Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako dekodirati telefon? (VIDEO)

Kako dekodirati telefon? (VIDEO)

Ovo je pitanje na koje mnogi traže odgovor, vreme je da ga dobijete!

Svi koji iole poznaju internet svesni su da na njemu mogu pronaći raznorazna uputstva koja mogu da vam pomognu oko svega i svačega. Eto, na internetu se mogu naći i uputstva kako dekodirati telefon. E sada, da li je svako uputstvo tačno i da li postoje prevare?

 



Uputstva za pametne telefone nisu uvek ista za sve modele, nekada je jednostavno dekodirati telefon, a nekada ne. Nekada to zavisi od sistema, nekada od samo postavke čipseta (eng. chipset). Uglavnom budite sigurni da je malo onih uputstva koji će vam pomoći da dekodirate telefon besplatno. Nije da ih nema ali ih je malo. Dekodiranje ne zavisi samo od vašeg znanja već uveliko zavisi i od opreme. Nekada jednostavno ne možete dekodirati telefon ako nemate opremu.

Dekodiranje ne mora uvek biti težak posao. Ako ste voljni da sebi uštedite vreme onda uvek jednostavno, lako i brzo možete unošenjem plaćenog koda dekodirati svoj telefon. No, ako ste neko ko voli DIY (eng. do it your self) onda ćemo vas malo uputiti na šta da obratite pažnju.

Unošenje koda koji zavisi od IMEI telefona

Prvo ćemo da vam skrenemo pažnju da su pojedini mrežni operateri počeli da dekodiraju telefone nakon isteka ugovorene obaveze. Sve što treba da učinite je da ih kontaktirate ili email-om ili lično u poslovnici. Za VIP smo sigurni da to rade, a za ostale nismo. Kontaktirali smo ih i uskoro ćemo dobiti odgovor gde ćemo vas odmah obavestiti. Dakle, nemojte biti lenji, pošaljite mail, kontaktirajte ih i sačekajte svoj kod preko kog ćete dekodirati telefon. Ono što znamo jeste da dostava koda može potrajati i po mesec dana kada to radite preko svog mrežnog operatera.

Drugi način je naravno da kupite kod koji vam je dostupan nakon maksimum par sati od kupovine. Za tako nešto možete se obratiti pojedinim stranim sajtovima, međutim zašto ne biste nekim našim? Neki od njih su:

viper.rs

servismobilnihtelefona.com



U čemu je zapravo stvar? Savki telefon ima svoj jedinstven IMEI koji, blago rečeno, služi kao lična karta pri povezivanju tj. registrovanju telefona na neku od mobilnih mreža. Kada je telefon zaključan onda se on dekodira upravo pomoću tog IMEI serijskog broja jer su te dve stvari usko povezane. Sada da ne bismo komlikovali mnogo i pričali o nekim stvarima koje se tiču teme reći ćemo vam samo da sve ostalo nema nikakve veze sa otključavanjem pomoću koda sem IMEI serijskog broja. Kako bi ste saznali koji je vaš IMEI serijski borj dovoljno je da u aplikaciji za pozivanje (eng. dialer) ukucate “*#06# i IMEI će se prikazati. Ukoliko se kojim slučajem IMEI ne prikaže onda ga potražite ispod baterije, na kutiji telefona ili na samom telu telefona ukoliko on nema zamenljivu bateriju.

Dekodiranje telefona pomoću aplikacija i uputstva sa interneta

Otključavanje telefona takođe varira i od marke telefona. Recimo Sony Xperia telefoni su komplikovani za otključavanje bez koda i samim tim je dekodiranje skuplje. Ako se pitate da li postoji jeftiniji način za dekodiranje telefona od koda, odgovor je da. Za neke telefone čak imate i pojedine programčiće koji vam besplatno otključavaju uređaj, za neke morate da potražite uputstvo, a za neke ćete se itekako namučiti ukoliko se upustite u amostalnu avanturu dekodiranja.

Malo da pojasnimo o čemu se radi. Za Alcatel se recimo po internetu lako mogu naći kodovi za otključavanje ili program, za Huawei takođe. Kada je Samsung u pitanju tu je situacija šarenolika. Recimo Samsung Galaxy S2, Galaxy S3, Galaxy Mini itd je moguće otključati besplatno uz pojedne procedure. Spomenućemo vam samo da je neophodno root-ovati telefon prvo i onda pokušati dekodiranje sa aplikacijom GalaxyVodo SIM Ulock koja otključava Galaxy S2 i Galaxy S3. Za Galaxy Mini telefon može da posluži aplikacija GalaxSim Unlock za otključavanje Galaxy Ace modela. Sve u svemu ako nije aplikacija u pitanju onda je procedura koju možete pronaći na internetu jednostavnim istraživanjem tj. guglovanjem. Opet i to nije zagarantovano jer sve može uticati na proces: Android verzija, verzija telefona i tako dalje, ali vredi probati.



Dekodiranje pomoću kabla tj alatke (u servisu)

Treći način je pomoću alata koji serviseri imaju. Ti alati su različiti i oni na jedan automatski način, blago rečeno, odrađuju modifikovanje pojedinih sistemskih datoteka (u nekim lakšim slučajevima EFS folder/datoetku) Sve se to radi preko računara naravno i programa koji ide uz alatku. Jedna od tih alatki je SEtoolBox.



Uz ovu alatku idu i pojedini kablići koji omogućavaju povezivanje sa telefonom. Ovo nije jednima alatka, postoje još mnogo drugih koje na različite načine obavljaju svoj posao. Između ostalog ove alatke obavljaju i pojedine sistemske korekcije tako da nisu namenjene samo za dekodiranje.

 

Da sada ne odugovlačimo previše, te alatke nisu jeftine i ne isplati se kupovati ih ukoliko ne planirate da se bavite tim poslom. Dekodiranje telefona preko “kabla” nije preterano skupo i uglavnom je jeftinija od dekodiranja pomoću koda. Cene variraju u zavisnosti od modela telefona ali eto neka prosečna cena je 800 do 1000 dinara.

Šta treba da znate nakon dekodiranja telefona

Menjanje sistema vrlo verovatno može prouzrokovati ponovno zaključavanje ukoliko ste dekodirali telefon putem kabla u servisu. Zvaničnom nadogradnjom Androida u retkim sličajevma ne, ali uglavnom da. Tako da ako planirate da se igrate i povremeno instalirate neke CustomROM-ove onda vam je jedino rešenje da dekodirate svoj telefon putem koda. Takođe savetujemo vam da sačuvate kod jer postoji šansa da se telefon nakon izvesnog vremena i nakon nekoliko promenjenih Android verzija, ponovo zaključa.