Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Sony je predstavio dva nova telefona: Xperia XZ i Xperia X Compact [IFA 2016]

Sony je predstavio dva nova telefona: Xperia XZ i Xperia X Compact [IFA 2016]

Xperia XZ i Xperia X Compact su novi telefoni Sony kompanije koji koriste novu tehnologiju kada je kamera u pitanju i koji opet imaju nov dizajn. Pogledajte...

Za Sony se već mesec dana govori kako ta kompanija čeka IFA konferenciju u Berilnu kako da bi predstavila svoja dva nova telefona. IFA konferencija je počela, a mi imamo prilike da se upoznamo sa dva nova Sony telefona: Xperia XZ i Xperia X Compact.



Počećemo sa Xperia XZ telefonom koji je zamišljen da bude naslednik Xperia X telefona, a da pritom bude bolji i od Xperia X Performance. Xperia XZ ima nov dizajn koji podrazumeva zakrivljene ivice, a izrađen je od novog tipa metala koji se naziva Alkaleido. Da pojasnimo, novo kućište Xperia XZ telefona je napravljeno od aluminijuma koji koriste i ostali proizvođači, ali za Sony ovo je prvi put. Svi znamo da je Sony imao praksu da koristi staklo, dok je dizajn njihovih telefona mahom bio ćoškast.

Evo nekih karakteristika Xperia XZ telefona:

- FullHD IPS Ekran dijagonale 5.2 inča.

- Qualcomm Snapdragon 820 čipset.

- 3 GB RAM.



- 32 GB interna memorija proširiva do 256 GB putem MicroSD kartice.

- 23 MPx zadnja kamera.

- 13 MPx prednja kamera.

- 2,900 mAh baterija sa sistemom brzog punjenja treće generacije.



- USB Tip C konektor

- IP68 sertifikovan. Otporan na vodu i prašinu.

Sony je uvek bio poznat po tome da koristi vrhunske kamere i senzore. Ovaj put je Sony začinio malo svoj novi Xperia XZ telefon podarivši mu kameru od 23 MPx sa novim IMX300 senzorom. U pitanju je senzor nove tehnologije koja nosi naziv “Triple Image Sensing”. Kao što sam naziv kovori, ova tehnologija koristi tri senzora, onaj za beleženje fotona, za laserski autofokus i RGBC Infrared. U prevodu, kamera novog Xperia XZ telefona će fokusirati brže, beležiće fotografije bez zamućenja i pružiće živopisnije boje tokom fotografisanja ili snimanja.



Što se baterije tiče, Xperia XZ ima bateriju kapaciteta 2.900 mAh što za 200 mAh više u odnosu na bateriju Xperia X Performance telefona. Uvođenjem USB Tip C konektora, Xperia XZ samim tim ima i Quick Charging 3.0 sistem punjenja, kao i adaptivno punjenje. Adaptivno punjenje znači da će se telefon brzo puniti sve do 90%, a kasnije psorije. To će znatno sačuvati vek baterije.

Sony je najavio da će novi modeli biti dostupni u toku oktobra meseca, a ići će u tri boje: Mineral Black, Forest Blue, and Platinum. Cene još nisu obelodanjene, ali nemojte očekivati ništa manju cenu od onih koje priliče preimum uređajima.

A sada da napišemo par reči o Xperia X Compact modelu i upoznamo vas sa njim. Za one koji žele ne preterano veliki premium telefon, u cenovnom rangu od 400 do 500 dolara, Sony Xperia X Compact je idealno rešenje. Compact linija Sony kompanije je uvek bila odlična, a novi model prati tu tendenciju. Iako se naziva Xperia X Compact, dizajn ovog telefona je više zajednički Xperia XZ modelu, nego Xperia X. No, umesto aluminijuma, Xperia X Compact koristi keramiku.

Evo nekih karakteristika Xperia X Compact telefona:

- HD Ekran dijagonale 4.6 inča.

- Qualcomm Snapdragon 650 čipset.

- 3 GB RAM.

- 32 GB interna memorija priširiva do 256 GB putem MicroSD kartice.

- 23 MPx zadnja kamera.

- 5 MPx prednja kamera.

- 2.700 mAh baterija sa sistemom brzog punjenja treće generacije.

- USB Tip C konektor.

Sony je kod Xperia X Compact telefona takođe uključio kameru od 23 MPx koja koristi novu Triple Image Sensing tehnologiju. Jedina razlika kod zadnjim kamera ova dva telefona je to što kamera Xperia X Compact modela nije sposobna da snima u 4K rezoluciji. Prednja kamera je takođe slabija u odnosu na 13 MPx kameru Xperia XZ telefona, tako da ona raspolaže sa rezolucijom od 5 MPx.

Što se baterije tiče, ista je situacija kao i kod Xperia XZ telefona, znači Quick Charging 3.0 sa adaptivnim punjenjem, stim da je kapacitet baterije kod Xperia X Compact telefona 2.700 mAh. Xperia X Compact je planiran za septembar, a cena će mu verovatno biti negde između 400 i 500 dolara.

>> Sony Xperia X - Test (VIDEO) <<

>> Sony Xperia X - Kamera test (VIDEO) <<