Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Ovo je (moj) novi Huawei P60 Pro telefon! (VIDEO)

Ovo je (moj) novi Huawei P60 Pro telefon! (VIDEO)

U Minhenu je upravo zvanično lansiran Huawei P60 Pro telefon, a mi smo imali prilike da ga koristimo prethodnih 10 dana. Evo zašto ću ja od sada koristiti ovaj telefon i zašto mislim da više nikog neće biti briga da li on ima Google servise ili ne!

Danas ćemo vas upoznati sa najnovijim Huawei P60 Pro telefonom. U prethodnih 10 dana stekli smo neke utiske koristeći Huawei P60 Pro telefon koje smo jedva čekali da podelimo sa vama. 

 



Ovo nije puna recenzija telefona, već samo prvi utisci. Recenziju možete očekivati u narednih 10 dana. Telefon stiže u beloj kutiji koja na sebi ima naziv telefona, oznaku da ga štiti novo Kunlun staklo i da koristi Huawei App Gallery prodavnicu. 

Sa donje strane imamo neke osnovne informacije o telefonu, ali ono što nas stvarno zanima je šta je u kutiji. Kada otvorimo kutiju, prvo što vidimo je telefon. 

On je u papirnom omotu, a ispod telefona se nalazi silikonska futrola i iglica za pristup fioci za NanoSIM kartice. 



Odmah ispod su USB kabel i super brzi punjač od 88W. Ono što je drugačije su konektori na punjaču pa sada niste uslovljeni da koristite samo starije tipove kablova već možete da ubodete standardan USB kabel pune veličine ali i onaj noviji USB tip C kabel. 

Odmah da otklonimo sumnje, nećete moći da koristite oba konektora u isto vreme. Prvo fizički nije moguće, a drug o, Huawei je to onemogućio. Prosto neće raditi. I da se razumemo, danas je pravo blago kada uz telefon i dobijete punjač, a da ne govorimo o super brzom punjaču. Dodaćemo da ovim punjačem nesmetano možete puniti i laptop uređaje. Huawei P60 Pro nam je stigao sa nešto drugačijim dizajnom. Kao što vidite, njegova zadnja površina ima matiranu završnicu koja uopšte ne skuplja otiske. To je fantastično! Kako Huawei ističe, tekstura zadnje maske je unikatna tako da ni jedan Huawei P60 Pro neće biti identičan.

 



Ovo dodatno doprinosi činjenici da su današnji telefoni zapravo sve više modni detalj, a ne samo potreba. A kada već govorimo o modi, pazite ovo! Zadnja staklena površina ima teksturu bisera. Tačnije, ako presečete biser u jednom delu, dobićete izgled koji je identičan zadnjem staklu Huawei telefona.

Ok, kada odlepite oči sa te zadnje staklene površine, primetićete i tri zadnje kamere! Doduše, nema šanse da ih ne primetite jer je ispupčenje veliko. Ipak, kamere su dizajnerski lepo spakovane. Glavna kamera je centralno pozicionirana preko, hajde da kažemo, ovog pravougaonika, dok je ultraširokougaona kamera iznad, a periskop kamera ispod.



 

Ovaj dizajn Huawei naziva “The eye of light” i on bi trebalo da podseća na dizajn DSLR kamera kada se telefon drži horizontalno. Odmah da nagovestimo da su sve tri kamere brutalne, a posle ćemo detaljnije govoriti o tome zašto tako mislimo. 

Ram telefona je sačinjen od aliminijuma i na svom levom boku nema ništa. Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona telefona i taster za zaključavanje. 

Sa gornje strane imamo mikrofon, imamo InfraRed senzor i rešetkicu za sekundarni zvučnik. Da, Huawei P60 Pro dolazi sa stereo postavkom zvučnika što je raritet u današnje vreme! 

Naravno, na dnu telefona imamo USB 3.1 kontektor, primarni zvučnik, još jedan mikrofon i fioku za 2 NanoSIM kartice ili kombinaciju NanoSIM, NanoSD. 

Što se kvaliteta zvuka tiče, on je odličan. Zvuk nije nešto preterano glasan, kada u obzir uzmemo stereo postavku, ali je kvalitetan.

Napred imamo zakrivljeni LTPO OLED ekran, dijagonale 6.7 inča, rezolucije 1200*2700 piksela, čija stopa osvežavanja može ići do 120 Hz. Ono što je ključno je da ekran ima jako osvetljenje i da je zaštićen najnovijim Kunlun staklom. 

