Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako se rešiti “duh” slike na telefonu sa AMOLED ekranom? [Burn-in Screen]

Kako se rešiti “duh” slike na telefonu sa AMOLED ekranom? [Burn-in Screen]

Evo kako da popravite svoj AMOLED ekran i otarasiti se smrznute slike koja se nazire u pozadini.

Nema sumnje da su AMOLED ekrani bolji od ostalih. Ipak, postoji jedan nedostatak a to je efekat “duh slike”. Oni koji su koristili one stare CRT monitore znaju šta je to “duh slika” (eng. ghost image) i kako se ponaša.

 Budući da LCD/LED ekrani iz tehničkih razloga ne mogu imati ovaj problem, novi PC naraštaji to sigurno do sada nisu videli, ali će možda uskroro imati posla sa tim. To govorimo jer su AMOLED ekrani takođe skloni ovom problemu.

Резултат слика за HOW TO FIX AMOLED BURN-IN ON ANDROID DISPLAYS

* Duh slika se takođe oslovljava kao “Burin-in” efekat.

Dakle, kada CRT ili AMOLED ekrani često prikazuju jednu istu sliku, vremenom se ona “smrzne” i ostane u pozadini, nazirajući se preko neke druge slike koja se trenutno prikazuje. Recimo kod računara se taj problem preventivno rešavao “čuvarima ekrana” tj. takozvanim screensaver-ima.

Kod AMOLED ekrana slovo “O” je u celoj skraćenici je odgvorno za ovaj problem. To “O” je zapravo skraćenica od “Organic”, a tokom vremena, jedinjenja u AMOLED ekranima se razlažu baš kao što se pojedina svojstva baterije razlažu pa ona nakon nekog vremena izgubi na kapacitetu. Kod AMOLED ekrana, posledica je “duh” slika.

Neko preventivno rešenje ovog problema je da koristite aplikacjie koje često menjaju pozadinu vašeg telefona. Naravno, pametno je voditi računa o tome da se na ekranu ne prikazuje neka ista slika mnogo dugo.Što se rešenja ovog problema tiče, ono nikada ne može biti 100% uspešno. Neki ekrani jednostavno uspeju da očiste smrznute piksele, a pojedini i ne baš. Postoji aplikacija koja pomaže kod čišćenja tih piksela i ona se može besplatno preuzeti sa Google Play prodavnice.

Kako ona funkcioniše? Možda ćete se iznenaditi, ali vrlo jednostavno: naizmenično prikazuje tri različite boje, crvenu, plavu i zelenu, u nameri da osveži piksele sa smrznutom slikom. Ono što je kod “Screen Burn-in Tool” aplikacije super je opcija za zakazivanje oporavka AMOLED ekrana od efekta “duh slike”.

Nije baš toliko zgodno pokušavati sa oporavkom ekrana preko dana dok se telefon koristi. Međutim, tokom noći je to idealno obaviti, dok spavate. U okviru “Screen Burn-in Tool” aplikacije postoji mogućnost da zakažete “operaciju” u kasne sate. Može se čak i odrediti tačan period oporavka, a po našem mišljenju je 60 minuta prava merka.Nemojte se previše nadati jer ovo možda i neće 100% rešiti problem. To opet zavisi od toga koliko je “duh slika” čvrsto smrznuta. Ipak, ništa ne škodi i ne košta da probate “Screen Burn-in Tool” aplikacijom.