Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je eSIM i koji telefoni imaju eSIM?

Šta je eSIM i koji telefoni imaju eSIM?

Evo šta je to konkretno eSIM tj. kako funkcioniše, koji sve uređaji mogu da koriste eSIM i da li je eSIM dostupan kod nas.

Evolucija SIM kartica je vrlo jasna čak i onima koji ne prate dešavanja. Sve što se poslednjih 20 godina dešavalo je smanjivanje SIM kartice na MicroSIM pa na NanoSIM. Doduše, bilo je i promena po pitanju memorije SIM kartice te je sa 32 kb porasla na 64 kb. To u suštini znači da je samo više mesta za kontakte i ništa više. Pa tako, umesto 125 kontakta moguće je sačuvati 250.

 



Inače, eSIM je skraćenica od “EmbeddedSIM” što u prevodu znači “Ugrađena SIM” kartica. Da, dobro ste shvatili. U budućnosti možemo da očekujemo da će telefoni i mnogi drugi uređaji dolaziti sa već ugrađenim SIM čipovima. Ono što te čipove razlikuje je to što se oni ne menjaju onog momenta kada zaželite da promenite broj. Ono što se menja je ustvari mrežni profil.

Mi već sada imamo neke uređaje koji su eSIM kompatabilni. Doduše ta lista je vrlo kratka. Evo koji su to uređaji:

- Samsung Gear S2

- Samsung Gear S3

- Apple Watch 3



- Google Pixel 2 XL

Kao što vidite, prvi uređaji koji su podržali ovu novu tehnologiju su upravo pametni satovi, što je i logično. Ipak pametni satovi treba da budu kompaktni i u isto vreme 4G povezivi, a to upravo obezbeđuje eSIM.

Ali kako to eSIM funkcioniše? Vrlo jednostavno! U podešavanjima uređaja je moguće izabrati željenog provajdera, preuzeti njegov profil i sačuvati ga preko postojećeg pa tek onda započeti sa korišćnjem usluga. Naravno, svaki mrežni profil koji budete posedovali će imati posebnu lozinku kojom odobravate određene aktivnosti kao što je recimo zamena broja telefona.

Još jedan način da se započne sa korišćenjem eSIM kartice je skeniranjem posebnog koda kamerom telefona koji se dobija uz potpisani ugovor sa mrežnim operaterom.



A kada smo već kod mrežnog operatera, eSIM vam omogućava da ih vrlo lako menjate. Kao nikada do sada. Što je najbitnije, uvek ćete moći da zadržite svoj broj telefona.

Vrlo verovatno se pitatate kako se onda menja broj telefona? Iznenadićete se, ali vrlo jednostavno. Dovoljno je u podešavanjima telefon pronaći drugog operatera koji je dostupan u vašem okruženju, preuzeti eSIM profil i primeniti ga preko postojećeg eSIM profila tj. broja telefona. Više o tome možete pogledati u priloženom videu.



Ovo je jedina revolucija SIM kartice od njenog postojanja tj. u poslednjih 20 godina. Osim toga što nećemo biti u obavezi da u telefon ubacujemo SIM kartice kako bi koristili neki broj telefona, mi ćemo znatno lakše moći da odaberemo ili promenimo operatera, kao i da odaberemo tarifni paket koji nama najviše odgovara.

Sigurnost je svakako važna te je eSIM i po tom pitanju vrlo pametno osmišljen. Kada izgubite telefon, osoba koja ga je pronašla vrlo lako može da ga zadrži jer zna da može da zameni SIM kartice i nastavi sa njegovim korišćenjem. To kod eSIM kompatabilnih uređaja neće biti moguće. Nije moguće koristiti neki drugi broj sve dok se ne “instalira” drugi. A da bi se instalirao drugi potrebno je znati lozinku starog broja tj. broja koji je već u telefonu.

Čak i ako se telefon restartuje, vrati na fabričke vrednosti ili mu se instalira neki drugi operativni sistem, profil tj. broj u eSIM čipu se ne menja. Ono nas brine jeste kloniranje tih profila tj. moguć sigurnosni propust. Pokušali smo da pronađemo bilo kakav ozbiljan članak o rizicima eSIM čipovima i nismo pronašli apsolutno ništa. Ono što znamo jeste da je SIM karticu moguće klonirati, a o tome smo vam i pisali u jednom od naših članaka.

>> Kako klonirati SIM karticu i koristiti jedan isti broj na dva različita telefona!? <<

Takođe, pitamo se da li je uopšte moguće koristiti dva broja na jednom SIM čipu ili je potrebno imati dva ugrađena čipa? Isto tako, zanima nas da li je moguće koristiti isti profil na nekoliko eSIM kompatabilnim uređajima.

Za sada nemamo informacije o tome kada će eSIM biti dostupan u Srbiji, ali ono što znamo je da GSMA planira da standardizuje ovu tehnologiju do kraja 2020. godine. Mi ćemo pokušati da kontaktiramo naše mrežne operatere i prikupimo informacije o tome koji su njihovi planovi.