Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

YouTube je upravo postao drugačiji! (VIDEO)

YouTube je upravo postao drugačiji! (VIDEO)

Pogledajte kakve video zapise sada možete gledati na YpuTube-u!

Google je upravo objavio da YouTube od sada podržava kačenje i pregled 360° video zapise. Obzirom da je to sada dostupno na YouTube-u, već su se pojavili 360° video klipovi koje svi korisnici Android YouTube aplikacije i Chrome-a mogu pogledati. Ipak kako se najavljuje uskoro će pregled ovih video klipova biti dostupan i na iOS uređajima. Za sada se mogu naći neokliko kratkih 360° video klipova ali očekuje se da će se ovo proširiti i postati svakodnevnica YouTube-a.

Ako ovo čitate sa računara i preko Google Chroma onda u priloženom 360° video klipu možete pogledati kako izgleda kada se nalazite u sredini video klipa gde možete gledati lavo, desno, gore ili dole. Međutim prava magija se može doživeti ukoliko ovaj video probate na YouTube aplikaciji na Android-u. Jednostavnim prevlačenjem prsta i zumiranjem se možete kretati “po” 360° video klipu. Jako je slično VR-u ali se opet na svoj način razlikuje.



Kako bi se ljudima olakšalo kačenje 360° video zapisa na YouTube, Google je radio sa nekoliko proizvođača koji proizvode kamere sposobne za snimanje 360° video zapisa. Kako saznajemo Google je dosta pažnje i truda uložio u ovaj projekat kako bi YouTube postao kompatabilan sa ovim video zapisima. Zapravo Google je kao rezultat svog rada priložio pojedine skripte koje treba pokrenuti kako bi se korigovo metadata i nakačio 360° video zapis na YouTube-u. Inače svi se nadaju da će u skorijoj budućnosti kačenje 360°video sadržaja biti automatizovan.

Kako skinuti pesmu sa YouTube na telefon? (VIDEO)

Jako je zanimljivo gledati ove kratke video klipove na Android uređajima i iskreno se nadamo da će isto tako to biti zanimljivo na ostalim platformama. Iskreno, celokupni utisak je malo pokvario kvalitet ovih zapisa ali obzirom da je ovo samo početak nećemo zameriti. Možete samo zamisliti kuda ovo sve vodi i šta će ove kamere i video zapisi sve doneti. Prvo što nam pada napamet je da su ove kamere idealne za nadzor. Takođe razmišljamo i o tome kako bi pojedini filmovi izgledali ukoliko se snime sa 360° kamerama. No, hajmo da sačekamo koju godinu i da vidimo kako će se sve ovo odraziti, ono što smo gotovo sigurni jeste da će se projekat ARA sigurno pozabaviti time da se uskoro pojavi i modul koji će imato 360° kamericu!

YouTube za decu se upravo pojavio! (VIDEO)