Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako rešiti problem sa izgubljenim IMEI serijskim brojem? [Samsung uređaji]

Kako rešiti problem sa izgubljenim IMEI serijskim brojem? [Samsung uređaji]

Kada korisnik pametnog telefona odluči da se upusti u avanturu menjanja operativnog sistema na svom pametnom telefonu ni u jednom trenutku ne pomisli da bi trebalo da napravi rezervnu sliku svog uređaja u slučaju da nešto krene po zlu.

Jedan od češćih problema koji se javljaju pri promeni Androida je gubitak IMEI broja. Najlakši način da se ovo reši je da prethodno sačuvate rezervnu sliku EFS foldera koji je zadužen skladištenje bitnih datoteka koje su direktno povezane sa IMEI-om.

 



IMEI serijski broj je internacionalni identitet svih mobilnih uređaja (eng. International Mobile Equipment Identity). On takođe ima direktne veze sa onim drugim problem koji nas muči kada kupimo telefon preko mreže, dekodiranje.

Oporavak IMEI-a i EFS foldera pomoću EFS Professional programa

Da bi ste napravili rezervnu kopiju EFS foldera, koju kasnije ukoliko naiđete na problem gubljenja IMEI-a možete bez problema oporaviti i vratiti nazad na telefon, neophodno je da imate:

Root-ovan telefon.

EFS Professional 2.

Instaliran “.net framework” na računaru.

Instalirane drajvere telefona. Drajveri se automatski instaliraju ukoliko vaš računar ima pristup internetu.



Instaliranu aplikaciju BusyBox 1.2 minimum

Telefon mora biti napunjen minimum 80%

Opcija “USB otklanjanje grešaka” mora biti štiklirana.

Dakle, kada ovo sve podesite moćićete da napravite rezervnu kopiju EFS foldera odnosno IMEI-a i na taj način obezbedite sebe. Međutim, šta ako ste vi već izgubili IMEI a prethodno niste napravili rezervnu kopiju? U tim slučajima je sve mnogo teže, ali je ipak rešivo.



Instaliranje starije verzija Android-a

Čini nam se da je najlakše u tim situacijama da se instalira nov firmware ali druge verzije kako bi se "baseband" oporavio zajedno sa IMEI brojem i EFS folderom. Mnogima je to uspevalo i kao i nama. Pa recimo ako ste instalirali neki CustomROM ili novu zvaničnu Android verziju i izgubili IMEI, sve što treba da uradite je da instalirate neki stari firmware odnosno Android. Za Samsung telefone je recmo najlakše naći firmware na sajtu Sammobile.com.

Ako ne znate kako se instalira zvanični Android firmware na Samsung uređajima OVDE imate detaljno uputstvo.

Instaliranje MODEM-a i BASEBAND-a

Postoji još jedan način koji može pomoći da se povrati IMEI i on je namenjen za Samsung telefone. Procedura je veoma jednostavna pogotovu za one kojima je recovery već poznat. Naime, u ovom uputstvo ćete videti kako da flešujete (eng. flash) “MODEM” na Samsung telefone pomoću recovery-a. U daljem tekstu je uputstvo sa linkovima za preuzimanje svih neophodnih datoteka.



Ovo uputstvo je namenjeno za telefone:

Galaxy S3 Mini GT-I8190 - Modem

Galaxy S3 GT-I9300 - Modem MG4 - NF1 - NI1

Galaxy Note 2 GT-N7100 - Modem MG1 - ND1

Galaxy S4 GT-I9500 - Modem MG9

Galaxy S5 GT-I9505 - Modem NC4 - NH8

1. Instalirajte custom recovery na svoj telefon. Ukoliko ne znate kako da to obavite OVDE imate detaljno uputstvo.  

2. Preuzmite MODEM za vaš telefon na gore priloženim linkovima.

3. Prebacite prethodno preuzetu modem ZIP datoteku na MicroSD karticu.

4. Prebacite vaš telefon u custom recoveri dugim pritiskom na tastere za uključivanje telefona, za pojačavanje tona i taster za vraćanje na početni ekran. 

5. U custom recovery-u pronađite prethodno preuzeti modem koji ste prebacili na MicroSD karticu.

6. Kada pronađete modem ZIP datoteku instalirajte je i restartujte telefon.

Napomena

  • Nemojte skidati telefon ili telegon sa USB kabla tokom instalacije
  • Ukoliko Odin3 ne vidi vaš telefon onda niste drajvere instalirali kako treba. Probajte da to rešite instalacijom Samsung Kies programa.
  • Proces traje maksimum par minuta
  • U nekim retkim slučajevima i ovo neće rešiti problem
  • Ukoliko nakon instaliranja Modem.tar.md5 datoteke telefon neće da podigne Android odradite vraćanje na fabričko preko recovery-a.
  • Kao neko ko samo prenosi informacije ne snosimo odgovornost za to ako nešto krene naopako ili ako ne uradite sve kako smo naveli. Unači sve što radite, radite na svoju odgovornost.

 >> Kako rešiti problem sa izgubljenim IMEI serijskim brojem? [MTK Uređaji] <<

Ukoliko i nakon ove procedure ne uspete da povratite IMEI neophodno je da se upustite u potragu za pravim EFS folderom za vaš telefon. To je nešto što ćete morati samo da odradite i da posvetite malo