Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Da li je Orion optički internet dobar? Gaming & speed test! (VIDEO)

Da li je Orion optički internet dobar? Gaming & speed test! (VIDEO)

Testirali smo Orion optički internet gde smo proverili kakve su “download” i “upload” brzine, kakav je PING, ali i Jitter tj. Pckage Loss. Igrali smo i CS GO online igru na Orion optičkom internetu i uporedili rezultate PING-a sa SBB internetom.

 

U Srbiji imamo priliku da vidimo da se u poslednjih par godina internet ponuda sve više šriri. Mnogo različitih provajdera imamo, sa još različitijom ponudom paketa i internet tipova. Shodno tome, rešili smo da probamo za sada najbolji internet na svetu: optički internet.

 



*NAPOMENA

Ukoliko do sada niste čuli za optički internet i to kako on funkcioniše, savetujemo da prvo pročitate naš detaljan članak koji govori sve o optičkom internetu. Linka ka tom članku imate OVDE.

Kompanija Orion telekom nam je ustupila optički internet na testiranje bez zahteva da budemo blagi prema njima. Doduše, lukavi su jer i sami znaju da optički internet retko koje loše osobine nosi sa sobom. Celo to korisničko iskustvo optičkog interneta može da pokvari samo provajder. Šta mislite, da li je Orion uspeo da zabrlja tu?

Što se nas tiče, Orion nas nekoliko puta pozivao da nas pita da li smo zadovoljni uslugom i šta mogu da učine kako bi usluga bila još bolja. Valjda to govori nešto? Napomenućemo samo da operateri iz Oriona nisu imali neku napomenu ili bilo šta slično, već Orion prosto ima takvu politiku rada. 

Današnji test koji budete čitali je iskreno iskustvo prosečnog korisnika koji pre svega ima potrebu za boljim upload brzinama, pa kasnije i potrebu za dobrim PING-om i nešto višom download brzinom. Dakle, ovaj test Orion telekom nije sponzorisao ni u bilo kakvom smislu.



Prićaćemo o tome koji paketi su vam na raspolaganju u Orion telekom ponudi, kakva je procedura uvođenja interneta, koju opremu dobijate, performanse samog interneta putem kabla i putem WiFi konekcije, a testiraćemo i performanse online gejminga. Pa hajdemo onda prvo da pogledamo kakvu Orion ponudu ima kada je u pitanju optiči internet.

Paketi Orion optičkog interneta

Ako posetimo sajt Orion telekoma, primetićemo da oni u ponudi imaju različite pakete, počevši samo od interneta, pa sve do nekih kombinacija sa telefonom i televizijom. 

Prvo što treba da znate je da Orion jedini nudi optički internet kao osnovu uslugu. Znači niste uslovljeni da pored interneta uzmete televiziju, kao što u SBB-u jeste. Isto tako, niste uslovljeni da uzmete ni fiksni telefon kao što je to slučaj u mts-u.



Kod Orion-a prosto možete da uzmete samo optički internet pa ako želite neku dodatnu uslugu kao što je recimo televizija ili fiksna telefonija, onda samo izaberete jedan od njihovih “dual” ili “triple” paketa. 

Takođe, niste uopšte uslovljeni da koristite sve njihove usluge. Možete kod njih recimo uzeti samo internet, a u SBB-u neki EON televizijski paket. To je nešto što je za svaku pohvalu jer korisnicima nudi fleksibilnost pri odabiru provajedera za određene servise. Svaka čast na tome! 



Trenutna ponuda optičkog interneta podrazumeva dva paketa: 

Strart NET | 100/10 MBit/s | 1699 din.

Plus NET | 200/20 MBit/s | 1899 din.

Cene su prilično dobre za servis koji zakupljujute budući da optika u nekim zemljama može koštati na mesečnom nivou i do 80€. Inače, ovo su neki standardni paketi za optički internet sa kojim je Orion izašao na tržište, međutim tu su uvek neke akcije. Trenutno vrlo povoljna akcija podrazumeva 5 novih signle net paketa sa brzinama od 50/5 MB/s za download i upload brzine, pa sve do 1000/100 MB/s. 

Cene su za sve ove pakete u prva tri meseca 1000 dinara, a kasnije plaćate cenu koja je definisina za odabrani paket. Ovaj najbrži paket, koji inače mi danas testiramo, košta 3200 dinara što realno smešna cifra za ovoliko brz i pouzdan internet. 

Ono što je bitno da znate je da uvek možete napraviti neku kombinaciju sa televizijom u okviru DualTV optičkih paketa i tako sebi obezbedite sve što vam je potrebno za cenu koja vam najviše odgovara. 

Procedura uvođenja optičkog interneta

Orion je provajder koji optički internet nudi u svim većim gradovima Srbije, a procedura uvođenja se sastoji od naručivanja usluge, tehničke provere i instalacije. Cela ta procedura od naručivanja do samog puštanja interneta kroz optiku može potrajati do 30 dana. Sve zavisi koliko je optika udaljena od vas. 

