Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu?

Kako smanjiti potrošnju interneta na Android telefonu?

Evo jednog priručnika koji će vam predočiti gde to curi internet preko kartice. Takođe, ovede imate i nekoliko saveta koji će vam pomoći da smanjite potrošnju interneta preko SIM kartice! 

Pametni telefoni mogu činiti sjajne stvari, međutim te sjajne uzbudljive stvari obično zahtevaju preuzimanje aplikacije i potrošnju paketnih podataka. Ako ste korisnik koji ima limit na svom pretplatničkom broju ili ako ste neko ko može prekoračiti račun nekontrolisanom potrošnjom paketnih podataka, onda to može biti veoma bolno po vaš novčanik. Problemi se pogotovu mogu javiti ako putujete često! Zamislite kakve vam glavobolje može doneti prekoračenje računa dok ste u rominu!?  

 >> Kako koristiti telefon u romingu? <<

Rešili smo da pokušamo da vam ukažemo na osnove štednje potrošnje paketnih podataka. To vam može koristiti u mnogim situacijama. Pogotovu kod nas, a i u regionu, čest je slučaj da korisnici budu ograničeni na 1, 2, 3 ili više gigabajta za prenos podataka preko SIM kartice punom brzinom. Nakon potrošnje tih gigabajta koji idu besplatno uz paket, internet bude sporiji. Zašto da ostanete bez brze konekcije kada pametnom potrošnjom možete izgurati ceo mesec i to “ladno”!

Evo nekoliko saveta:

Uvek koristite WiFi kada je to moguće

Verovatno imate pristup internetu preko WiFi pristupne tačke kod kuće, na poslu ili u školi ako je pohađate, ali šta kada ste u putu između te tri destinacije? Sigurno ste svesni da je vaš grad, ili mesto puno WiFi pristupnih tačaka. Kod nas je u poslednje vreme sve češća praksa je da, autobusi, taksi vozila, tržni centri i poslovnice mrežnih operatera imaju otključanom WiFi konekciju.


Sve što treba da uradite kada zaželite da obavite nešto preko interneta je da ne budete lenji. Uključite WiFi ili ako vam je uključen skenirajte konekcije, možda vam se baš tu na neočekivanoj lokaciji nalazi slobodna WiFi konekcija. Takođe, ako imate nekih obaveza koje zahtevaju često kretanje po gradu, krećite se onim rutama gde znate da postoje slobodne WiFi konekcije jer će se vaš telefon automatski povezivati sa njima. Ovo su sve načini koji će vam pomoći da uštedite preko WiFi konekcija. Malo po malo i nakupi se.>> Kako pojačati WiFi signal na telefonu? <<

>> Kako da podelite internet pomoću pametnog telefona? <<

Postavite upozorenje i limit za potrošnju paketnih podataka

Ono što i napredni korisnici Android platforme često rade je postavljanje granice upozorenja i limita koje regulišu potrošnju paketnih podataka. Na taj način ćete uspeti da procenite koliko vam može trajati internet paket i da li vam je uopšte on dovoljan. Tačno je da na ovaj način ne možete uštedeti, ali možete sačuvati sebe od ogromnih neočekivanih računa. Obzirom da postoji mogućnost da vas telefon prvo upozori pa tek onda deaktivira telefon, vi možete da sebi sačuvate nešto interneta za crne dane. Evo kako:

Narandžasta linija je namenjena za upozorenje a crvena za limit. Ako recimo imate 1 GB besplatnog interneta preko paketa, savetujemo vas da narandžastu liniju podesite na 650 MB, a limit tj. crvenu liniju na 700 MB. Znači nakon potrošenih 650 MB dobićete notifikaciju gde vas telefon obaveštava o potrošnji, a nakon 700 MB telefon će bez pitanja automatski deaktivirati internet preko SIM kartice. To će vam pomoći da sebi "uštekate" 300 MB interneta za trenutke kada vam je internet baš preko potreban.*Napomena

