na opciju, označite tekst i odaberete boju.

U produžetku su varijacije senčenja u smislu:

- linije preko teksta (Strikethrough)

- linije ispod teksta (Underline)

- cik-cak tj. izlomljene linije (Squiggly line)

- markera (carfet)

Zatim u produžetku ovih opcija za senčenje teksta imamo opcije za okvire. Super je to što na raspolaganju imamo neke pravilne oblike kao što su kocka, krug, višeugaoni oblik, itd. Ali i neke slobodne oblike kao što su oni koje sami možemo iscrtati ili izbrisati ukoliko nam se ne dopadnu. Naravno tu je i strelica koju možete razvući onolilko koliko vama odgovara.

Dakle, dostupne su alatke kao što su:

- Rectangle (Kocka ili pravougaonik)

- Oval (Krug ili elipsa)

- Cloud (Oblačić)

- Line (Linija)

- Polygon (Oblik koji može imati više od dva ugla)

- Connected Lines (Linija koja može biti islomljena na više mesta)

- Arrow (Strelica)

Potom imamo dve vrlo proste alatke, a u pitanju su olovka i gumica tj. “Pencil” i “Eraser”. Jasno nam je šta sve sa ovom alatkom možemo da postignemo. U produžetku možemo zapaziti sledeće alatke:

- Note 

- Typewriter

- Text Box

- Area Highlight

Sigurni smo da ćete “Note” opciju koristiti najčešće, što kako biste sebi ostavljali neke napomene tokom rada na velikom PDF dokumentu, ali i kako biste ostavljali kolegama napomene dok radite kao kolaborant na PDF dokumetnu.

“Typewriter” je suštinski tekst koji možete ostaviti u svojstvu napomene bilo gde na PDF dokumentu. Crvene je boje te će biti lako uočljiv.

“Text Box” je praktično isto što i “Typewriter” stim da oko teksta uvek dobijate cven okvir što tekst dodatno ističe. Zgodno je koristiti “Text Box” kao napomenu više vrednosti u odnosu na Typewriter napomenu tj. tekst bez okvira.

“Area Highlight” je opcija koja vam omogućava da osenčite bilo koji deo PDF dokumenta, ne samo tekst.

Sledeće dve opcije se odnose na ubacivanje i kreiranje takozvanih “pečata”. Klikom na “Add Stamp” ikonicu otvarate panel sa već predifinisanim pečatima. Izbor je solidan, a ako ne pronađete odgovarajući, uvek možete ubaviti neki svoj klikom na “Costum Stamps” opciju.

Pečati se naravno vide samo u situacijama kada je prikaz napomena aktiviran što ne utiče na krajnji sadržaj samog PDF dokumenta.

I na kraju imamo jednu sjajnu opciju koja se naziva “Attachment” a kojva vam omogućava da “pinujete” mesto na PDF dokumentu, da ubacite neki prilog i napišete napomenu. Na ovaj način možete ostaviti brze napomene koje se odnose na dodavanje novog sadržaja uz vaš direktan predlog. Kolega kasnije samo treba da formatira sadržaj koji ste predložili da se ubaci. 

I na kraju imamo “Hide / Show Annotations” taster pomoću kojeg se aktivira ili deaktivira prikaz napomena.

Kategorija “Page” i njene opcije

Ukoliko želite lak pregled svih stranica ili da dodate, izbrišete tj. izmenite vrednosti nekih stranica, onda će vas obradovati da postoji posebna kategorija za to - “Page”.

Tu možete da dodate nove stranice, promenite ili rotirate postojeće, izmenite raspored prikaza ili broj stranice. Sve što se tiče strancia, pronaćićete baš u kategoriji “Page”.

Kategorija “Form” i njene opcije

I za kraj smo ostavili dve vrlo korisne kategorije za koje smatramo su razlog zbog čega se napredni korisnici često odluče za PDFelement. Naime, PDF dokumenti nisu inicijalno izmenljivi što znači ne može da se unose dodatne informacije u dokument bez odgovarajućeg programa.

Međutim, postoji rešenje za to! Uz pomoć opcija iz kategorije “Form” možete aktivirati tekstualne izmene u PDF dokumentu čak i u običnom PDF programu za pregled dokumenta. Da budemo precizniji, kada otvorite PDF dokument u internet pregledaču, moći ćete da unesete tekst u određena polja koja se u PDFelement programu definišu kao izmenljiva pri izradi PDF dokumenta. 

