Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako u realnom vremenu pratiti lokaciju prijatelja na telefonu? [Google Mape]

Kako u realnom vremenu pratiti lokaciju prijatelja na telefonu? [Google Mape]

Google je nedavno lansirao novu opciju u okviru svoje Google Maps aplikacije, a to je “deljenje lokacije.” Evo kako da je aktivirate i samim tim podelite svoju lokaciju sa prijateljem ili on sa vama.

Mi smo ranije pisali o praćenju lokacije svojih bližnjih radi njihove bezbednosti. Tada, jedini način da nekog pratite, a da to nije špijuniranje, je bilo putem aplikacije “Trusted Contacts.” Ta aplikacija korisnicima omogućava da dodaju pouzdane kontakte kako bi sa njima mogli da uzajamno dele svoju lokaciju.

 



Po našem mišljenju, Trusted Contacts je idealna aplikacija za deljenje lokacije sa najbližnjima. Zašto? Pa, tu su neke opcije koje mogu da posluže u situacijama rizičnim po život. Takođe, lokaciju pouzdanog kontakta se u svakom trenutku može zatražiti i na kraju dobiti, bez odobrenja jer se ono daje samo jednom… Ne zove se aplikacija uzalud “Trusted Contacts”. Više o ovoj aplikaciji pročitajte na ovom LINKU.

>> Kako u realnom vremenu pratiti nečiju lokaciju na iPhone ili iPad uređaju? <<

Međutim, Google je prepoznao potrebu svojih korisnika za deljenje lokacija, ali na drugi način. Primera radi, kada treba da se nađete sa nekim, ili još bolje, kada treba da autom pokupite nekog, vrlo lako možete da podelite svoju lokaciju sa njim kako bi on tačno znao kada treba da se pojavi na dogovorenom mestu. On zna to jer u svakom trenutku vidi gde ste i kada ćete vi naići. Ovo je samo jedan od primera koji pokazuje zašto je deljenje lokacije u realnom vremenu korisna stvar. Naravno, Google ima svoj video u kom najbolje moguće demonstrira pogodnosti nove funkcije “Deljenje lokacije”. Pogledajte:

Kao što vidite, "Deljenje lokacije" opcija je skroz super! Doduše, ona se može zloupotrebiti jer ukoliko neko umesto vas dozvoli deljenje vaše lokacije sa odrđenim kontaktom, vi to ne možete videti sve dok ne pristupite Google Mape aplikacije. Sa Trusted Contacts je ovaj scenario nemoguć jer obaveštenje o deljenju lokacije uvek stoju u notifikacionom baru.

Naravno, oni koji svoj telefon poznaju dobro, ovo ne može biti pretrnja, ali mnogo je korisnika koji ne zna šta znače određene ikone, obaveštenja i slično. Shodno tome, korisno je spoznati sve ove informacije radi svoje bezbednosti…



Inače, oni malo iskusniji korisnici Google aplikacija zna da je nekada postojala "Google Latitude" aplikacija koja je obavljala slličan posao! 

Kako aktivirati opciju "Deljenje Lokacije"?

Pa da krenemo sa uputstvo kako da aktivirate novu opciju za deljenje lokacije. Ispratite sledeće korake.

1. Ako sada pokrenete Google Mape aplikacije, videćete da opcija “Deljenje lokacije” nije prisutna na listi. Da biste je aktivirali potrebno je pristupiti Google Mapama na računaru klikom na ovaj LINK.

2. Zatim da kliknete na taster “Meni” u gornjem levom uglu ekrana.

3. Kada se pojavi lista sa kategorijama, kliknite na “Deljenje lokacije”.

4. Potom kliknite na opciju “Koristite aplikaciju”.

5. I na kraju, u novootvorenom prozoru, na listi pronađite svoj telefon za koji želite da aktivirate opciju i kliknite na njega.

To je to što se aktiviranja opcije “Deljenje lokacije” tiče. Sada pogledajte kako da je koristite.

Kako podeliti lokaciju sa svojim prijateljem ili pratiti lokaciju svog prijatelja?

1. Prvo pokrenite Google Mape aplikaciju.

2. Zatim pristupite listi opcija dodirom na “Meni” taster koji je smešten u gornjem levom uglu ekrana.

3. Ako pogledate bolje, videćete da se sada na listi nalazi nova “Deljenje lokacija” opcija.

4. Kada dodirnete na “Deljenje lokacije” opciju, pojaviće vam se informacije o tome čemu ona služi, kao i taster “Započni” na koji takođe treba da dodirnete.

5. Pre nego što odlučite sa kojom osobom ćete podeliti svoju lokaciju, prvo je potrebno odrediti na koje vreme će se lokacija deliti. Imate mogućnost da unesete sami da li će to biti na sat vremena ili više. Takođe, možete odabrati da svoju lokaciju delite sve dok sami to ne isključite.

6. Nakon što odredite period deljenja lokacije, bićete upitani sa kim želite da podelite svoju lokaciju. To možete odrediti dodirom na svoje Gmail kontakte ili slanjem linka putem SMS-a ili neke druge aplikacije.

7. Kada odredite, i period deljenja, i osobe sa kojim želite da podelite svoju lokaciju, bićete preusmereni na Google Mape, na stranici gde možete pratiti sa kim sve delite svoju lokaciju i koliko dugo. Tu takođe možete da ustanovite da li neko od kontakta sa kim vi delite lokaciju, deli nazad sa vama svoju lokaciju.

8. Do stranice gde možete da pratite deljenje lokacije dolazite dodirom na kategoriju “Deljenje lokacije” ili na taster u obliku “malog čovečuljka” koji je smešten na početnom ekranu Google Mape aplikacije odmah iznad tastera za definisanje sopstvene lokacije!