Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta uraditi pre vraćanja telefona na fabričke vrednosti?

Šta uraditi pre vraćanja telefona na fabričke vrednosti?

Uvek je pametno da pripremite telefon pre nego što ga vratite na fabričke vrednosti.

Prednost Android operativnog sistema je upravo ogroman izbor između različitih telefona i tablet računara. Ali nije to jedino što Android čini tako uzbudljivom platformom! Tu su brojne funkicije, opcije, ali i korisnički izgledi! Korisnički izgled je prosto rečeno, tema, koju jedan brend telefona ima.

 



Kao što znate, kod Samsung telefona je to TouchWiz, kod LG telefona je to LG UI, kod Xiaomi telefona je to MIUI, kod Huawei telefona je to EMUI, i tako dalje. Uglavnom, koliko je ta raznolikost dobra, toliko može da bude i loša. Razlog tome je što korisnici ne mogu tako lako da se naviknu kada prelaze sa jednog telefona na drugo. Previše im je komplikovano da bi se lako i brzo adaptirali na novi korisnički izgled.

Takođe, jedna od do sada ne uređenih stavki kod Android-a je brzo i jednostavno kreiranje rezervne kopije pri vraćanju telefona na fabričke vrednosti. Upravo zbog različitih korisničkih izgleda to nije regulisano na najbolji način. Shodno tome, mi smo rešili da vam pomognemo i objasnimo šta treba da uradite pre nego što svoj telefon vratite na fabričke vrednosti tj. resetujete ga.

Fotografije i video zapisi

Sigurno da imate fotografije ili video zapise na memoriji telefona koji želite da resetujete. Njih uvek možete prvo da sačuvate na računaru, koristeći USB kabel. Takođe ih možete prebaciti i na MicroSD karticu.

Ukoliko ne želite da se bavite oblakom (eng. cloud), onda je MicroSD kartica možda i najbolje rešenje za sve lične datoteke, uključujući dokumente, muziku i ostalo. Ali šta ako vaš telefon ne podržava MicroSD karticu? U tom slučaju je oblak jedino efikasno rešenje! Ako nâs pitate, MicroSD kartica bi bio poslednji potez jer datoteke koje su tu sačuvane se ne mogu daljinski koristiti na drugim uređajima, istovremeno, što nije slučaj sa rešenjem koje podrazumeva oblak.

Dakle, naš savet je da sve svoje fotografije i video zapise sačuvate na Google Slike (eng. google photos) oblaku. On je potpuno besplatan i omogućava vam da skladištite neograničen broj fotografija u rezoluciji 16 MPx, kao i video snimaka, rezolucije FullHD. Sve one fotografije ili video snimci koji nisu pomenutih parametara će automatski biti kompresovani na 16 MPx i FullHD rezoluciju.

Ukoliko baš želite da sačuvate sav svoj multimedijalni sadržaj u punoj rezoluciji, onda u podešavanjima Google Slike aplikacije možete aktivirati tu vrstu čuvanja. No, imajte na umu da vam je onda na raspolaganju samo 15 GB skladišnog prostora.



Sve u svemu, čuvanje fotografija i video zapisa na Google Slike je dobro rešenje, ne samo zbog vraćanja telefona na fabričke vrednosti, već i zbog njihovog lakog deljenja sa ostalima ili korišćenja na drugim uređajima. Uvek možete pristupiti svim prethodno sačuvanim fotografijama ili video zapisima sa bilo kog uređaja, prijavivši se na svoj Google nalog.

Preuzmite besplatno Google Slike aplikaciju sa Google Play Prodavnice.

Muzika

Svoju muziku svakako možete sačuvati na računaru ili MicroSD kartici. Sve je bolje nego da ona bude izbrisana prilikom vraćanja telefona na fabričke vrednosti.  No, uvek je pametno imati muziku na oblaku jer se i ona na taj način može koristiti na više različitih uređaja.



