Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako podesiti prijavljivanje u dva koraka na Facebook?

Kako podesiti prijavljivanje u dva koraka na Facebook?

Evo kako da aktivirate “dvostruku potvrdu identiteta” na Facebook nalogu. Takozvani "two factor authentication" je najpouzdaniji način prijavljivanja te vas savetujemo da upotrebite i na svom Facebook nalogu.

 

Dvostruka potvrda identiteta vam pruža dodatnu bezbednost tako što od vas traži da prvo potvrdite novo prijavljivanje na Facebook nalog putem koda koji vam stiže SMS-om na vaš broj telefona ili putem Facebook aplikacije, gde ste već prijavljeni.

 



Na ovaj način sprečavate neovlašćen pristup vašem Facebook nalogu, čak i ako se ta neka druga osoba nekako dočepala vaše email adrese i lozinke.

Uvek je dobro dodatno se osigurati. Prijavljivanje u dva koraka je možda najbolje rešenje za to jer niko neće moći da pristupi vašem nalogu bez vašeg odobrenja. Pa hajde da vidimo detaljnije kako sve to funkcioniše.

>> Kako privremeno deaktivirati Facebook nalog, ali ipak koristiti Messenger! <<

>> Kako promeniti šifru za Facebook na telefonu? <<

>> Ovo su najbolje alternative Facebook aplikacije! <<

Šta je dvostruka potvrda identiteta i kako funkcioniše?

Dvostruka potvrda identiteta je bezbednosna funkcija koja štiti vaš Facebook nalog kao i vašu lozinku. Ako podesite potvrdu dvostrukog identiteta, biće vam zatraženo da unesete poseban kod za prijavljivanje ili da potvrdite pokušaj prijavljivanja putem Facebook aplikacije svaki put kada neko pokuša da pristupi nalogu sa računara ili mobilnog uređaja koji ne prepoznamo.



>> Kako podesiti prijavljivanje u dva koraka za Twitter? <<

>> Kako podesiti prijavljivanje u dva koraka za Google? <<

Kako aktivirati verifikaciju u dva koraka na Facebook aplikaciji?

1. Pokrenite Facebook aplikaciju i dodirnite na “tri crtice” taster u gornjem desnom uglu ekrana.

2. Spustite se na dno liste i pristupite opciji “Podešavanja i privatnosti”.



3. Zatim pristupite kategoriji “Podešavanja”.

4. U okviru sekcije “Bezbednost” pristupite kategoriji “Bezbednost i prijavljivanje”.

5. Zatim dodirnite na opciju “Koristite dvostruku potvrdu identiteta”.



6. Dodirom na opciju “Dvostruka potvrda identiteta” prikazaće vam izbor gde možete birati dve bezbednosne metode:

- Putem aplikacija za potvrdu identiteta. 

- Putem sms poruke u kojim dobijate kod. 

Aplikacije za potvrdu identiteta

Vrlo lako možete da generišete kodove za potvrdu radi bolje zaštite pomoću aplikacija kao što su “Google Authenticator” ili “Duo Mobile” i tako ubrzate ceo prozes. 

>> Google Authenticator <<

>> Duo Mobile <<

Svaki put kad pokušate da pristupite vašem nalogu, sići će vam novi kod putem sms poruke, ako ne koristite Facebook aplikaciju. A ako koristite Facebook aplikaciju, onda ćete dobiti obaveštenje u kojem samo treba da dodirnete na “Da” ukoliko vi vršite prijavljivanje, ili na “Ne” ukoliko neko drugi pokušava da pristupi vašem nalogu.

SMS poruka sa kôdom za prijavljivanje

U slučaju da trenutno nemate pristup Facebook aplikaciji, ovaj metod je dobar jer vam automatski šalje kôd sms porukom putem kojeg možete da potvrdite svoj identitet ako se prijavljujete sa nepoznatog uređaja. 

7. Ako se odlučite da vam stiže kod za prijavljivanje putem SMS-a, onda prosto odaberite “SMS Poruka” opciju i dodirnite na taster “Nastavi”.

8.Unesite broj telefona na koji želite da vam pristižu kodovi. Možete dodati više brojeva. Kada završite sa unosom brojeva telefona, dodirnite na plavi taster “Nastavi”.

9. Nakon što unesete broj telefona na koji želite da vam stižu kodovi, biće potrebno da ga i potvrdite kao bezbedan broj. Da biste to učinili, potrebno je da sačekate da vam stigne kod SMS porukom koji treba da unesete u prazno polje i dodirnete na plavi taster “Nastavi”.

10. Nakon što ste uneli kod, to je to! Dvostruka potvrda identiteta je aktivirana. Dodirnite na plavi taster “Gotovo” kako biste priveli kraju celu proceduru.

Kako izgleda prijavljivanje u dva koraka na Facebook profil?

Prilikom prijavljivanja na Facebook nalog koji ima aktiviranu sigurnosnu proveru u dva koraka od korisnika će biti zatraženo da unese kod ili da potvrdi prijavljivanje putem Facebook aplikacije.

Dakle, nakon unosa ispravne email adrese i lozinke, prikazaće se prazno polje gde zapravo treba da unesete kod. Ukoliko ste taj kod dobili SMS porukom, prosto ga unesite i kliknite na “Nastavi” taster.

Međutim, ukoliko ste već prijavljeni na Facebook aplikaciju na nekom telefonu, tu će vam stići obaveštenje da je u toku prijavljivanje nekog novog, nepoznatog uređaja.

Dodirom na to obaveštenje dobićete više informacije o lokaciji prijavljivanja, i samom uređaju. Takođe, imaćete mogućnost da potvrdite prijavljivanje na “To sam ja” i tako izbegnete ručno unošenje koda u prazno polje.  

U slučaju da to niste vi, prosto dodirnite na “Nisam ja” taster i prijavljivanje neće biti moguće ni na jednom drugom uređaju bez vašeg prethodnog odobrenja.

Ako ste odobrili pristup novom uređaju imate mogućnost da štiklirate opciju “Sačuvaj pregledač” kako ne biste morali svaki put iznova dodeljivati dozvolu tom uređaju.

Šta uraditi u slučaju da kod za Facebook ne stigne putem SMS poruke?

Nakon aktivacije sigurnosne provere u dva koraka za Facebook vama će biti potreban poseban kod svaki put kada se na novom uređaju prijavite na svoj Facebook nalog. To automatski znači da ćete dobijati SMS sa posebnim kodom. No, ako već imate instaliranu Facebook aplikaciju na teleefonu i već ste prijavljeni na svoj nalog, onda taj poseban kod možete i sami generisati. 

U daljem tekstu vam prilažemo "korak po korak" uputstvo kako da generišete kod direktno iz Facebook aplikacije:

Kako generisati jednokratan kod za prijavljivanje na Facebook nalog?

1. Pokrenite Facebook aplikaciju i dodirnite na “tri crtice” taster u gornjem desnom uglu ekrana. 

2. Spustite se na dno liste i pristupite opciji “Podešavanja i privatnosti”.

3. Zatim u padajućem panelu pristupite opciji “Generator kodova”

4. Kada pristupite opciji “Generator kodova”, prikazaće vam se jednokratni šestocifreni kod koji je validan samo za jednokratnu upotrebu korišćenja u trajanju od 60 sekundi. Za svaki sledeći pristup brojevi koda će biti izmenjeni.

To bi bilo to, nadamo se da će vam mogućnost prijavljivanja u dva koraka pomoći kako bi se osećali sigurnije i bezbednije po pitanju zaštite vašeg Facebook naloga.