Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

HTC U12 Plus je za sve one “Old School” šmekere! [RECENZIJA]

HTC U12 Plus je za sve one “Old School” šmekere! [RECENZIJA]

Testirali smo HTC U12 Plus telefon došli do zaključka da se radi o izvrsnom uređaju za određenu grupu korisnika koji ipak ne žele ekran od ivice do ivice i ko zna koliko kamera, kako napred, tako i pozadi. Evo koje su njegove karakteristike, cena, prednosti i nedostaci.

Bližimo se polovini 2019. godine, a već imamo telefone sa savitljivim ekranom i slefie kamerom koja se pomoću malog motorčića mogu izdići iz kućišta. Imajući to na umu, malo je naivno govoriti o telefonima koji ne poseduju “notch”, ili barem 3 zadnje kamere. 

Ipak, to ne znači da takvi telefoni ne zaslužuju pažnju. A ako već govorimo o “Old School” telefonima, onda je HTC U12 Plus pravi ambasador te vrste. Od noviteta donosi neke, na prvu ruku, ne tako bombastične funkcije i opcije, ali opet ne možemo reći da se jedan takav telefon ne ističe od ostalih.



Budući da u poslednje vreme imamo mnogo futurističih modela, kao što je recimo Huawei P30, XIaomi Mi Mix 3, Oppo Find X i njima slični, HTC U12 Plus je definitivno telefon koji se odmah prepoznaje u gomili. Doduše, to što ga čvrsto izdvaje od današnje moderne družine je taj ekran sa “velikom bradom i sa visokim čelom”, žargonski rečeno. Naravno, mislimo na ekran koji se prostire do samih ivica na bokovima, ali ne i do kraja gornje tj. donje ivice.

Ovakvi ekrani su zapravo prepoznatljivi za telefone koji su inače lansirani krajem 2017. i početkom 2018. godine. Ipak, ako bolje pogledamo, taj prostor iznad i ispod ekrana nije drastično veliki.

Dovoljno da stanu dve prednje kamere, slušalica koja služi kao sekundarni zvučnik, LED notifikaciona lampica i ostali senzori.



I taj, na prvi pogled staromodni ekran, ima neke moderne karakteristike. Možda nije razvučen do kraja samih ivica, ali je visoke QuadHD+ rezolucije i formata 18:9. Međutim, pravi noviteti i neke moderne odlike HTC U12 Plus telefona se ogledaju u njegovim skrivenim funkcionalnostima, kako hardverskim, tako i softverskim. 

Pa hajdemo onda da zavirimo detaljnije u ličnost jednog telefona kojeg smo mi odlilkovali kao najbolji izbor za “Old School” korisnike.  



*Napomena

Izraz “Old School” se odnosi na onu generaciju korisnika koji su obično kupovali telefone visokog kvaliteta, vrhunksih performansi, a koji dolaze sa novitetima koji ne menjaju identitet samog uređaja. Ovaj “Old School” izraz nije univerzalan i široko priznat u ovoj niši, već ga mi koristimo u ovom tekstu kako bismo lakše i kraće oslovili određenu grupu korisnika. Hvala na razumevanju.



Dakle, očigledno je da se radi o telefonu prilično jednostavnog dizajna. No, na prvi pogled HTC U12 Plus ne izgleda kao moderan uređaj, niti kao neki veoma star model. HTC U12 Plus prosto deluje kao tranzicija dobro poznatog dizajna u onaj moderan.

Vidimo da je njegova zadnja površina staklena, da je ekran na bokovima razvučen do samih krajeva, da imamo malo veći prostor iznad i ispod ekrana, da poseduje dve zadnje i dve prednje kamere.

Skriveni novitet HTC U12 Plus telefona se zapravo krije u njegovom metalnom ramu koji je osetljiv na pritisak ili bolje reći stisak. Mnogo toga je razrađeno oko tog novog “čula” telefona, da tako kažemo. Samim tim, tasteri za kontrolu tona i zaključavanje telefona nisu obični, već osetljivi na dodir.

Dakle, ti tasteri neće ulegnuti pri ptirisku, već će samo simulirati taj osćeaj ulegnuća pomoću kratke vibracije. Ta simulacija nije toliko uverljiva, ali se vremenom korisnik navikne na nju.

