Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Izborite se sa zavisnošću od pametnih telefona pomoću ovih aplikacija!

Izborite se sa zavisnošću od pametnih telefona pomoću ovih aplikacija!

Da li ste nekada poželeli da znatno manje koristite svoj pametni telefon? Osećate se kao da ste rob modernim tehnologijama!? Ako je tako, onda pokušajte da se izborite sa tim koristeći aplikacije za odvikavanje od telefona ili tableta.

Svi smo generalno zavisni od pametnih telefona. Ipak, čini nam se da termin “zavisni” ne opisuje dovoljno dobro situaciju u kojoj se nalazimo. Mnogi korisnici su u stanju da proveravaju Facebook društvenu mrežu iako su je minut ranije već proverili. Takođe, obezglavljeno šetanje kroz aplikacije i listanje početnih stranica na telefonu uopšte nije redak slučaj. Čudno je to koliko smo potčinjeni telefonima. Oni su poput mističnih sirena koje vas svojom muzikom zvode i uvlače u utopiju, bez ikakvih šansi da se oduprete.

 



Uh, baš smo bili surovi prema telefonima u prethodnom pasusu. Sigurni smo da smo lepo dočarali ozbiljnost posledica koju stvaraju pametni telefoni ukoliko ih često koristite. Za one koji su se pronašli postoji rešenje, efektivno i  praktično. Na Google Play prodavnici se mogu naći brojne korisne aplikacije koje mogu pomoći pri odvikavanju od česte upotrebe pametnih telefona. Evo nekoliko za koje smatramo da su dobre.

Flipd

Ovo je fantastična aplikacija koja potpuno preuzima vaš uređaj u svoje ruke i povećava vašu produktivnost na poslu. U mogućnosti ste da zaključate svoj telefon do 12 sati. Hmm, “12 sati”. Pa dobro, u slučaju da robujete negde, uz Flipd ćete biti “produktivniji rob”. Šalu na stranu, kada je telefon zaključan, na zaključanom ekranu ćete imati pristup par aplikacija i funkcija za koje se smatra da vam mogu biti od koristi, a da pritom ne stvaraju zavisnost. Takođe, tu je i opcija za brz odg na SMS poruku.

Bez obzira na to što vam je telefon zaključan Flipd aplikacijom, u mogućnosti ste da primate ili pravite nove pozive. Inače, u mogućnosti ste da odaberete koji će to brojevi moći da vas pozovu ili da ih pozovete.

Sa opcijom automatskog odgovora na poruke ili pozive, svi brojevi koji nisu na “beloj listi” će biti obavešteni da ste zauzeti. Flipd vas čak i motiviše prikazivajući vam vreme koje ste uštedeli nekoristeći telefon.



AppDetox

Ako ne želite da ugrozite svrhu pametnih telefona, onda se upustite u detaljnij tretman. AppDetox je odlična aplikacija koja prati vaše aktivnosti na telefonu i na osnovu njih vam kreira “terapiju” koja podrazumeva ograničavanje nekih funkcija i opcija, kao i davanje pune kontrole nad telefonom kada vam je to stvarno potrebno.

Dakle, možete uskratiti korišćenje YouTube aplikacije dok ste na poslu, ne ugrožavajući ostale aplikacije kao što su gmail i slično. Podešavanje “terapije” je krajnje jednostavno, a neke funkcije su iznenađujuće dobre. Primera radi, vrlo lako možete podesiti koliko jedna aplikacija može biti pokrenuta u određenom vremenskom intervalu. Takođe, možete odrediti to u kom se vremenskom periodu određe aplikacije mogu koristiti, ali i to koliko dugo se mogu koristiti.

Svaki put kada pokušate da narušite “terapiju” AppDetox vas upozorava da radite nešto što ste rešili da nećete.  



Forest

Forest je aplikacija koja vas upozorava da se klonite svog telefona i vratite svom poslu. Aplikacija je veoma kreativna. Ona vam omogućava da gajite virtuelnu šumu jednostavnim nekorišćenjem telefona.



Kada god želite da se psovetite poslu, zasadite virtuelno seme i ne pipajte telefon u narednih pola sata. Za tih pola sata, seme će polako izrasti i krenuti da se formira u drvo. Ukoliko vam koncentracija opadne i počnete da koristite telefon, drvo će se osušiti i nestati.

Na ovaj način stimulišete sebe da produktivnije radite i samim tim ređe koristite telefon. Ako budete istrajni, ko zna, možda sebi obezbedite pravi mali vrt ili čak Amazonsku šumu.

Quality Time

Ovo je prosta aplikacija koja nudi jedinstvenu i detaljnu analizu korišćenja telefona. Quality Time se ističe i po tome što ima mogućnost zaključavanja telefona i naprednih podešavanja korišćenja ostalih aplikacija.

Quality Time pruža izveštaje korišćenja po satu, danu ili nedelji kako mogli da pratite svoje postignute rezltate. U odnosu na svoje navike, vrlo lako možete postaviti zvučna upozorenja koja će vas obavestiti da napravite pauzu sa korišćenjem telefona. Ova funkcija i još par ostalih vam omogućava da kreirate “terapiju” prema vašim navikama, bez ugrožavanja poslovnih obaveza.

Super je to što Quality Time ima mali vremensku liniju koja pruža informacije o vašem koriščenju telefona što vam može pomoću oko definisanja koju to aplikaciju najćešće koristite i gde najviše gubite vreme.

Offtime

Kao što samo ime nagoveštava, Offtime je aplikacija koja uspeva da kontriliše vaše korišćenje telefona isključivanjem pojedinih ometajućih funkcija. Ova aplikacija vam omogućava da pratite i ograničite konekciju sa internetom kako bi manje koristili telefon, a više provodili vreme sa svojim voljenima.

Offtime može blokirati pozive kojim će kasnije poslati SMS obaveštenje da ste trenutno zauzeti. Svi propušteni pozivi zbog blokiranja će biti zabeleženi i kasnije vama predstavljeni na preglednoj listi. Takođe, u mogućnosti ste da postavite ciljeve kako biste se izborili sa zavisnošću od telefona.