Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako nadograditi Android operativni sistem na svom telefonu!?

Kako nadograditi Android operativni sistem na svom telefonu!?

Čuli ste da je stigla nova zakrpa za vaš telefon ali vi ne znate kako da je povučete sa servera i instalirate? Evo jednog kratkog uputstva koje će vam pomoći da to učinite

Korisnici Android uređaja imaju tu sreću da veoma često dobijaju zakrpe za svoj telefon. One najbitnije i najkrupnije stižu pred kraj svake godine. Te zakrpe unapređuju operativni sistem i telefonu dodaju mnoštvo novih funkcija i opcija. Ali opet nije samo funkcionalnost ono što korisnike raduje, kada stigne zakrpa i novi dizajn je nešto što svima prija.

 



*Dodato 20.09.2017

U cilju ažuriranja ovog članka, napravili smo kratak video u kom pokazujemo kako se proverava da li je dostupna nova verzija Androida. Budući da danas većinu telefona pokreće Android 5 LolliPop, Android 6 Marshmallow i Android 7 Nougat, procedura je malo drugačija u odnosu na Android niže verije. 

Zapravo nadogradnjom sa KitKat verzije na LolliPop, uglavnom se dobijaju dizajnerske promene koje utiču na izgled Android-a. Uređaj dobija novi koncept korisničkog izgleda (interface) i počinje da funkcioniše na principu "material design"-a gde svaki prelaz, dodir ili operacija podrazumeva uglađenu animaciju. Nešto više o Android 5 LolliPop-u pročitajte OVDE, a u daljem tekstu pročitajte kako da proverite da li je nova zakrpa dostupna za vas.

Pre nego što započnemo kratko uputstvo, prvo ćemo vas upoznati sa nekim mogućnostima koje imate na raspolaganju. Kada je u pitanju nadogradnja zvaničnog Android operativnog sistema jedini način je ovaj koji ćemo vam sada pokazati, međutim postoji mogućnost da na svoj telefon ubacite modifikovani nezvanični Android (CustomROM). Uređaji niske ili srednje klase uglavnom ne dobiju zvaničnu nadogradnju pa je CustomROM jedini način da se telefon nadogradi na noviju verziju. Negativna strana je što narušava garanciju ukoliko je imate i proces instalacije nije ni malo lak.

Procedura instaliranja CustomROM-a zavisi od modela telefona i marke uopšte. Samsung uređaji imaju najlakši način root-ovanja, instaliranja recovery-a i CustomROM-a, a ostali proizvođači i njihovi telefoni imaju manje više, teži način instaliranja CustomROM-ova pa iz tih razloga na internetu ne možete naći neko univerzalno uputstvo. Ono što je sigurno je da svi telefoni zahtevaju otključan bootloader, instaliran custom recovery i preuzet CostumROM. Mnogi korisnici ne znaju da se CustomROM za jedan model uređaja ne može instalirati na neki drugi, pa pokušavajući da to urade pokvare svoj telefon. Obzirom da postoje velike šanse da se telefon pokvari savetujemo da se strpite i sačekate da izađe zvanično ažuriranje ukoliko ga bude, u suprotnom nam pišite na zidu facebook stranice PametniTelefoni.rs i ukoliko se pokaže da dosta njih želi CustomROM za neki određeni model telefona mi ćemo ga uraditi za vas. Samo molimo da nam ne šaljete privatne poruke jer na taj način ostali pratioci naše stranice ne mogu da učestvuju u debati, planiranju ili rešavanju nekog određenog problema.



Ukoliko ne znate šta je root, recovery ili CustomROM pročitajte OVDE čemu to služi i koji su njihovi benefiti. Ako želite da vidite kako izgleda proces instalacije CustomROM-a na Galaxy S3 modelu, pogledajte OVDE

Apsolutno svaki Android uređaj ima taster “Ažuriranje softvera” koji je uglavnom smešten negde u podešavanjima telefona. Mi smo danas pripremili kratko uputstvo koje će vam pomoći da proverite da li je dostupan nov operativni sistem ili neka nova zakrpa koju možete preuzeti i instalirati.

U zavisnosti od uređaja i verzije njegovog operativnog sistema, kretanje do tastera “Ažuriranje softvera” se razlikuje. Međutim uglavnom na svim telefonima i verzijama Android-a, ovaj taster se nalazi u:

podešavanje > o uređaju > ažuriranje softvera



Negde je neophodno da se u podešavanjima spustite do kraja liste kako bi ste našli taster kategoriju “O telefonu”, a negde morate da se krećete kroz naslove kako bi ste našli kategoriju “O uređaju”. Recimo na Samsung-ovom TouchWiz-u sa Android-om 4.3 opcija “O telefonu” je smeštena u podešavanjima pod naslovom “Još”.

Kada nađete taster “Ažuriranje softvera” i kada dodirnete na njega, telefon će prvo zatražiti da se povežete na neku WiFi konekciju, a zatim će proveriti da li je dostupna neka nova zakrpa. Ako ste već povezani na WiFi onda će samo započeti proveravanje i ako je dostupna zakrpa, započeće preuzimanje. Kada se nova zakrpa preuzme, telefon će vas upitati da li želite da je instalirate odmah ili kasnije i upozoriće vas da se u toku instaliranja zakrpe telefon ne sme koristiti i isključivati. Vi ako ste u nekom poslu odložite instalaciju za kasnije, a ako niste dodirom na instaliraj započinjete nadogradnju svog telefona. Po završetku nadogradnje telefon će se restartovati i pri prvom uključivanju će prikazati informacije o nadogradnji pojedinih aplikacija i servisa. Prvo uključivanje može potrajati duže, samo treba da budete strpljivi i sačekate da se telefon startuje.