Nisu samo ti tasteri osetljivi na stisak, već i donji deo rama telefona. HTC to naziva “Edge Sense”. Nakon brojnih Android zakrpa, “Edge Sense” tehnologija i dalje ne radi perfektno, ali je dovoljno dobra kako bi zaradila poverenje korisnika.

Treba imati u vidu i to da donji deo rama telefona može da se programira tako da u zavisnosti jačine stiska telefon lansira kameru ili ne uradi nešto drugo. Više o tome u daljem tekstu.

Na dnu telefona boravi USB Tip C konektor u društvu sekundarnog zvučnika i jednog mikrofona. Ovaj zvučnik je sposoban da reprodukuje dublje tonove, prilično dobrog kvaliteta, što je uz satelit sjajna kombinacija. A u slučaju da ste zaboravili, slušalica telefona se ponaša i kao satelit zvučnik.

Na levom boku telefona se nalazi samo fioka za dve NanoSIM kartice ili za hibridnu kombinaciju MicroSD i NanoSIM. To je još jedan od razloga zbog čega smo ovaj telefon preporučili kao perfektan za “Old School” korisnike.

I na gornjoj strani ima još jedan mikrofon koji je deo “3D Sound” sistema o kojem ćemo kasnije govoriti više.

I da rezimiramo samo još jednom sa prednjom i zadnjom površinom telefona tako što ćemo navesti šta sve tu imamo. Dakle, na prednjoj površini imamo ekran modernog formata, dve kamere, led lampicu, senzore, slušalicu i još jedan tj. treći mikrofon po redu.

Ispod ekrana nemamo ništa iako su tu mogli da se smeste kapacitativni tasteri za navigaciju kroz Android.

Pozadi imamo takođe dve kamere, laserski autofokus, četvrti mikrofon, dvotonski led blic i izuzetno brz čitač otiska prstiju.

Ispod svega navedenog se nalazi HTC brending i čak peti mikrofon po redu. Svi ovi mikrofoni su tu kako bi omogućili “3D Sound” audio zapis prilikom beleženja videa.

HTC U12 Plus je otporan na vodu i prašinu zahvaljujući IP68 sertifikatu. A što se zadnjeg stakla tiče, u pitanju je HTC-ov “Liquid Surface”. Imamo utisak da se radi o Corning Gorilla Glass staklu, treće generacije.

Moramo još jednom da napomenemo da je dizajn HTC U12 Plus modela dovoljno moderan da fino “čučne” u kategoriju elegantnih telefona.

*Napomena

Sve fotografije HTC U12 Plus telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku i tako se bolje vizuelno upoznati sa njim:

>> HTC U12 Plus <<

Ako zanemarimo proporcije ekrana, o kojim smo u većem delu ovog teksta razgovarali, HTC U12 Plus se može pohvaliti sa QuadHD+ rezolucijom i odličnim uglovima vidljivosti kada je ekran u pitanju.

U pitanju je Super LCD6 ekran, dijagonale 6 inča, rezolucije 1440*2880. Vrednost gustine piksela po inču je 537 što garantuje izuzetno oštar prikaz slike. Stopa osvežavanja ekrana je standardna, na 60 Hz, što je naravno sasvim korektno.

Boje se prikazuju najbolje moguće za jedan LCD ekran. Moguće je birati izmeću dva profila: DCI-P3 i sRGB. Crna boja možda nije toliko crna kao što je to slučaj kod AMOLED ekrana. Ipak, kada uzmemo u obzir koliko često AMOLED ekrani imaju problema po pitanju “burn in” efekta, onda LCD nije toliko loš izbor.

Inače, LCD ekrane nije moguće saviti pa samim tim ekran HTC U12 Plus telefona nije zakrivljen na bokovima. Niti HTC U12 Plus ima čitač otiska ispod ekrana jer to nije moguće postaviti ispod LCD ekrana.

Ekran HTC U12 Plus telefona podržava do 10 dodira u isto vreme. Staklo koje prekriva ekran je takođe Corning Gorilla Glass treće generacije.

Uzimajući sve ovo u obzir, kao i naše iskustvo tokom korišćenja HTC U12 Plus telefona, za ekran bez problema možemo reći da je fenomenalan, i bez greške. Sigurni smo da će svaki korisnik biti zadovoljan njime.

