Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako napraviti zanimljiv video i postaviti ga umesto profilne fotografije na Facebook-u? [Android, iOS]

Kako napraviti zanimljiv video i postaviti ga umesto profilne fotografije na Facebook-u? [Android, iOS]

Evo kako da napravite zanimljiv video koji kasnije možete postaviti na Facebook umesto profline fotografije. Potrebno vam je par aplikacija i malo mašte!

Facebook je prvo najavio promene koje podrazumevaju bolju prezentaciju profila, a kasnije ih je i omogućio svim korisnicima. Te promene se konkretno odnose na uređivanje profila prema želji korisnika. 

 



Sada je korisnik u mogućnosti da izabere 5 svojih fotografija koje će ga najbolje prezentovati svima ko poseti njegov profil. Na ovaj način se izbegava sticanje pogrešnih utisaka o Facebook korisnicima donoseći zaključke na osnovu fotografija iz provoda na kojim su tagovani. Takođe, korisnik je u mogućnosti da napiše nekoliko rečenica o sebi i tako dodatno istakne svoje vrednosti.

>> 5 novih funkcija Facebook-a! (VIDEO) <<

Facebook je pre ovih promena omogućio deljenje GIF fotografija koje se automatski reproduktuju, poput video snimaka. Sasvim logičan sled je bilo naredno unapređenje ove društvene mreže, a to je mogućnost postavljanja kratkih video snimka umesto profilne fotografije. Snimak može biti načinjen direktno iz Facebook aplikacije ili se može dodati iz galerije.

Još kada je omogućena ova nova opcija, mi smo napravili kratko uputstvo kako se ona koristi. Danas, mi ćemo vam pomoći oko ideja za profilni video i predložiti vam nekoliko aplikacija koje mogu pomoći da napravite što zanimljvije profilne video snimke.

iOS - iPhone

Što se iOS uređaja tiče, tj. iPhone-a, situacija je veoma jednostavna. Sve što je potrebno je Flixel aplikacija. Nećete verovati koliko je ona zgodna za pravljenje cool Facebook profilnih video snimaka.

*OVDE preuzmite Flixel aplikaciju.



Ona je u mogućnosti da napravi “cinemagraph” GIF fotografije/video snimke. Znate li šta je “cinemagraph”? U pitanju je GIF/video koji je delom statičan, delom animiran. Flixel svojim korisnicima omogućava pravljenje i uređivanje baš takvih fotografija uz veliki izbor korisnih alatki. To kako se koristi ova aplikacija možda najbolje pokazuju oni sami u svom YouTube video prilogu:

Što se ideja tiče, i tu vam oni mogu najbolje pomoći budući da su napravili video sa par predloga. U suštini, video koji ćemo priložiti će vam samo zagolicati maštu i pokazati šta je Flixel aplikacija sve sposobna da napravi. Recimo tip sa biciklom je super fora.



Android

Nažalost, Flixel za Android platformu još nije dostupan. Nadamo se će se uskoro pojaviti. Do tada, evo nekih alternativnih rešenja. Mi smo kombinovali nekoliko aplikacija: FotoDanzGif2Videokamera aplikacijaEditor Zoe.

Što se tiče “cinemagraph” video snimaka za Android, situacija je sledeća. Prvo je potrebno napraviti cinemagraph GIF fotografiju od pet sekundi pomoću FotoDanz aplikacije.

OVDE preuzmite FotoDanz aplikaciju.



Korišćenje FotoDanz aplikacije je intuitivno te ćemo površno opisati šta činiti:

1. Pokrenite FotoDanz i registrujte se. Potom dodirnite na “tri tačkice” taster za dodatne opcije.

2. Kada se u gornjem levom uglu ekrana pojavi “3S” ikona, dodirnite na nju kako bi prebacili na režim snimanja od 5 sekundi.

3. Zatim uperite u ono što želite da snimite pa dodirnite taster za snimanje. Obavezno držite telefon mirno. Najbolje bi bilo da koristite stativ.