Pa da objasnimo kako se opcije iz kategorije “Form” koriste. Ove opcije ćete koristiti najčešće u situacijama kada vaš PDF dokument sadrži neku formu koja se treba popuniti. Tipa ime, prezime, broj telefona, email, adresa i slično. Da bi neko mogao da unese te informacije u vaš PDF dokument, potrebno je da generišete PDF formu.

To se u PDFelement programu može obaviti automatski, pomoću opcije “Form Recognition”. Program će automatski skenirati prazna polja koje ste dizajnirali i sam ubaciti izmenljiva PDF polja u koja se kasnije može uneti tekst.

U slučaju da niste jasno dizajnirali prazna polja za unos teksta, već žlite ručno da to definišete, onda prosto koristite “Add Text Field”. Prevucite preko dela dokumenta za koje smatrate da treba biti izmenljiv tj. da tu može da se unese tekst i pojaviće vam se potamljen prostor sa oznakom “Text1”.

Uvek možete umesto polja za tekst da ubacite kockicu za štikliranje. Pa recimo, ako je pitanje “Da li imate vozačku dozvolu” umesto unosa teksta se može podesiti potvrda u vidu štikliranja. 

Da ne bismo pojedinačno svaku opciju pokazivali, nabrojaćemo koje su vam još opcije na raspolaganju:

- Radio Button 

- Combo Box

- List Box

- Push Button

- Image

Sve ove opcije su zapravo tu kako bi ste omogućili razne oblike forme vašem PDF dokumentu. 

U produžetku su:

- Clear data from fileds | Opcija koja vam omogućava da izbrišete sve informacija iz definisanih formi

- Import from data | Opcija koja vam omogućava da učitate već predefinasne informacije koje ste ranije sačuvali

- Export from data | Opcija koja vam omogućava da sačuvate informacije za formu koju ste kreirali

I na kraju imate opciju “Access to PDF template libary” koja vas vodi ka internet biblioteci šablona koje možete besplatno preuzeti.

Kategorija “Protect” i njene opcije

I za kraj smo ostavili kategoriju “Protect” koja nudi nekoliko korisnih opcija koje se u administraciji često koriste. 

Prva od njih je “Mark for Redactuion”. Pomoću nje možete da označite tekst koji će biti prekriven crnom trakom. Na ovaj način se može zaštititi informacije od velikog značaja kod dokumenata koji treba da se prilože nekom na uvid.

Kada završite odabir sadržaja koji želite da bude prekriven crnom trakom, kliknite na “Apply Redactions” taster, i sve izmene će trajno biti primenjene. 

U produžetku pomenutih opcija se nalaze “Sign Document” i “Place Signature”. Prva opcija vam omogućava da postavite vaš digitalni potpis uz mogućnost unosa dodatnih informacija kao što su razlog potpisivanja, lokacija i sl.

A ako želite da plasirate vaš digitalni potpis na određeni deo PDF dokumenta, onda treba da koristite “Place Signature” opcije. Odaberite dokument koji predstavlja vaš digitalni potpis i potvrdite unos na “Sign” taster. Ukoliko nemate generisan potpis, klikom na “New ID” ga možete napraviti kroz PDFelement program i sačuvati ga na vaš računar. 

A ako samo želite da zaključate vaš PDF dokument, onda je dovoljno da kliknete na taster “Apply password protection to encrypt the PDF File”. Taj taste se nlazi na samom početku niza sa opcijama i u obliku je katanca.

Klikom na taj taster pristupate opcijama šifrovanja PDF dokumenta. Tu možete definisati šifru koja se unosi pri pokretanju PDF dokumenta. Takođe, tu možete podesiti i dozvole koje će drugim korisnicima definisati kako mogu da koriste određene aspekte PDF dokumenta. A tu su i tri tipa šifrovanja:

- 128 bit AES

- 256 bit AES

- 128 bit RC4

Kategorija “Help” i njene opcije

I to je otprilike to! Ukoliko imate neki problem vezano za korišćenje PDFelement programa, uvek se možete obratiti podršci klikom na “Help” kategoriju, pa na opciju koja vam je potrebna.Tu između ostalog možete i ažurirati PDFelement program i tako se uveriti da koristite najnoviju verziju.

Klikom na “Community” pristupate PDFelement forumu gde sa ostalim korisnicima možete diskutovati na raznim temama.

Tu je i taster “YouTube” koji vas vodi ka zvaničnom PDFelement YouTube kanalu gde imate gomilu tutorijala koji pokazuju kako se neke stvari koriste. A ako baš želite da kontaktirate podršku, onda je dovoljno kliknuti na taster “Support Center”.