Evo još jednog razloga zašto je HTC U12 Plus i dalje sjajan izbor za mnoge korisnike, ali pre svega one koji spadaju u “Old School” kategoriju. Kamere HTC U12 Plus telefona su fenomenalne! Bilo da se radi o zadnjim ili prednjim senzorima. Ali hajdemo prvo da se pozabavimo zadnjim kamerama.

HTC U12 Plus ima dva senzora na poleđini. Primarni senzor je rezolucije 12 MPx i podržan je faznim tj. laserskim autofokusom. Primarna kamera ima optičku stabilizaciju slike i otvor blende od f/1.8.

Sekundarna kamera je telephoto tipa i rezolucije je 16 MPx. Ona ima otvor blende od f/2.6 i može dva puta optički da zumira. Ova sekundarna kamera ima i tu ulogu da omogući telefonu kreiranje popularnih “portrait” fotografija sa zamagljenom pozadinom.

Kada je reč o kvalitetu fotografija tu nema mnogo dilema. One su gotovo u svim uslovima osvetljenja veoma dobro zabeležene. Dopada nam se to što su boje prilično realne, bez prenaglašavanja.

Dimanički raspon je odličan, kalibracija ekspozicije takođe, a fokus gotovo uvek na mestu. Super je i to što su fotografije načinjene zadnjim kamerama uvek bogate detaljima, bez obzira na okolnosti osvetljenja. Naravno, što je svetla manje, to je i datalja manje.

Kompracije radi, HTC U12 Plus je sposoban da napravi fotografije koje su po kvalitetu veoma slične Galaxy S9 Plus modelu.

U daljem tekstu ćemo priložiti nekoliko primer fotografija koje su načinjene u raznim uslovima osvetljenja.

*HTC U12 Plus | Primarna kamera od 12MPx | Odlični uslovi osvetljenja

*HTC U12 Plus | Telephoto kamera od 16MPx | Odlični uslovi osvetljenja | 2x Optički zoom

*HTC U12 Plus | Primarna kamera od 12MPx | Dobri uslovi osvetljenja

*HTC U12 Plus | Primarna kamera od 12MPx | Dobri uslovi osvetljenja | Close Up

*HTC U12 Plus | Primarna kamera od 12MPx | Dobri uslovi osvetljenja | Close Up

*HTC U12 Plus | Primarna kamera od 12MPx | Solidni uslovi osvetljenja

*HTC U12 Plus | Telephoto kamera od 16MPx | Solidni uslovi osvetljenja | 2x Optički zoom

*HTC U12 Plus | Primarna kamera od 12MPx | Solidni uslovi osvetljenja

*HTC U12 Plus | Telephoto kamera od 16MPx | Solidni uslovi osvetljenja | 2x Optički zoom

Kao što vidite, fotografije su prilično bogate detaljima, odlično saturisane, pre svega realno i uvek u fokusu zahvaljujući laserskom autofokusu. Ipak, primećujemo da su noćne fotografije lošije i da se kod njih javlja dosta “šuma”.

HTC U12 Plus ne poseduje noćni režim koji će zahvaljujući softverskim rešenjima očistiti šum i posvetliti senke tamo gde je potrebno što je najveći nedostatak kod ovog telefona kada je reč o kamerama. Šta više, osim “Pro” režima, HTC U12 Plus ne poseduje dodatne režime za fotografiju. Sve je prilično svedeno i minimalistički. 

Kada je video zapis u pitanju, zadnje kamere mogu da naprave 4K video zapis sa 30fps ili 60fps. Naravno, moguće je snimati i u nižim rezolucijama kao što su FullHD, HD, SD…

Video zapisi su prilično kvalitetni, sa dobrom stabilizacijom, ali ne i najbolji. U lošijim uslovima osvetljenja, velika količina šuma se javlja. Situacija sa 4K rezolucijom je još lošija kada se snima u slabijim uslovima osvetljenja. Smatramo da je ovo još jedan nedostatak HTC U12 Plus telefona.