4. Po završetku snimanja, aplikacija će prvo stabilizovati snimak pa će od vas zatražiti da uokvirite ono što želite da bude animirano. To znači da će sve biti statično semo onog što je ukvireno.

5. I na kraju primenite filter ili efekat ukoliko to želite pa sačuvajte GIF dodirom na “štiklu”.

*Napomena

Aplikacija ima neku grešku te ne čuva GIF ukoliko ga prethodno ne podelite. Ukoliko i vi imate tu grešku, samo pokušajte da podelite na kraju GIF i otkažite deljenje. Potom pogledajte galeriju sa fotografijama jer bi GIF trebalo da se pojavi tamo.

Sada treba da napravite video od tog GIF-a, a otuda i naše pominjanje “Gif2Video” aplikacije.

OVDE možete preuzeti Gif2Video aplikaciju.

Evo šta treba da uradite:

1. Pokrenite Gif2Video aplikaciju.

2. Odaberite GIF koji želite da konvertujete u video.

3. Zatim iskoristite opcije kako biste prilagodili video. Putem trake sa tasterom koji se prevlači preko nje možete da odredite brzinu reprodukcije videa.

4. Ispod te trake imate opciju koja vam omogućava da izaberete format videa. MPG4v-es je sasvim OK.

5. Štiklirajte da se koristi rezolucija GIF-a, a broj ponavljanja ostavite na “1” jer se video na Facebook-u automatski ponavlja.

6. Kada sve podesite po svojoj želji, dodirnite na taster “convert” koji se nalazi u donjem desnom uglu ekrana.

7. I to je to! Uspeštno ste napravili cinemagraph video na Android telefonu.

Uvek možete da eksperimentišete i preko GIF fotografije primenite razne filtere i efekte, pre nego što ga konvertujete u video. To će dodatno dekorisati vaš profilni video. Kasnije, možete čak provući i video kroz “Google Slike” aplikaciju dodavši mu zanimljiv pozadinski audio i efekeat. Na priloženom linku možete pogledati kako se to radi:

>> Kako napraviti video sa slikama i muzikom na telefonu? (VIDEO) <<

Alternativni način

Ako vas nervira svo ovo petljanje sa raznim aplikacijama, evo još jednog predloga koji vam može pomoći da brzo i lako napravite zanimljvi profilni video.

1. Osmislite vaš video. Prilikom planiranja imajte na umu da video treba da počne i da se završi na sličan način, pritom da spakujete u maksimum 7 sekundi. To je bitno jer se on na Facebook-u konstantno ponavlja, a ako je početak i kraj sličan, delovaće kao video nema kraja.

2. Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je format snimanja. Naša preporuka je da snimate u formatu 1:1 jer je profilna na Facebook-u kockasta, a ne pravougaona.  

3. Video će biti još lepši ukoliko ga prethodno provučete kroz Instagram!

4. Na kraju, preporučujemo da iskoristite Editor Zoe (ukoliko imate HTC telefon) ili Google Slike aplikaciju radi dodatnog animiranja videa. 

Evo kako izgleda video kada primenite ovaj drugi način:

Bonus

Na Google Play prodavnici postoji aplikacija koja se naziva "Doodle FB Video Proflie Maker". Radi se o aplikaciji koja vam na jednostavan i brz način omogućava da kreirate animiranog avatara (doodle) koji kasnije možete da postavite umesto profilne fotografije na Facebook-u. 

Besplatna je i možete je preuzeti OVDE. Korišćenje je prosto: izaberete oblik tela, očiju usti, kose.. Dodate šešir, mašnu, naočare ili pozadinu i sačuvate video. Kasnije ga samo postavite kao vaš profilni na Facebook-u. 

Što se postavljanja videa na Facebook tiče, na priloženom linku imate, korak po korak, uputstvo:

>> Kako postaviti video umesto profilne fotografije na Facebook-u? <<