A da priča bude zaokružena kad je izrada u pitanju, Huawei P60 Pro dolazi sa IP68 sertifikatom što vam garantuje otpornost na vodu i sitne čestice prašine. Dakle, možete da ga bućnete na metar ipo dubine, do sat ipo vremena. Znači, biće cool podvodnih fotografija ovog leta!

A sada da pričamo o kamerama! Prvo glavna! Ona je rezolucije 48 MPx i ima fizički podesiv otvor blende u 10 koraka, počevši od 1.4 pa sve do 4.0. Ovo omogućava senzoru da primi više svetla što je recept za dobru noćnu fotografiju. 

Osim dobre noćne fotografije, podesiv otvor blende vam omogućava da sami izaberete koliko će pozadina, subjekta kojeg fotografišete, biti zamućena. Što je vrednost niža, zamućenje je jače, a što je vrednost viša, zamućenje je slabije. 

Ovo smo imali i na Huawei P50 Pro telefonu pa nešto više o tome možete saznati ako dodirnete na karticu koja će se sada pojaviti u uglu ekrana. Glavna kamera koristi XMAGE senzor veličine 1/1.43 inča, sa RYYB color filterom i ima optičku stabilizaciju slike. Kameri pomaže laserski i fazni autofokus kako bi fotografije uvek bile oštre kao žilet.

Fotografije su gotovo uvek fantastiče, bez obzira na uslove osvetljenja. Kalibrisanje ekspozicije i balansa bele boje radi pravilno! Dinamički raspon je ogroman, a procesuiranje fotografija u većini slučaja radi perfektno. 

U nekim ekstremnim situacijama se dešava da srednji tonovi budu previše softverski prerađeni, ali to je mali kompromis kako bi se dobila generalno dobra fotografija. 

Uvek možete promeniti tip procesuiranja slike koristeći XMAGE tehnologiju. Na raspolaganju su Original, Živopisno i Jarko. Ne treba da vam objašnjavamo čemu koji režim služi. Samo ćemo istaći da podrazumevani “Original” režim beleži najrealnije boje.

Noćne fotografije su brutalne. U retko kojim situacijama će vam biti potreban noćni režim jer će standardni okinuti odličnu fotografiju u gotovo svim uslovima osvetljenja. Huawei je dodatno unapredio sistem kamera tako da noću ne prenaglasi osvetljene delove fotografije. Sada su svi delovi fotografije odgovarajuće osvetljeni. 

Primera radi, ako fotografišete mesec, a pored je zgrada ili drvo, sve između telefona i meseca obično bude zatamljeno. To nije slučaj kod kamera Huawei P60 Pro telefona jer on beleži pravilno kalibrisanu HDR fotografiju. Ovo Huawei naziva Cross Imagination.

Dakle, glavna kamera je odlična, ali ona nije lider. Sve kamere su kod Huawei P60 Pro u glavnoj ulozi, pa tako i periskop kamera koja je takođe rezolucije 48 MPx. I ona koristi RYYB color filter, zajedno sa XMAGE algoritmom za procesuiranje fotografija. 

Može optički da približi sliku do 3.5 puta, a 10 puta hibridno, dok digitalno može da približi sliku do 100 puta. 

Komparacije radi, glavna kamera koristi sočiva na 25mm, ultraširokougaona na 13mm, a periskop kamera na 90mm. 

Shodno tome, portrait fotografije napravljene periskop kamerom neretko budu najbolje. 

Zahvaljujući otvoru blende od f/2.1 može da upije mnogo više svetla nego bilo koja druga perioskop kamera. Zahvaljujući tome, moguće je da napravi makro fotografije upravo periskop kamerom Huawei P60 Pro telefona. Naravno, ništa od toga ne bi bilo moguće bez perfektne optičke stabilizacije slike koju ova kamera ima. Znate i sami da prilikom zumiranja okidanje fotografije je praktično nemoguće bez dobre stabilizacije slike. 

Noćne fotografije načinjene periskop kamerom gotovo uvek budu praktično podjednakog kvaliteta kao i one koje su okinute glavnom kamerom. Razlike su mizerno male. 

Čini nam se da je Huawei to i hteo da postigne. Da ponudi set kamera koje podjednako dobro fotografišu. Shodno tome, i ultraširokougaona kamera od 13 MPx, koja ima otvor blende od f/2.2 i RYYB color filter, takođe može da napravi neverovatne fotografije u skoro svim uslovima osvetljenja. 

Fotografije okinute tokom dana tom kamerom su odlične, a fotografije okinute noću vrlo dobre. U nekim baš lošijim uslovima osvetljenja, fotografije neretko budu upotrebljive. 