Ipak, bilo bi dobro spomenuti da HTC U12 Plus ima dva zanimljiva režima kada je reč o video zapisu, a to su “Hyperlapse” i “Slow Motion” režimi. U daljem tekstu vam prilažemo linkove ka primer videima:

- Zadnja Kamera | Odlični uslovi osvetljenja | 4K | 60fps

- Zadnja Kamera | Odlični uslovi osvetljenja | 4K | 30fps

- Zadnja Kamera | Loši uslovi osvetljenja | 4K | 30fps

- Zadnja Kamera | Odlični uslovi osvetljenja | FullHD | 60fps

- Zadnja Kamera | Odlični uslovi osvetljenja | FullHD | 30fps

- Zadnja Kamera | Solidni uslovi osvetljenja | FullHD | 30fps

- Zadnja Kamera | Loši uslovi osvetljenja | FullHD | 30fps

- Zadnja Kamera | Odlični uslovi osvetljenja | FullHD | Slow Motion

- Zadnja Kamera | Odlični uslovi osvetljenja | 720p | Hyperlapse

Ukoliko vam je lakše da pristupite celom albumu i pogledate primer video zapise, onda to učinite na priloženom linku:

>> HTC U12 Plus - Video zapisi napravljeni prednjom i zadnjom kamerom <<

*Napomena

Priloženi video zapisi su sačuvani na “Google Slike” cloud servisu koji automatski kompresuje 4K video zapise u FullHD rezoluciju. U slučaju da želite da detaljnije ispitate kvalitet 4K zapisa, na ovom LINKU ih možete preuzeti na memoriju svog računara.

Ako govorimo o prednjim kamerama, situacija je slična jer su fotografije takođe izvanredne. Ipak, moramo istaći da je ultraširokougaona kamera u ovom slučaju poželjnija, ali eto HTC U12 Plus ima jednu primarnu kameru i sekundarnu koja služi da bi se napravile fotografije sa zamagljenom pozadinom. 

Poput zadnjih kamera, prednje kamere takođe mogu da naprave fotografiju čiji se intezitet zamagljenja može kontrolisati ili pre okidanja, ili nakon okidanja. Ovo naravno ne bi bilo moguće bez te sekundarne kamere.

Tu je taster putem kojeg se aktivira takozvani “bokeh” efekat. Pomoću tog tastera možete i ručno podesiti intezitet zamagljenja. Možete podesiti da telefon automatski podesi intezitet zamagljenja ili ga isključiti u celosti.

Što se tiče nekih ostalih opcija po pitanju prednjih kamera, HTC U12 Plus se može pohvaliti opcijom za ulepšavanje lica. Pomoću ove opcije možete očistiti lice, prosvetleti i suziti ga. Čak je moguće smanjiti ili povećati oči koristeći ovu opciju. Ukoliko ipak ne želite ručno sve da podešavate, tu je “Auto” opcija koja će automatski ulepšati vaše lice.

Za one koji vole stikere, tu je i opcija za stikere koji se koriste u AR-u tj. izmenjenoj realnosti. A pored tastera za stikere je i taster za blic. Aktiviranjem blic opcije, ekran HTC U12 Plus telefona će pre samog okidanja jarko zasvetleti u žutoj boji.

Kvalitet selfie fotografija u najčešćem slučaju je odličan. Ako nas pitate, veoma sličan zadnjim kamerama. U dobrim uslovima osvetljenja fotografije su odlične, dok su one načinjene u slabijim uslovima osvetljenja obogaćene šumom.

U daljem tekstu ćemo priložiti nekoliko primer fotografija koje su načinjene u raznim uslovima osvetljenja:

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Odlični uslovi osvetljenja

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Odilni uslovi osvetljenja | Zamagljena pozadina

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Dobri uslovi osvetljenja | Zamagljena pozadina

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Solidni uslovi osvetljenja

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Solidni uslovi osvetljenja | Zamagljena pozadina

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Solidni uslovi osvetljenja

Super je i to što prednja kamera ima “Panorama Selfie” režim koji praktično nadomešta ultraširokougaonu. Prilikom korišćena tog režima, potrebno je okinuti nekoliko selfie fotografija pomerajući telefon levo i desno oko svoje ose. Rezultati su često dobri, ali treba napomenuti da se dešava da spoj tih fotografija nekada bude pogrešan.

Evo jednog primera gde fotografije nisu baš najbolje spojene.

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Solidni uslovi osvetljenja | Panorama Selfie

A evo jednog primera gde je sve ispalo kako treba.

