Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google uvodi novu opciju! Hakovanje je sada još teže!

Google uvodi novu opciju! Hakovanje je sada još teže!

Android OS će vas obavestiti ukoliko se vaš Google nalog prijavi na nekom drugom uređaju! Ovo automatski znači da ćete od sada imati bolju sigurnosnu kontroli svog Google naloga.

Google je lansirao novu funkciju za Android korisnike kako bi im Google nalog bio bezbedniji. Naime, sada će vam svaki put kada se prijavite na drugom uređaju, sa istim Google nalogom, pojaviti obaveštenje kako bi mogli da preduzmete nešto u slučaju da to niste vi.

Do sada je Google slao email sa informacijama o pomenutim aktivnostima, ali budući da ljudi mahom ignorišu email-ove, ovaj gigant je rešio da ipak podigne svest o opasnosti od hakovanja i krene sa direktnim obaveštenjima na Android uređajima, realnom vremenu. Na ovaj način, korisnici Google naloga mogu na vreme da izmene svoje lozinke i dodatno se osiguraju od napada.Kako navode iz Google-a, statistika govori da korisnici četri puta više daju značaj obaveštenjima u notifikacionom baru svog telefona ili tablet računara, nego na obaveštenje o pristiglom email-u.

“Nova funkcija povećava transparentnost korisnika u trenucima kada se nešto dešava sa njihovim Google nalogom što im omogućava da zaustave bilo koje sumnjive aktivnosti koje se dešavaju na nekim drugim, nepoznatim uređajima” navodi se na Google-ovm blogu.

Znači, od sada kada se neki nov uređaj prijavi na vap Google nalog, bilo da ste to vi ili neko drugi, na već prijavljenim uređajima će se pojaviti posvećeno obaveštenje u notifikacionom baru putem kog kasnije možete sankcionisati te aktivnosti i adekvatno delovati kako bi to zaustavili.

Konkretno, obaveštenje podrazumeva pitanje “Da li ste se prijavili?” (eng. did you just sign in). Ukoliko ste to bili bi, jednostavno ignorišite pitanje i to je to. Ukoliko niste, samo treba da dodirnete na “Pregledaj aktivnosti naloga” (eng. review account activity) kako bi pristupili izveštaju koji govori kakve se aktivnosti događaju. Već tu možete promeniti lozinku i dodati 2FA sigurnosnu proveru (proveru u dva koraka) pri prijavljivanju.

Ovu funkciju će korisnici postepeno dibijati kroz nadolazeće nadogradnje Google servisa i aplikacija. Oko dve do tri nedelje će proći dok je svi korisnici ne dobiju. Google je nedavno lansirao “Google Upit” sigurnosnu proveru o kojoj smo vam pisali. Ovo je odličan dodatak i očekivajuć sled. Savetujemo vam da pogledate detaljno uputstvo za postavljanje takozvane “Google Prompt” sigurnosne provere:>> Kako aktivirati verifikaciju u dva koraka i opciju Google Upit? <<