Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako preuzeti BETA aplikacije sa Google Play prodavnice?

Kako preuzeti BETA aplikacije sa Google Play prodavnice?

Evo kako da se prijavite za BETA verzije aplikacija na Google Play prodavnici i tako postanete tester. To će vam omogućiti da prvi probate nove funkcije, ali ćete se sa druge strane često suočavati sa nestabilnim aplikacijama.

Pre nego što programeri lansiraju novu verziju svoje aplikacije, oni obave testiranja kako bi se uverili da je sve u najboljem mogućem redu. Ti testovi se najbolje sprovode u krugovima pravih korisnika koji tu aplikaciju koriste svakodnevno i na način koji najviše priliči prosečnom korisniku.

 



Kako bi to uopšte bilo moguće, Google je kreirao BETA program u okviru Google Play prodavnice. To znači da programeri mogu da lansiraju BETA verziju svoje aplikacije, a svi koji se prijave kao testeri mogu da je preuzmu, koriste i tako pruže povratne informacije o radu aplikacije.

>> Google Play prodavnica omogućila rezervaciju nadolazećih aplikacija! <<

Možda najteži posao je pronaći aplikaciju koja ima BETA program. U suštini, korisnici koji su oduševljeni nekom aplikacijom prate njen razvoj i sve moguće vesti koje se tiču nje. Samim tim, to je jedan od načina da se sazna da li je aplikacija u BETA programu ili ne. Drugi način je da pratite naš portal i tako saznate kada je neka aplikacija u BETA programu ili ne. Mi često pišemo o tome jer smatramo da su pojedini noviteti koje donose aplikacije u BETA fazi vredni pažnje.

Da biste se prijavili na BETA program i postali tester, potrebno je uraditi sledeće:

1. Pokrenite Google Play prodavnicu i u panelu za pretragu unesite naziv aplikacije koju želite da probate kao tester.

2. Kada je pronađete, pristupite Google Play stranici koja je posvećena njoj.



3. Nije potrebno preuzeti aplikaciju kako biste postali tester. To možete da obavite iako aplikacija nije na memoriji telefona. Ukoliko već imate tu aplikaciju na memoriji svog telefona, onda imajte na umu da je potrebno ažurirati je nakon što postanete tester.

4. Dakle, jednom kada se nađete na Google Play stranici aplikacije koja učestvuje u BETA programu, spustite se niz stranicu i ispod isečka “Preporučeno za vas” pronađite obaveštenje “Postanite BETA tester”.



5. U okviru tog obaveštenja imate taster “Saznaj više” putem kog se možete informisati šta BETA program podrazumeva.

6. Pored tastera “Saznaj više” je i zeleni taster “Može” na koji treba da dodirnete kako biste postali tester.



7. Po dodiru na taster “Može” će se pojaviti iskakajući prozorčić unutar kog treba da dodirnete na “Pridruži me” kako bi potvrdili pristupanje BETA programu.

8. Jednom kada postanete BETA tester, umesto “Može” tastera će se pojaviti “Naupusti” u slučaju da to jednog dana zaželite.

Nažalost, pojedinim BETA programima se ne može pristupiti putem Google Play prodavnice. Primera radi, Twitter aplikacija ima BETA program i njemu se pristupa prijavljivanjem u okviru određene web strane. Kao i na Google Play prodavnici, proces kod ostalih BETA programa je vrlo jednostavan i svodi se na klik ili dodir tastera “Become a tester”.