Dobro je znati i to da uvek možete kontuinirano zumirati prilikom fotografisanja ili snimanja, jednostavnim prevlačenjem prsta preko ekrana. Odmah će se tu pojaviti kružni stepenasti prikaz crtica što bi trebalo da podseti na prsten kod zoom objektiva profesionalnih fotoaparata i kamera. U zavisnosti koliko zumirate, koristiće se kamera koja može to adekvatno da obavi.

Što se video zapisa tiče, zadnje kamere mogu da naprave 4K video, sa maksimalnih 60 fps, u zavisnosti koju kameru koristite. Nažalost, nemamo 8K video snimanje, što je slučaj kod mnogih drugih premium telefona. 

No, dobro je videti da Huawei P60 Pro ima 4K sa 60 fps kada se koristi selfie kamera. 

A kada smo kod nje, onda da spomenemo da je ona rezoulcije 13 MPx i ima 120 stepeni ugao vidljivosti, što je sjajno. 

U kamera aplikaciji možete koristiti wide ugao vidljivosti, što je 18mm, zatim 0.8 što je 22mm i 1.0 što je 27mm. Možete okinuti noćne i portrait fotografije selfie kamerom i one obično budu vrlo dobre. A kada koristite noćni režim, ugao vidljivosti koji možete koristiti je samo 27mm tj. 1.0.

Ono što je novitet je i redizajnirana kamera aplikacija. Sada su najčešće korišćene opcije pri okidanju fotografija premeštene odmah ispod tastera za okidanje. Tu boravi mala strelica koja udomljava neke ključne opcije i funkcije kao što su XMAGE režimi, filteri, blic, mreža i slično.

Kada je reč o performansama telefona, Huawei Mate P60 Pro pokreće Snapdragon 8+ Gen 1 4G varijanta, u kombinaciji sa 8 GB RAM-a i 256 GB interne memorije. Postoji i verzija sa 12 GB RAM-a i 512 GB interne memorije, ali mi je nismo probali. 

Sve ovo su svakako premium karakteristike, bez dileme, ali postoje telefoni sa nešto novijim čipsetom. Ipak, to ne znači da će Huawei P60 Pro raditi značajno lošije u odnosu na njih. Razlike su gotovo neprimetne. Uostalom, detaljnije o tome ćemo govoriti u našoj recenziji ovog telefona. 

Bitno je da spomenemo da Huawei P60 Pro koristi čitač koji boravi ispod ekrana telefona, kao i to da on ima bateriju kapaciteta 4815 mAh koja se za svega 10 minuta može napuniti od 0 do 50% ukoliko se koristi turbo punjenje. 

Huawei P60 Pro pokreće Android 13, sa EMUI 13.1 korisničkim izgledom koji ima neke novitete za koje mislimo da će vam se dopasti. Jedan od noviteta je mogućnost da prevučete prst preko ikone i tako pristupite nekim brzim opcijama aplikacije. 

Međutim ono zbog čega smo rekli da više nikog neće brinuti da li Huawei ima Google servise je nova Gbox aplikacija. Ona vam omogućava da u svega par klika, preko Huawei AppGallery prodavnice, instalirate bilo koju Google aplikaciju. 

Kada to učinite, pojaviće vam se ikona u fioci sa aplikacijama i moći ćete da je koristite kao i na svakom drugom telefonu. Prvo pokretanje može potrajati desetinu sekundi, a svako naredno će biti instant. Takođe, obaveštenja su ažurnija u odnosu na Gspace aplikaciju koja je i dalje dostupna za korišćenje za one koji su navikli na nju. 

Cena Huawei P60 Pro telefona je 150000 dinara i ako ga naručite u periodu od 10. do 21. maja, na poklon ćete dobiti Huawei Watch GT3 Sport pametni sat. Huawei P60 Pro će biti isporučivan od 22. maja kada će biti dostupan za kupovinu u prodavnicama.

To bi bilo to za sada! Potrudili smo se da u što kraćim crtama spomenemo ono najinteresantnije vezano za Huawei P60 Pro telefon. Što se mene tiče, ovo je moj novi telefon koji ću od sada svakodnevno koristiti. Kamere su me oduševile, performanse su odlične, velika baterija i brzo punjenje je nešto bez čega se ne može, a  Google aplikacije sada rade bez greške.

Ako smo nešto propustili, slobodno nam pišite na našem forumu "Pitanja i odgovori" a mi ćemo se potruditi da vam što pre odgovorimo ili ćemo to pomenuti u punoj recenziji Huawei P60 Pro telefona koja sledi!