*HTC U12 Plus | Prednja kamera od 8MPx | Solidni uslovi osvetljenja | Panorama Selfie

Što se video zapisa tiče, prednje kamere HTC U12 Plus telefona mogu da naprave FullHD snimke sa 30fps. Na priloženom linku pogledajte nekoliko primer videa koji su načinjeni u različitim uslovima osvetljenja:

>> HTC U12 Plus - Video zapisi napravljeni prednjom kamerom <<

I za kraj ćemo se na kratko dotaći kamera aplikacije HTC U12 Plus telefona. Ona je prilično jednostavno napravljena, sa svega par opcija koje su očekivane za telefon sa dve zadnje i dve prednje kamere. Ono što bismo istakli je to da u podešavanjima nema toliko slobode. Tu možemo naći svega par opcija i funkcija.

Ono što nas je možda najviše oduševilo je odlična sinhronizacija kamera aplikacije sa Google Slike galerijom. Opcija za podešavanje “slomotion” efekta su dostupne u okviru Google Slike aplikacije, kao i opcija za naknadno podešavanje pozadinskog zamagljenja fotografije.

Takođe, Edge Sense tehonolgija se može iskoristiti za pokretanje kamere aplikacije i kasnije za okidanje fotografije, što je sjajno! I to je sve od dodatnih opcija i funkcija koju kamere HTC U12 Plus telefona poseduju.

*Napomena

Sve fotografije koje smo napravili pomoću prednjih i zadnjih kamera HTC U12 Plus telefona možete pogledati u punoj rezoluciji na priloženom linku:

>> HTC U12 Plus - Primer fotografije <<

HTC iz godine u godinu uprošćava svoj “Sense UI” što je očigledno dobar potez. Mi danas imamo HTC U12 Plus čiji je UI veoma blizu čistom Android korisničkom iskustvu. 

Pre svega, ogroman broj sistemskih aplikacija dolazi upravo iz Google “kuhinje”. Sve one dobro poznate HTC aplikacije su izbrisane ili su instalirane, ali ih je moguće izbrisati u potpunosti.

HTC za svoj U12 Plus model donosi i nekoliko softverskih rešenja koja su poduprena “Edge Sense” hardverskom inovacijom. Budući da je metalni ram telefona osetljiv na stisak, HTC U12 Plus time dobija potpuno novo čulo. Ono što je super je to što je moguće prilagoditi gesture stiska telefona tako da se pokrene određena aplikacija ili aktivira određena funkcija. 

Mi smo recimo podesili da se na dupli dodir po ramu aktivira LED blic. Naravno, moguće je podesiti bilo šta drugo što korisniku odgovara. 

A budući da Edge Sense može da oseti koliko jako stiskate telefon, gesture kratkog ili dugog stiska je takođe moguće podesiti onako kako vama odgovara. Mi smo za kratak stisak telefona podesili da se pokrene kamera, što često može da bude zgodno.

Dok smo za duži stisak telefona podesili da se pokrene sjani kružni HTC panel sa skraćenicama prema aplikacijama.

Moguće je dodatno podesiti ovo novo čulo HTC U12 Plus telefona i tako ga iskoristiti u okviru aplikacija trećeg lica. Inače, još jedna vrlo korisna funkcija koju  “Edge Sense” tehnologija omogućava je “pametna rotacija” (eng. smart rotate).

Kada je ova opcija aktivirana, ekran se neće rotirati sve dok rukom držite osetljivi deo rama telefona. Ovo vam omogućava da legnete sa telefonom u krevet i listate društvene mreže, bez neprijatnog rotiranja ekrana ili zaključavanja rotacije.

Naravno, telefon ima gomilu drugih softverskih rešenja kao što su gesture preko ugašenog ekrana. Te gesture mogu otključati telefon, pokrenuti kameru ili aktivirati ekran.

Jedan od softverskih noviteta koji se nama baš dopao je navigacija sa dodatnim opcijama. Naime, ukoliko preko navigacionog panela prevučete prstom sa desne na levu stranu, pojaviće vam se pet novih tastera.

