Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta znači otvor blende, stabilizacija slike, ISO, brzina okidanja i ostale karakteristike kod kamera? [IV DEO]

Šta znači otvor blende, stabilizacija slike, ISO, brzina okidanja i ostale karakteristike kod kamera? [IV DEO]

Ovo je četvrti tekst koji opisuje kako su kamere pametnih telefona napravljene i na koji način funkcionišu. U tom našem “mini serijalu” pišemo i o tome šta znače sve te karakteristike kamera kod pametnih telefona. Ovaj put pričamo o karakteristikama koje nisu baš najjasnije većem broju ljudi.

Kako bi najbolje shvatili sve o čemu pišemo, predlažemo da pročitate prethodna tri teksta:

 



>> Kako se prave i kako funkcionišu kamere na pametnim telefonima? [I DEO] <<

>> Kako je kamera na pametnim telefonima napravljena i kako ona funksioniše? [II DEO] <<

>> Šta znače megapikseli, žižna daljina i ostale karakteristike kod kamera? [III DEO] (VIDEO) <<

Stabilizacija slike

Okidanje kamerom pametnih telefona gotovo uvek bude iz ruke. Dakle, ne dok je telefon na stativu, već dok je u šaci korisnika. Baš zbog te statistike, stabilizacija slike je veoma bitna stavka!

E sada, postoji dva najčešća načina stabilizacije slike:

- pomoću mehanizacije sočiva



- pomoću softverskog isecanja slike

Ovaj prvi način je ustvari optička stabilizacija slike. To znači da se mehaničkim procesom unutar samog malog objektiva postiže pravnjanje sočiva sa senzorom. (OIS)

Drugi način zapravo podrazumeva osetljivije korišćženje senzora i povećanje brzine okidanja kako bi se izbegle zmagljene fotografije.  (EIS)

Naravno, OIS je bolja varjanta jer se ne gubi na kvalitetu. OIS do skorije nije bio standard već su imale samo kamere premium telefona. Kada kamera ima OIS ona stabilizuje sliku poravnanjem sočiva uz pomoć žiroskopa i ostalih senzora telefona što kasnije obezbeđuje znatno kvalitetniji zapis direktno iz drmusave ruke korisnika.



Sa druge strane, EIS ne koristi ni jedan senzor telefona već isključivo senzor kamere. Postoji više načina na koji EIS funkcioniše. Jedan od njih je i brzinsko beleženje više fotografija i sjedinjavanje najmanje zamagljenih. To kasnije rezultira jednom bistrom fotografijom.

Auto-Fokus

Kada je fokus u pitanju, kamere pametnih telefona su znatno napredovale u poslednje vreme pa tako sada imamo nekoliko različitih sistema autofokusa. Jedan od najpouzdanijih je laserski autofokus. U pitanju je indifidualni senzor koji boravi pored same kamere i beleži šta je to u blizini. Laserski autofokus je veoma brz i precizan i veoma često ga možemo primetiti kod najnaprednijih uređaja.

U suštini, autofokus kod većine kamera pametnih telefona je baziran na istom sistemu. Kako profesionalni fotograf Saša Radovanović ističe u svom izlaganju na našem YouTube kanalu, “polje fokusa kod kamera pametnih telefona je beskonačno pa se fokus reguliše softverski”.



Metering

“Metering” ili “merenje” se u celosti obavlja od strane senzora kamere. Dakle, ne uz pomoć drugih senzora koji mogu detektovati količinu dostupne svetlosti i slično. Metering je ustavri softverski proces koji obezbeđuje najbolje moguće parametre za što bolju fotografiju. Metering uzima u obzir ono što kamera trenutno vidi i automatski prilagođava blanas bele boje, ISO, ekspoziciju, brzinu okidanja i saturaciju. Bez “metering-a” sve ovo biste moralu ručno da obavljate kako bi dobili pristojnu fotografiju.

Klasični i često korišćeni “center metering” režim obezbeđuje što bolje korigovanu fotografiju u centralnom delu, po sredini. “Spot metering” je režim koji korije fotografiju tamo gde dodirnete, dok “matrix metering” koristi poseban aloritam koji koriguje fotografiju tamo gde je to potrebno.

ISO

ISO se odnosi na osetljivost fotodetektora na svetlost koju senzor kamere prima. Beleženje fotografija sa visokim ISO parametrom u lošim uslovima osvetljenja automatski znači više svetla ali i više šuma. Shodno tome, preporučuje se da se koristi što niži ISO parametar zarad fotografije sa što manje šuma.

Balans bele boje

Kao što sam naziv govori, ovo je karakteristika koja korisnicima omogućava da koriguju belu boju. Prilikom fotografisanja u zatvorenom prostoru, bela boja može poprimiti neku drugu nijansu, a najčešće žutu. Tada, menjanjem balansa bele boje to se može korigovati i dovesti u normalu.

Brzina okidanja

Brzina okidanja je kod pametnih telefona u potpunosti elektronski proces. Mehaničko okidanje bi svakako doprinelo boljim fotografijama ali to nije moguće tek tako implementirati kod kamera pametnih telefona jer bi tada kamere bile ogromne. Kada se u obzir uzmu sve karakteristike današnjih najboljihi kamera kod telefona, elektronsko okidanje je sasvim prikladno i ne treba to menjati. Pride, elektronsko okidanje kod pametnih telefona je izuzetno brzo.