Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je Android Beam i kako se koristi?

Šta je Android Beam i kako se koristi?

Evo šta je Android Beam, koji sve uređaji poseduju Android Beam i kako se koristi Android Beam? Pročitajte sve o Android Beam-u u jednom članku!

Android Beam je predstavlje 2011. godine sa verzijom Android 4.0 sistema, zvan kao "Ice Cream Sandwich". Android Ice Cream Sandwich je objavljen je 19. oktobra, 2011. godine i značajno je nadograđen promenama za tablet računare u cilju da se stvori jedinstvena platforma.



Android 4.0 sistem je bio nadograđen sa novim funkcijama, uključujući ažurirani internet pregledač, kontrola reprodukciji muzike sa zaključanog ekrana, prepoznavanje lica za otključavanje uređaja i ograničavanje upotrebe mobilnih podataka i druga unutrašnja poboljšanja. Međutim, nešto vrlo zanimljivo što smo tada dobili je podrška za komunikaciju između uređaja putem NFC modula. Ta podrška je zapravo izrodila takozvani “Android Beam” koji je do danas prisutan na našim telefonima.



Šta je Android beam?

Android Beam je servis koji upošljava NFC tehnologiju. Ta NFC tehnologija omogućava uređajima da komuniciraju kada su vrlo blizu jedno drugom. Komunikacija se vršu putem NFC modula što može dovesti do atomatizovanja određenih operacija koje zapravo omogućavaju prenos fotografija, video zapisa, prenos kontakta, deljenje linka do internet stranice, uputstva za navigaciju, Youtube URL adrese i još mnogo toga. Prenos svih ovih podataka, sa jednog uređaja na drugi, se vrši tako što ih spojite i jednim dodirom po ekranu potvrdite razmenu podataka. Taj korisnički izgled koji podrazumeva jedan dodir po ekranu je zapravo deo “Android Beam” servisa.

NFC tehnologija takođe omogućava beskontaktne usluge plaćanja putem vašeg telefona, kao što su Apple Pay i Android Pay. Sve što treba da uradite je da preuzmete aplikaciju sa priloženog linka, postavite je, zatim je sinhronizujete sa vašom karticom i spremni ste za beskontaktno plaćanje putem telefona! Transakcija se obavlja tako što prislonite telefon na NFC terminal koji danas poseduje skoro svaka radnja. 

>> Šta je NFC i za šta sve NFC može da se koristi? (VIDEO) <<

>> Šta je Google Pay i kako se koristi? <<

Prednost korišćenja Android Beam-a je u tome što je brz i jednostavan način za direktan prenos podotaka sa jednog uređaja na drugi, bez potrebe da podatke prenosite na platforme zasnovane na oblaku, kao što su Google Drive i Dropbox. 



*NAPOMENA

Nešto više o NFC modulu i šta je zapravo to saznajte u našem priloženom članku:

>> Šta je NFC i za šta sve NFC može da se koristi? (VIDEO) <<



Ako ste kupili nov telefon sa NFC modulom, a stari poseduje NFC modul takođe, onda njihovim jednostavnim spajanjem ćete automatski prebaciti sve svoje naloge i podatke sa starog telefona na novi. Na taj način, novi telefon ne mora da podešavate iznova. 

Резултат слика за Android Beam

Kako koristiti Android Beam? 

Podešavanje Android Beam-a je prilično jednostavan proces. Prvo proverite da li vaš telefon poseduje u sebi NFC modul. Najlakši način da to učinite je tako što ćete pristupiti podešavanjima tj. sledećoj lokaciji:



Podešavanja > Bežična veza i mreža > NFC

Lokacije se mogu razlikovati u slučaju da koristite telefon sa drugačijim korisničkim izgledom ili verzijom Android-a. Svakako bi podešavanje za Android Beam trebalo da se nalazi u podešavanjima telefona, neposredno ispod kategorije “prenos podataka”.

Ako ne vidite NFC ili Android Beam u podešavanjima, najverovatnije ga vaš telefon ne poseduje. Međutim ako vidite NFC, a ne vidite Android Beam, ne brinite, svejedno bi trebalo da radi.



Da biste koristili NFC, Android Beam-u ne treba konekcija sa internetom, što znači da možete vrlo lako prenositi datoteke i sadržaj van internet mreže. Možete da uključite Bluetooth, ali to nije neophodno jer će ga NFC komunikacija automatski uključiti i isključiti kada prenos bude završen. Kada je NFC uključen trebalo bi se pojaviti na statusnoj traci N logotip. Kod novijih verzija Android-a taj N logotip u obaveštenjima neće boraviti.

Treba da imate na umu da neki uređaji, poput HTC-a 10, ne podržavaju prenos velikih datoteka putem Android Beam-a. U tom slučaju je bolje da pokušate da upotrebite Wi Fi direkt putem aplikacije poput “Super Beam”-a ili da jednostavno prebacite sadržaj u “oblaku” kao što je Google Drive i podelite ga.

Kako prebaciti datoteku uz pomoć Android Beam-a?

1. Dakle, kako biste koristi Android Beam prvo otvorite željenu datotetku, aplikaciju ili bilo šta drugo što želite da prebacite. 

2. Prislonite jedan uređaj o drugi i odmah bi trebalo da osetite vibraciju i na ekranu uređaja kojeg šaljete podatke vidite “Tap to Beam”. Naravno, samo dodirnite na ekran i slanje će biti inicirano.

