Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti time-lapse video snimke?

Kako napraviti time-lapse video snimke?

Evo kako da napravite super time-lapse video snimke. Ubrzani video snimci mogu biti jako zanimljivi a video u prilogu to potvrđuje! 

U zavisnosti od modela telefona koji koristite, vaš Android uređaj možda već i ima kamera aplikaciju sa time-lapse funkciojom snimanja. Primera radi, Galaxy S6 ,koji smo nedavno testirali, ima tu funkciju, kao i ostali telefoni više klase. U podešavanjima kemera aplikacije lako možete utvrditi da li imate time-lapse funkciju ili ne.

 



Međutim šta je “time-lapse”? Time-lapse je zapravo normalno načinjeni snimak koji se kasnije preko telefona (računara) softverski ubrzava. Na taj način se praktično kreira jedan zanimljiv video ubrzang prikaza nečega što je možda “naporno” za gledanje u realnoj brzini prikaza. Time-lapse se može iskoristiti iz čistog tehničkog razloga ali i iz umetničkog. Kao najbolji primer umetničkog rada time-lapse-a tj. ubrzanog snimanja možemo videti na priloženom video zapisu.

Kao što i sami vidite, Saša Radovanović je našao način da prezentira svoj grad u kome živi na jedan zanimljiv način. Momente koji zahtevaju više pažnje je naglasio snimcima standardne brzine prikaza uz blage i skladne filtere. Međutim kada je došao trenutak da se prikaže duh Kragujevačih ulica, trgova i parkova, Saša Radovanović se dosetio time-lapse “efekta”, uslovno rečeno, gde je uz svoj umetnički dodir svima nama prikazao prave “crte lica” Kragujevca u nekoliko minuta. Zamislite da svi ti kadrovi nisu ubrzani!? Pa video bi bio poprilično naporan za gledanje.

Naravno, Saša je sve ovo radio sa odgovarajućom opremom koja možda nije dostupna svima nama. No, to ne znači da mi to ne možemo da napravimo sa svojim pametnim telefonom. Možda kvalitet video zapisa neće biti identičan jer rezolucija i kvalitet kamere na našim pametnim telefonima se ne mogu porediti sa profesionalnom opremom ali time-lapse efekat će definitivno biti identičan.

>> Kako napraviti odlične snimke pomoću telefona? <<

>> “SlowMotion” video snimci snimljeni sa Galaxy S5 telefonom! (VIDEO) <<



>> Galaxy Note 4 je napravio impresivan 4K panoramski snimak leteći sa dronom! <<

Šta više, kvlaitet nekih video zapisa koji smo mi radili je zadivljujuć obzirom da smo baratali telefonom sa kamerom od 13 MPx. Pravljenje time-lapse video zapisa preko telefona nije toliko teško. Aplikacija sve radi umesto vas, vi samo treba da usmerite telefon ka onome što želite da snimite i da budete strpljivi. Dakle, procedura je ista kao kada snimate normalan video zapis, s´tim što kada snimate time-lapse potrebno je da vam ruka bude mirnija i da ne pravite nagle pokrete kamerom telefona.

Shodno tome, nekog, korak po korak, uputstva neće biti ali ćemo vam zato preporučiti nekoliko korisnih aplikacija koje možete probati.

Microsoft Hyperlapse

Radi se o aplikaciji koja je još u BETA fazi ali je poprilično stabilna. Zvanično je dostupna za nekih petnaestak uređaja ali nezvanično je možete instalirati na gotovo svakom telefonu. Nešto više o ovoj aplikaciji pročitajte na priloženom linku:



>> Microsoft lansirao aplikaciju pomoću koje možete napraviti “Hiperlapse” video zapis! (VIDEO) <<

Lapse It

Nesumnjivo jedna od najboljih time-lapse apliakcija za Android platformu je Lapse It. Poslednja verzija Lapse It je 4.7 koja između ostalog ima neke napredne kontrole. Pomoću ove aplikacije možete načiniti nove time-lapse video snimke ili iskoristiti već načinjene i konvertovati ih u time-lapse snimke. Ova aplikacija se izdvaja od drugih jer poseduje celu paletu različitih, korisnih opcija i funkcija.



Preuzmite ovu aplikaciju sa Google Play prodavnice ili priloženog linka:

>> Lapse It <<

TimeLapse

Ova aplikacija je namenjena za malo ozbiljnije time-lapse video snimke. Ona je u mogućnosti da napravi takav time-lapse da će svako pomisliti da je načinjen pomoću profesionalnog fotoaparata. Sve opcije i funkcije koje jedna time-lapse aplikacija treba da ima su tu. Svaka preporuka za TimeLapse aplikaciju.

Preuzmite ovu aplikaciju sa Google Play prodavnice ili priloženog linka:

>> TimeLapse <<