Prvi u nizu je za sakrivanje navigacionog panela dok se koristi neka aplikacija. Drugi u nizu je taster za kreiranje video snimka ekrana ili bolje reći za “screen recording”. Treći u nizu je za kreiranje fotografije ekrana tj. za “screenshot”. Četvrti taster je za spuštanje panela sa brzim opcijama, što je sjajan dodatak jer se na ovaj način izbegava “gimnastika” prstiju koja je neophodna kako bi se spustio pomenuti panel. I poslednji, peti taster je za isključivanje ekrana tj. za zaključavanje telefona.

Dobro je znati da je moguće promeniti redosled ovih tastera unutar podešavanja telefona, na lokaciji: Settings > Personalize > Change navigation buttons. Tu možete promeniti redosled ili ‘pak dodati još dva tastera navigacionom panelu.

Još jedna stvar koja je zapravo softversko rešenje je otključavanje licem. Ono radi sjajno u dobrim uslovima osvetljenja tj. u situacijama kada prednje kamere mogu lepo da detektuju registrovano lice.

Naravno, HTC Sense dolazi sa svojim uobičajenim opcijama i funkcijama poput sistema za teme ili novog digitalnog asistenta HTC Sense Companion. Takođe, u okviru podešavanja se mogu naći razne opcije i funkcije putem kojih se telefon dodatno može prilagoditi.

No, razočaraćemo vas informacijom da HTC U12 Plus i dalje ima Android 8 Oreo, a poslednja nadogradnja se dogodila u junu mesecu, 2018. godine.

HTC U12 Plus nije telefon koji dolazi sa najnovijim čipsetom, pogotovo ne u ovom momentu kada ga mi testiramo. Samim tim, sigurno da se ne radi o najmoćnijem uređaju.

Detaljne karakteristike HTC U12 Plus telefona pogledajte na priloženom linku:

>> HTC U12 Plus - karakteristike i cene <<

Ipak, Snapdragon 845 uopšte nije naivan čipset. Ipak se radi o generaciji koja ima samo jednu verziju ispred sebe.

Da ne govorimo o tome da HTC U12 Plus dolazi sa 6 GB RAM-a što je i više nego dovoljno za sjajne performanse jednog telefona. Uz Adreno 640 i prostrani ekran, gejming na HTC U12 Plus je fenomenalan.

Memoriju HTC od 64 GB možete proširiti putem MicroSD kartice do 512 GB ili jednostavno kupiti model od 128 GB interne memorije.

Inače, treba li spominjati da HTC U12 dolazi Bluetooth modulom pete generacije? Takođe, tu su i A-GPS, GLONASS, GALILEO i BDS moduli za izuzetno precizno i brzo definisanje lokacije.

Zadnja staklena površina je svakako omogućila HTC U12 Plus telefonu da ima NFC, ali iz nekog razloga on ne poseduje bakarni namotaj za bežično punjenje. To je veoma čudna odluka budući da svaki premium, pa i telefon srednje klase, ima ovu funkcionalnost.

Dobro je da HTC U12 Plus dolazi sa IP68 sertifikatom koji garantuje otpornost telefona na vodu i prašinu. Ne bi bilo pametno da i to odsustvuje kod jednog premium telefona kao što je ovaj.

Sve u svemu, performanse telefona su sjajne, te vas uveravamo da je to još jedan aspekt sa kojim ćete sigurno biti prezadovoljni. Evo i benchmark rezultata koji vam mogu pružiti neku sliku o tome gde se HTC U12 Plus nalazi u odnosu na trenutnu ogromnu konkurenciju.

*AnTuTu Benchamrk rezultati

GeekBench 4 rezultati

Dodali bismo i to da HTC U12 Plus ima kvalitetne i glasne stereo zvučnike. Kada se u obzir uzme to da je jedan zvučnik slušalica, stvarno moramo pohvaliti kvalitet zvuka koji HTC U12 Plus uspeva da dostavi. Ako ga uporedimo sa trenutnim najskupljim telefonima, HTC U12 Plus bi ih dobio po pitanju kvaliteta zvuka. Možda ne po pitanju jačine, ali po kvalitetu sigurno.

Čitač otiska prstiju koji je stvarno brz, ali osim okidanje fotografija, nema ni jednu drugu funkciju. Znamo da pojedini Xiaomi i Huawei telefoni koriste čitač otiska prstiju za navigaciju kroz telefon. Bilo bi fino da i HTC U12 Plus to podržava.