Ipak, ukoliko živite u zgradi do koja je optika već stigla, procedura uvođenja može trajati od 24h do 48h. Primera radi, Orionu je trebalo 5 radnih dana da sprovede optiku do nas koja inače nije ni prošla kroz našu ulicu. To bi u suštini trebalo da nagovesti koliko su ažurni po tom pitanju.

Kada je reč o naručivanju, to možete uraditi putem interneta, a potrebno je popuniti obrazac koji se nalazi na OrionTelekom.rs sajtu. Dakle, nakon što u obrascu štiklirate tip usluge, potrebno je da selektujte paket koji vam odgovara i popunite osnovne informacije o vama. Znači ime, prezime, kontakt telefon i vaša adresa.

>> Obrazac za poručivanje Orion interneta <<

Nakon što napravite porudžbinu, agent Oriona će vas kontaktirati gde polako ulazite fazu provere tehničkih uslova za uvođenje optičkog interneta i samu instalaciju. Ako je sve kako treba, Orion ekipa projektuje tok optičkog kabla i direktno ulazi sa optikom u vaš stan ili kuću. Znači, ne delite optičku liniju putem bilo kakvih bakarnih kablova ili bolje reći koaksijalnih mreža, već dobijate svežu i ne zagušenu liniju. 

U našem slučaju je optika ušla direktno sa bandere u stan. Tu smo automatski izbegli proceduru saglasnosti stanara jer nismo bušili zgradu i narušavali njen izgled. U suprotnom je ipak potrebna saglasnost upravnika zgrade. No, olakšavajuća okolnost je to da su optički kablovi ekstremno tanki. Oni mogu biti praktčno i nevidljivi. Gejmeri bi rekli “stealth” kabel jer se gotovo utapa u pozadinu.

Osim direktne otpičke linije koja ide do vašeg stana, na korišćenje dobijate i pristojan modem sa 2.4 i 5.0 GHz WiFi pristupnim tačkama. U pitanju je ElTex modem, ruskog porekla, koji sasvim pristojno radi. 

Modem nije ništa spektakularan, ali završava posao. Uostalom, vidćete za koji minut i same reszultate testova. Sve informacije za pristup i podešavanje ElTex modema možete pronaći na priloženom linku:

>> Kako pristupiti ElText modemu i podesiti WiFi <

Performanse Orion optičko interneta preko WiFi konekcije i LAN kabla

Što se brzine preuzimanja tiče, napravili smo razne testove, uključujući i preuzimanje nekih datoteka koristeći uTorrent klijent. Prilažemo vam prvo rezultate koje smo dobili koristeći “speedtest.net” server.

Chrome | SpeedTest.net

Windows App | SpeedTest.net

Vidimo da postoje male razlike kod rezultata koji smo dobili i razlog tome su naravno način testiranja tj. odabrani server, kao i resursi koji su na rapolaganju. Uvek je najmerodavnije koristiti program umesto neke oniine alatke.  

I na kraju prilažemo rezltat testa koji smo napravili koristeći nativni Google speed test. Čisto radi poređenja rezultata. 

Chrome | Google Speed Test

Download je nešto niži kod Google-ovog testa, baš kao i brzina upload-a, ali sa druge strane vidimo da nam i Google daje PING koji je samo 1 milisekunda. Malo kasnije ćemo govoriti zašto je taj parametar možda i bitniji od brzine protoka u našem slučaju.

Orion opti čki internet - Torrent download brzine

Što se tiče torrenta, pokušali smo da skinemo nekoliko datoteka koristeći uTorrent klijent. Statistika nam govori da se prosek brzine downlaod-a kreće između 15 i 20 MB/s. Generalno je naš rekod je 50 MB/s za preuzimanje ZIP datoteke veličine od oko 7 GB. Međutim, to uveliko varira od peer-ova i seed-ova i od toga koje su upload brzine tih računara (seed-ova). 

Sve u svemu, torrent bi teoretski trebalo da izvuče između 90 i 100 donwload brzine megabaja po sekundi, ne megabita, već megabajta. Naravno, mi do sada nismo imali takav slučaj, odmah da se ogradimo.

Orion optički internet - PING

Ozbiljno smo se pozabavili odazivnošću Orion optičkog interneta. Ovaj parametar mnogi znaju kao PING ili kao latenciju. U svim testovima koje smo napravili, bez obzira na servis koji smo koristili,dobili smo PING koji varira od 1 ms do 3 ms. No, u većini slučajeva je PING bio 1 ms. Procentualno gledano, u 70% slučajeva je PING bio 1 ms, u nekih 20% slučajeva je bio 2 ms. A retko, sasvim retko, bi bio 3 ms, eto u tih 10% slučajeva.

Orion PING vs SBB PING

Međutim, najbolje je uporediti PING optičkog interneta sa kablovsim internetom kako bi se utvrdile performanse. Mi smo igrom slučaja na raspolaganju imali i SBB internet te smo napravili poređenje koje u suštini dokazuje koliko je optički internet ustvari odazivniji u odnosu na kablovski internet koji je baziran na bakarnim provodnicima.

