Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako podesiti ćirilično, latinično ili bilo koje drugo pismo na Gboard tastaturi?

Kako podesiti ćirilično, latinično ili bilo koje drugo pismo na Gboard tastaturi?

Evo kako da koristite ćirilična ili latinična slova na telefonu preko Gboard tastature. Evo detaljnog uputstva kako da podesite bilo koje pismo u okviru Google tastature.

Ukoliko na svom telefonu želite da koristite svoje pismo prilikom dopisivanja, a ne englesko, onda ćete sa Gboard aplikacijom biti oduševljeni jer vam omogućava da odaberete više različitih pisama za korišćenje.

 



Procedura dodavanja pisma je vrlo jednostavna i neće vam oduzeti mnogo vremena. Bitno je naravno da imate instaliranu Gboard tastaturu i da je ste je podesili kao podrazumevanu za korišćenje na vašem telefonu.

Evo liste "korak po korak" uputstava koje smo napisali vezano za Gboard tastaturu. Ovde imate apsolutno sve o Gboard aplikaciji pa ukoliko ste imali nekih nedoumica, onda pogledajte neki od priloženih članaka.

- Kako instalirati i podesiti Gboard tj. Google tastaturu na telefonu?
- Kako podesiti osnovna podešavanja na Gboard tasturi?
- Kako promeniti temu na Gboard tastaturi ili napraviti novu?
- Kako isključiti ili uključiti automatsko ispravljanje teksta? 
- Kako omogućiti unos reči prevlačenjem prsta od slova do slova? 
- Kako unositi tekst glasovnim putem? 
- Kako koristiti lični rečnik? 
- Kako uključiti ili isključiti dugme za pretragu i čemu služi? 
- Kako podeliti jezike i jezička podešavanja sa drugim korisnikom Gboard tastature? 


Kako podesiti ćirilična slova u Gboard aplikaciji?

1. Pokrenite "Gboard" aplikaciju koja se nalazi u fioci sa aplikacijama.

2. Pristupite kategoriji "Podešavanja".

3. Dodirnite na kategoriju "Jezici".



4. Na listi jezika pronađite pismo tj. jezik koji želite da koristite i dodirnite na njega. Zatim potvrdite dodavanje novog pisma dodirom na plavi taster "dodaj tastaturu". U našem slučaju će to biti "Srpski".

5. Zatim izaberite izgled tastature, odnosno raspored tastera, i potvrdite vaš unos dodirom na taster "gotovo" koji boravi u donjem desnom uglu ekrana.



6. To je to, uspešno ste dodali nov jezik. Imajte na umu da uvek možete izbrisati jezik, tj pismo koje ne želite više da koristite. Da biste to učinili dodirnite na "olovčica" taster koji boravi u gornjem desnom uglu ekrana. Potom samo dodirnite na "kantica" ikonu u produžetku pisma koje želite da uklonite.

7. Ukoliko koristite više od jednog pisma, onda prmenu korišćenja možete izvršiti dodirom na "globus" ikonu koja se nalazi sa leve strane tastera za unos razmaka (eng. space).