Ne bi bilo fer da završimo naše izjašnjavanje o performansama telefona a da ne pomenemo “3D Audio” i “U Sonic” tehnologije. 3D Audio je tu da pomoću 5 mikrofona zabeleži što kvalitetniji ili pravilnije fokusirani ton. Dakle, postoje dva režima kao rezultat ove postavke mikrofona. Jedan je “3D Audio” a drugi je “HiRes”  režom.

Kada je 3D Audio režim aktivan, prilikom zumiranja se mikrofoni fokusiraju da što kvalitetnije zabeleže ton u smeru u kojem ste uperili telefon. Na taj način se zumiranje proprati audio zapisom na najbolji mogući način. A što se “HiRes” režima tiče, sve je jasno. On je tu kako bi zabeležio što kvalitetniji audio zapis.

“U Sonic” nije u celosti nova tehnologija budući da ju je HTC predstavio uz HTC U Ultra telefon. Ali da podsetimo, U Sonic tehnologija skenira ušnu školjku korisnika kako bi se ton optimizovao i personalizovao što je bolje moguće.

Mi smo već jednom koristili U Sonic i nove HTC slušalice, koje su inače neophodne kako bi sve ovo radilo, i možemo vam reći da smo i dalje oduševljeni. Razlika je odlična. Takođe, ove nove HTC U Sonic slušalice redukuju buku što je svakako još jedan plus.

Sve što smo do sada spomenuli po pitanju performansi je manje, više pozitivno. Ipak, razočaraćemo vas informacijom da baterija HTC U12 Plus telefona ne može da izdrži mnogo.

Uprkos većem kapacitetu, baterija HTC U12 Plus telefona jedva izdrži čitav dan. Iako su se mnogi nadali nadogradnji koja će to rešiti, nje nije bilo. Tačnije, bile su nadogradnje, ali nisu rešile problem.

Ali eto, ako je za utehu, super brzo punjenje je dostupno pa tako telefon možete u hodu da napunite prilično bzro.

Ok, ako podvučemo liniju, HTC U12 Plus ima samo jedan značajan nedostatak, a to je baterija. Doduše, ima tu nekoliko stvari koje bi neki korisnici okarakterisali takođe kao nedostaci, ali to samo ukoliko iz drugačije perspektive pogledamo na HTC U12 Plus. Iz perspektive, “koji je to najbolji telefon za “Old School” šmekere?” HTC je definitnivno jedan od najboljih izbora. Cena HTC U12 Plus telefona je trenutno: 540€

Evo naših ocena:

Baterija - 7.0/10 > Baterija je dovoljno velikog kapaciteta da potraje jedan dan. Dobro je to što je Quck Charge 3.0 tehnologija brzog punjenja dostupna.

Dizajn - 8.5/10 > Dizajn nije moderan, ali nije ni zastareo. Ima moderan 18:9 ekran, sa malim prostorom iznad i ispod, ali opet bez prostora na bokovima. Izrada je staklena, sa metalnim ramom.

Ekran - 9.0/10 > Ekran je QHD rezolucije sa fenomenalnim prikazom slike i dobrim osvetljenjem koje garantuje nesmetano korišćenje po suncu.

Pozivanje - 10/10 > Stabilnost u pozivima je primetna, 4G povezivost dostupna.

Funkcije - 9.0/10 >  Telefon poseduje mnogo zanimljivih i korisnih funkcija. Edge Sense nije možda najbolji, ali je svakako funkcionalan i dobrodošao kao inovacija. Novi navigacioni panel je takođe za pohvalu.

Operativni sistem - 7.0/10 > Slabo modifikovan Android 8 Oreo je uvek dobrodošao, ali uz redovne nadogradnje. To nije slučaj sa HTC U12 Plus telefonom budući da je poslednja nadogradnja bila u junu, 2018. godine.

Kamera - 8.5/10 > I zadnje i prednje kamere su odlične. Jedini razlog zbog čega smatramo da ocena ne može biti viša je nedostatak ultra-širokougaone kamere. Takođe, fotografisanje u lošim uslovima osvetljenja ne rezultira najboljim fotografijama i video zapisima.

Performanse - 9.0/10 > Snapdragon 845, 6 GB RAM-a i Adreno 630 je “ekipa” koja nikog neće razočarati.