Mi preporučujemo Google Play Muzika (eng. google play music) servis jer je on besplatan prvih tri meseca, bez obaveze da kasnije nastavite pretplatu. Ono što je super je mogućnost čuvanja do 5000 pesama na Google Play Muzika servis, čak i u probnom periodu. Kasnije, kada probni perod prođe, vi naravno možete slušati svoju muziku potpuno besplatno, ali ne možete ostale pesme koje servis pruža svojim pretplatnicima.

>> Kako kupiti aplikacije ili igrice putem Google Play prodavnice? <<

Ukoliko vam iz nekog razloga Google Play Muzika nije zgodan servis, možda bi mogli da probate MyMusicCloud. Mi smo napisali detaljan članak o tom servisu jer nam se dopao. Više o njemu možete pročitati na priloženom linku:

>> Mi volimo da slušamo muziku putem MyMusicCloud-a! Smatramo da je to najpametniji način! <<



Preuzmite besplatno Google Play Muzika aplikaciju sa Google Play Prodavnice.

Word, PDF i ostale datoteke

Dakle, kao što već znate, sve je moguće sačuvati na MicroSD kartici ili računaru, ali isto tako na oblaku. Naravno, naša preporuka je da uvek čuvate sve na oblaku, iz do sada već očiglednih razloga: zbog praktičnosti.

Njih je možda najbolje sačuvati na Google Disk (eng. google drive) cloud servisu. Neka alternativa za Google Drive bi bio Yandex ili Dropbox. Mada, ukoliko već koristite Android telefon, možda je najbolje da se držite Google servisa.

Google Disk vam nudi 15 GB besplatnog skladišnog prostora, što nije previše, ali bi trebalo da bude dovoljno za vaše najbitnije datoteke. Za 2$ mesečno možete dobiti 100 GB više. No, ukoliko ne želite da trošite novac, onda je Mega sa svojih besplatnih 50 GB neka alternativa po pitanju većeg skladišnog prostora.

Preuzmite besplatno Google Disk aplikaciju sa Google Play Prodavnice.

SMS poruke

Ako izuzmemo istoriju poziva, koja za mnoge nije toliko bitna stavka, ostale su još samo SMS poruke koje verovatno želite da sačuvate. Jedna od boljih aplikacija za to je, verovali ili ne, Microsoft SMS Organizer.

U pitanju je aplikacija koju je gigant lansirao nedavno, a koja po našem mišljenju odlično “paše” svima koji žele jednostavno i praktično rešenje. Iako obično Google ima jednu takvu aplikaciju za sve moguće svrhe, ovaj put je to Microsoft bolje obavio posao. Jednostavan korisnički izgled, pregršt zgodnih funkcija i mogućnost za čuvanje SMS poruka na oblaku čini dobitnu kombinaciju kod Microsoft SMS Organizer aplikacije.

Dakle, postoji mogućnost da sve SMS poruke sačuvate na Google Disku. Uvek možete da podesite koliko često želite da se pravi rezervna kopija. Takođe, aplikacija automatsku organizuje SMS poruke poput Gmail-a, po kategorijama kao što su promotional, personal i transactional.

Preuzmite besplatno Microsoft SMS Organizer aplikaciju sa Google Play Prodavnice.

Izgled telefona

Ako ste do sada koristili neku temu (eng. launcher), onda definitivno pametno napraviti rezervnu kopiju postavke koju ste napravili. Sve izmene i podešavanja koje trenutno imate na vašem launcher-u mogu biti sačuvana i nakon reseta telefona, oporavljena.

To znači da će kasnije automatski povratiti celokupan izgled teme. Dakle, svaka ikonica, fascikla, naziv, i sve što ste ranije podesili, će se oporaviti i biti baš kao što je bilo pre vraćanja telefona na fabričke vrednosti.

Opcija za pravljenje rezervne kopije launcher-a se nalazi u podešavanjima istog. Evo "korak po korak" uputstva za najpopularnije launcher-e:

>> Kako napraviti rezervnu kopiju popularnih launcher-a? <<

Uglavnom, sigurni smo da ćete uz malo istraživanja uspeti da pronađete opciju za pravljenje rezervne kopije i njeno čuvanje na oblaku.