3. Ako ne vidite na ekranu “Tap to Beam” nakon što ste prislonili telefon jedan o drugi, to je zato što se NFC senzor nalazi u drugom području telefona. Android uređaji ne sadrže uvek NFC senzor na istom području, tako da ćete možda morati da pomerate zadnju stranu oba uređaja sve dok ne osetite vibraciju. 

To je to! Nakon preuzetog sadržaja možete ga otvoriti dodirom na obaveštenje koje vam govori da je sadržaj preuzet. Teško je plasirati “Android Beam” kao revolucionarnu tehnologiju jer postoji toliko stvari koje mogu krenuti naopako.

Recimo, oba uređaja moraju imati NFC da bi celo iskustvo bilo pozitivno. Može da se dogodi da jedan uređaj možda ne prihvata veliki prenos datoteka, dok to drugi ipak može. Isto tako, NFC senzor se može postaviti na različitim mestima unutar, u zavisnosti od modela do modela telefona, zbog čega ste osuđeni na “trljanje” sve dok se NFC moduli oba telefona ne prepoznaju. 

Proces nekada ume da bude malo zamoran i neprijatan te iz tog razloga mnogo korisnika odustane od korišćenja Android Beam-a u samom startu. 

NFC je postao dostupan za Android uređaje od 2012. godine. Od tada se broj Android telefona povećavao velikom brzinom pa je bilo teško ispratiti koji su to telefoni sve dolazili sa NFC modulom.

NFC ima tri načina rada. Jedan od načina je emulacija kartice, pri čemu vaš telefon može da koristi kao kreditna kartica za plaćanje putem NFC komunikacije. Kao i što smo napomenuli, ova funkcionalnost omogućava uslugama kao što su Android, Samsung i Apple Pay da rade.

Drugi način je režim čitaj / piši NFC. Ovaj režim omogućava uređajima koji imaju NFC modul da vrše interakciju sa drugim NFC objektima kao što su čipovi RFID tagovii. Ti čipovi ne moraju obavezno biti napajani baterijom.

I konačno poslednji NFC režim je uprarivanje uređaja (eng. peer-to-peer), koji omogućava deljenje datoteka između dva uređaja sa omogućenim NFC-om. Ovaj režim je poznat na Android uređajima kao Android Beam.  Pa da vidimo koji telefoni poseduju NFC modul i koju uslugu vam omogućavaju.

Google

Google je NFC modul predstavio na svojim Pixel telefonima 2016. godine. Pixel, Pixel 2, Pixel 3, Pixel 3a i sve njihove XL verzije sadrže NFC, Android Pay i Android Beam mogućnost.

Samsung

Od 2012. do 2014. godine, svi modeli pametnih telefona kompanije Samsung podržavali su NFC modul i Android Beam funkciju ( 2012. Galaxy S3 ima S Beam mogućnost umesto Android Beam-a ), međutim funkcija Samsung Pay nije dostupna na svim uređajima, kao što nisu svi telefoni imali sigurnosni čip potreban za emulaciju kartice. 

Da bi to zaobišli, potrošači su morali da dobiju sigurnu SIM karticu koja će omogućiti plaćanje u nekim regionima, ali malo je ljudi to učinilo zbog složenosti pronalaženja podržane SIM kartice. Od 2015. godine svi Samsung uređaji dolazili su sa NFC Samsung Pay i Android Beam funkcijama. 

Huawei

Huawei modeli pametnih telefona koji se kreću od P10 lite modela pa do najnovijeg P30 za 2019. godinu, dolaze sa opremljenim NFC čipovima kao i sa Android Pay i Android Beam funkcijom.

OnePlus

OnePlus je prvi model sa NFC modulom predstavio u svom modelu One 2014. godine. Ovaj telefon je imao i Android Pay i Beam funkciju. Međutim, malo korišćenja NFC-a od strane korisnika ovog brenda, dovelo je do toga da je kompanija prekinula upotrebu NFC čipova u svojim narednim modelima iz 2015. Zatim je OnePlus ponovo uveo NFC, Android Pay i Beam u sve svoje modele počevši od OnePlus 3 telefona, pa sve do njihovih najnovijih modela.

LG

Gotovo svi LG telefoni od 2014. pa do danas, sadrže NFC čipove i Android Pay i Beam. Izuzeci su Q6 model u 2017. godini, koji je bio specifičan za regiju, tako da su samo oni u regionu koji su imali ugrađeni NFC čipove i prateće moduse. Još jedan izuzetak je kod K11 Plus modela za 2018. godinu, koji uopše ne sadrži NFC čip.

Sony

Svi Sony pametni telefoni od 2017. do 2018. godine , podržavaju NFC modul i podržavaju usluge Android Pay i Beam funkciju.

HTC

Konačno, većina HTC pametnih telefona od 2015. do 2019. godine opremljeni su NFC modulom. Izuzeci su u 2017 godini, HTC One X10 i Desire 12 / 12 Plus koji nemaju NFC modul i u 2014. godini HTC One (M8) koji je opremljen NFC modulom ovisno o regiji.

Jasno je da je postojala varijacija među proizvođačima telefona kada je u pitanju odluka o ugradnji NFC-a. Gledajući u budućnost, nadamo se da će NFC postati trajna komponenta telefona širom sveta, omogućavajući korisnicima još veću korist svojih pametnih uređaja!