E sada, vrlo bitno je znate da protok interneta, bez obzira kog tipa on bio, ne utiče na performanse PING-a. PING najviše zavisi od kvaliteta provodnika i udaljenosti servera. Postoje i neki drugi faktori koji utiču na PING, ali koji se ne tiču samog interneta. 

Evo rezultata koji smo dobili koristeći SpeedTest.net servis:

Vidimo da je rezultat SBB kablovskog interneta prilično lošiji u odnosu na Orion optički internet. Ali, ako se ne bavite online gejmingom, onda performanse PING-a ne bi trebalo da vam bu du uopšte bitne.

Međutim, ako igrate online multiplayer igrice, PING je prva stvar na koju treba da obratite pažnju, pa potom takozvani jitter i naravno package loss. 

Orion optički internet - Jitter i Package Loss 

Jitter se odnosi na to da li podaci koji se šalju preko interneta kasne ili ne. A “packet loss” se odnosi na to da li su podaci stigli od vašeg računara do servera u prvom pokušaju ili drugom, trećem, četrtom, itd. Prema našim testovima, packet loss se gotovo nikada ne događa, a prema online testu, on je uvek na 0% što je fenomenalan podatak. 

Orion PING vs SBB PING - CS GO gaming test

Prema testovima koje smo sproveli, igrajući CS GO na udaljenom ruskom serveru. CS GO smo naravno igrali bez nekih tweak-ova i podešavanja, kako na SBB konekciji, tako i na Orion konekciji.

SBB PING | CS GO Igra | Ruski server

SBB internet nam je dao PING koji se kreće između 80 ms i 150 ms. Najčešće je on oko 100 ms.

Orion PING | CS GO Igra | Ruski server

Orion internet nam je dao PING koji se kreće između 40 ms i 65 ms. Najčešće je on oko 45 ms.

Imali smo prilike da probamo Orion internet i na nemačkim serverima gde bi PING bio najčešće 23 ms do 25 ms. Sigurni smo da bi PING u CS GO mogao da se snizi kada bi server bio nešto bliži. Ipak, prema onome što smo primetili, PING ostalih igrača je retko ispod 20. Nekolicina njih uspe da spusti PING na recimo 10 ili 5. 

WiFi Performanse

Kao što  smo na početku rekli, Orion telekom koristi ElTex modem koji uspeva da emituje WiFi na dve različite frekvencije. WiFi nije baš preterano brz, a verovatno je to zbog nešto slabijeg modema. Ne možemo sa sigurnošću tvrditi o čemu se radi, ali brzine preko WiFi konekcije definitivno ne uspevaju da budu ni blizu onih koje dobijate putem LAN kabla.

Testove koje smo sprovodili su bili putem Galaxy S9 Plus telefona što nije zatareo model koji iz tehničkih razloga ne može da “provuče” visoke brzine putem WiFi-a te ta sumnja automatski može otpasti. 

Sve u svemu, rezultati govore najbolje. Ono što mi želimo da spomenemo je da imamo informacije da će se Orion opremiti Huawei modemima. Ne znamo tačko koji su modeli u pitanju i da li po specifikaciji mogu da obezbede 1000 Mbt/s preko WiFi konekcije, ali ćemo ih svakako testirati jednom kada se pojave.

Orion optički internet - 2.4 WiFi

Orion optički internet - 5.0 WiFi

Zaključak

Smatramo da je dovoljno reći da je optički internet sam po sebi najbolja opcija trenutno, manje, više, bez obzira koji provajder ga isporuči. Međutim, od izuzetnog značaja je to kako je optika sprovedena do vašeg Doma.

Orion telekom sprovodi posebnu optičku liniju do vašeg stana, bez konvertovanja optike u bakarni kabel pre samog modema. Takođe, vrlo bitna stavka je to kako se provajder ophodi prema vama tj. da li uvažavaju vaše reklamacije ili ne.

Mi smo imali sitaciju gde nam je internet “pucao”. Orion je dmah nakon prijave tih poteškoća reagovao gde je poslao operatera i rešio problem. Par dana kasnije, agent Orion-a je zvao da proveri da li je i dalje sve uredu. Znači, politika firme nije “drži vodu dok majstori” odu. Tu su nas oduševili, nema šta.

I još jedan vrlo bitna stvar je to što paketi nisu skupi. Kada se pogledaju cene konkurencije i kvalitet usluge, Orion se može pohvaliti sjajnim cenama, pogotovo kada su im aktivne promocije. 

Ono što možda možemo da zamerimo je kvalitet modema i sam WiFi protok. Smatramo da paketi sa download protokom višim od 200 Mbit/s gube smisao kada je WiFi konekcija u pitanju. Voleli bismo da vidimo nešto kvalitetnije modeme u budućnosti. 

Isto tako, optički internet je simetričan, ali iz nekog razloga Orion telekom ima pakete gde su download i upload brzine asimetrične. Razlike u brzinama između download-a i upload-a idu čak i do 10 puta!