Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti politike privatnosti instaliranih iPhone aplikacija?

Kako proveriti politike privatnosti instaliranih iPhone aplikacija?

Evo kako možete da vidite politike privatnosti za aplikacije koje već imate na uređaju.

Nedavno je Apple predstavio nove „oznake za ishranu“ za privatnost u iPhone App Store-u . Koristeći ove oznake možete brzo naučiti kako vas neka aplikacija može pratiti ili koristiti vaše lične podatke.

 Samo pratite sledeće korake:

 1. Prvo otvorite App Store na iPhone-u. U App Store-u dodirnite sliku profila u gornjem desnom uglu ekrana.

  In the App Store on iPhone, tap your profile image.

 1. U svom profilu dodirnite „Kupljeno“ (eng. purchased), a zatim izaberite „Moje kupovine“ (eng. my purchases).

  Tap "My Purchases."

 1. Zatim ćete videti listu svih aplikacija koje ste kupili ili preuzeli na vašem iPhone-u. Na listi pronađite i dodirnite ikonu aplikacije čije politike privatnosti želite da proverite.

  Tap the icon of the app you'd like to check.

 1. Nakon što dodirnete ikonu, bićete preusmereni na stranicu App Store-a za tu određenu aplikaciju. Pomerite se po stranici dok ne vidite odeljak „Privatnost aplikacija“ (eng. app privacy). U odeljcima kao što su „Podaci koji se koriste za praćenje“ (eng. data used to track you) i „Podaci povezani sa vama“ (eng. data linked to you) ćete pronaći sažetak o tome kako vas aplikacija prati ili koristi vaše podatke.

  The "App Privacy" section on an app's App Store listing on iPhone.

 1. Da biste videli više detalja o oznakama za privatnost i onome što pokrivaju, dodirnite „Vidi detalje“ (eng. see details) pored zaglavlja „Privatnost aplikacije“ (eng. app privacy).

  Tap "See Details" 1. Na stranici sa detaljima o privatnosti aplikacije dobićete detaljan pregled o tome koje informacije aplikacija skladišti i kako ih koristi.

  App Store privacy details on iPhone

 1. Kada završite, dvaput dodirnite „Nazad“ i vratite se na listu kupljenih aplikacija. Da biste proverili drugu aplikaciju, dodirnite njenu ikonu i ponovite gornji postupak. 

Ako vam se ne sviđa ono što vidite, uvek možete da izbrišete aplikaciju sa iPhone-a.

Naravno, takođe možete da potražite aplikaciju u App Store-u da biste videli njenu politiku privatnosti. Međutim, ovaj savet će vam omogućiti da brzo prođete kroz aplikacije koje ste već preuzeli.