Podešavanje limita možete vršiti u podešavanja > korišćenje podataka > podesi ograničenje za mobilni internet.Pretplatite se na muzičke ili tv programe

Ovo je možda ključan korak za one koji obožavaju da slušaju muziku i one koji ne žele da propuste ni jednu epizodu svoje omiljene serije ili emisije. O čemu se radi? U svetu su ove usluge dugo dostupne i aktuelne ali kod nas se tek uvode i malo njih zna da postoje. Mi ćemo ukazati na nekoliko, a za ostale se sami raspitajte.

Za obožavaoce muzike postoji servis Deezer koji u saradnji sa Telenorom pruža raznorazne usluge. Fokus je naravno na preslušavanju muzike sa telefona, ali obzirom da Telenor sarađuje sa njima korisnici su u mogućnosti da odaberu paket koji podrazumeva besplatno preslušavanje muzike sa Deezer-a, bez dodatne potrošnje paketnih podataka. Dakle, dok slušate muziku sa Deezer-a preko interneta, internet u okviru vašeg paketa neće biti smanjen sem ako ga ne koristite za nešto što nije Deezer servis.

Što se tiče TV-holičara, SBB takođe pruža pojedine usluge poput D3GO ili slično. Kada se pretplatite na neki od paketa koje nudi SBB, moći ćete da, bez dodatne potrošnje paketnih podataka, pratite vaš omiljeni kanal. Koliko mi znamo, SBB u okviru ih paketa nudi gledanje više kanala povezivanjem telefona, tableta ili laptop računara na SBB-ove WiFi konekcije.

Otarasite se reklama i kompresujte podatke preko internet pregledača

Kupovinom “ad-free” licence za vašu omiljenu aplikaciju samnjićete potrošnju paketnih podataka jer reklame koje se prikazuju u okviru vaših aplikacija troše internet. Aplikacije kao što su Onavo Extend omogućavaju vam da kompresujete sav internet protok koji vaš telefon vrši, tako da je ovo još jedan od načina da uštedite. Ako ste imate root-ovan telefon onda možete instalirati neku aplikaciju koja blokira reklame (eng. ad blocker), međutim male su vam šanse da nađete neki pouzdan ad blocker na Google Play prodavnici. Savetujemo vam da ga potražite na internetu u .apk formatu i odradite instaliranje sa interne memorije telefona ili MicroSD kartice (eng. slideout)


Takođe, vredi pokušati sa nekim alternativnim internet pregledačem. Fantastični internet pregledač Opera za Android platformu omogućava vam da pauzirate preuzimanje kada niste povezani na WiFi. Tu je i “Off-Road” stanje koje kompresuje datoteke koje se preuzimaju i kače na internet igde na taj način štedi potrošnju paketnih podataka.

Još jedna lepša strana Opera pregledača su performanse. Obzirom da čuva i kompresuje sve stranice koje otvorite preko njega, svaka sledeća poseta tim sačuvanim stranicama je znatno brža i efikasnija. U prilogu imate detaljno uputstvo koje će vam pomoći da instalirate Opera internet pregledač:

>> Kako instalirati Opera Mini na pametnom telefonu? <<

Zaustavite sve aplikacije u koje rade u pozadini

Mnoge aplikacije koje rade u pozadini vam ne mogu škoditi ukoliko nemate za cilj da uštedite koji megabajt. Sasvim je logično da one mogu povući nešto sa interneta obzirom da rade u pozadini. Mogu se ažurirati, mogu proveravati da li imate neko obaveštenje, mogu pravit rezervnu kopiju vaših fotografija i slično..

Evo kako da sprežite automatsko ažuriranje aplikacija:

>> Kako sprečiti automatsko ažuriranje aplikacija? <<

Nadam se da vam je pomoglo, ako ništa drugo barem vam je ukazalo gde to paketni podaci uglavnom “procure”.