Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Google Street View automobil je spažen u Šumaricama!

Google Street View automobil je spažen u Šumaricama!

Kragujevac je pod budnim okom Google Street View automobila! Pazite šta radite možda budete snimljeni! 

Google Street View je ogroman sistem koji je široko implementiran u nekoliko Google servisa. Google Mape ne bi bile to što jesu da nemaju Street View. Srbija malo kasni sa ovim servisom ali je dobro što se radi na njemu. Znamo da su neke lokacije iz velikih gradova Srbije dobili svoj Street View, njih možete pogledati OVDE. Nedavno smo spazili Google-ov auto kako “skenira” Kragujevačko naselje, Šumarice. Ovo će Kragujevcu sigurno doneti veći broj turističkih poseta i omogućiti svima da dele omiljene lokacije sa svojim prijateljima iz drugih gradova i zemalja.

Za one koji nisu do sada čuli, u pitanju je projekat iz 2001 koji je radio Stanford University, a Google finansirao. Projekat se završio u junu 2006. godine a rezultat tog istraživanja i rada se stopio u Street View.



25. maja 2007. godine u Americi je prvi put lansiran Street View pomoću Immersive Media tehnologije. Već 2008 je Goole objavio da će zamutiti sve neophodne delove slika radi privatnosti. Oni su pomoću tehnologije koja koristi kompijuterski algoritam za pretragu fotografija po Google-ovoj bazi automatski zamutili lica. Takođe se iste godine Street View implementirao u Google Earth servis i pojavio u Google Maps aplikaciji za iPhone. 2009 je godina kada je Street View dobio pregled fotografija preko celog ekrana. To je godina kada je Stret View pridobio veliki broj korisnika pomoću svoje nove opcije: kretanje kroz panoramsku fotografiju. Od tada se Street View razvijao i unapređivao veoma impulsivno, donevši nam danas virtualne posete širom sveta, pa čak i po znamenitim objektima tj zgradama, muzejima i sl. Naime Street View je 360° fotografija načinjena pomoću specijalne Google Street View kamere zakačene za terensko vozilo, pešaka ili avion, u zavisnosti gde se fotografije prave.

Ako se pitate čemu to, razlozi su bezbrojni. Street View je rešavao velike misterije, zločine, pomagao mnogima da odaberu turističku destinaciju, da pogledaju ulicu ili grad gde im prijatelji žive i sve to od kuće potpuno besplatno. Nama se nekako najviše dopalo to što je ceo korisnički izgled na visokom dizajnerskom i funkcionalnom nivou. Dopada nam se što je široko sinhronizovan sa ostalim servisima na internetu i uopšte sa Google-om.

U prevodu Street View koristi 360° (PhotoSphere) fotografije koje simuliraju prostor oko vas i stvaraju virtuelnu okolinu. PhotoSphere fotografije su jako uzbudljive, pogotovo ako ih pravite na otvorenom prostoru. Pogledajte na sledećem LINKU kako i sami da načinite 360° fotografije i kako da ih podelite sa svojim prijateljima.

>> Kako načiniti 360° fotografije, pregledati ih i podeliti na internetu! <<