Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Realme C53 izgleda skupo iako to nije! (RECENZIJA)

Realme C53 izgleda skupo iako to nije! (RECENZIJA)

Realme C53 je nedavno lansiran i namenjen je za one koji žele povoljan telefon sa što manjim kompromisima. Rekli bismo da je Realme taj zadatak uspešno obavio, evo i zašto!

Možda niste razmišljali o tome, ali najteže je napraviti telefon koji će koštati malo, a ponuditi dosta. Međutim, vreme je pokazalo da je u najnižem segmentu telefona najbitnije odraditi dobar posao po pitanju dizajna i kamere. Sve dodatno što se uradi povećava šanse da telefon bude popularan tj. prodavan u velikom broju. 

 



Baš jedan takav telefon je stigao kod nas na test i u pitanju je Realme C53. On košta svega 19000 dinara, a poseduje sjajan dizajn, kvalitetnu izradu, veliku bateriju koja se brzo može napuniti, sjajan ekran sa stopom osvežavanja od 90 Hz, ali i 50 MPx kameru. 

>> Realme C55 radi super, izgleda još bolje, a košta baš malo! <<

Da li su to samo specifikacije na papiru i kako se telefon ponaša u realnim okolnostima, pročitajte u testu Realme C53 telefona koji smo uradili za vas. 

Dizajn

Realme C53 koji mi imamo na testu je crne boje i on prosto rečeno izgleda skupo. Iako je u celosti izrađen od plastike, to nećete znati dok ga ne zgrabite i ne počnete da koristite.



Zadnja površina je sa mat završnicom, ali premazana tako da izgleda kao da se radi o peskarenom staklu. Moramo reći, vešto odrađen posao.

Tu su i dve zadnje kamere i LED blic. Na prvi pogled sve izgleda kao da telefon ima tri zadnje kamere, ali realnost je zapravo drugačija. Realme C53 ima jednu zadnju, upotrebljivu kameru rezolucije 50 MPx, zatim senzor dubine i LED blic. Sve je dizajnirano tako da na prvi pogled Realme C53 izgleda skupo ili bolje rečeno kao iPhone.



Sam okvir telefon je takođe plastičan, ali ravan. Na levom boku je fioka za dve NanoSIM kartice sa dodatnim MicroSD slotom. Na desnom boku su tasteri za kontrolu tona telefona, kao i taster za otključavanje.

Čitač otiska prstiju nije ispod ekrana već je implementiran u okviru tastera za otključavanje telefona. Ovo je dobar način da se uštedi, a da se naruši korisničko iskustvo prilikom korišćenja telefona.



Sa gornje strane telefona nema ništa, dok se na dnu nalazi 3.5 mm audio izlaz, mikrofon, USB Tip C konektor i rešetka za zvučnik.

Napred je naravno prostrani ekran, dijagonale 6.74 inča koji umesto “punch hole” selfie kamere ima “tear drop” selfie kameru.

Za niži segment, u koji spada ovaj telefon, Realme C53 ima ekran sa prilično malim praznim prostorom oko ekrana.

To nas stvarno oduševljava i uopšte nema ne smeta to što ima malo veću “bradu” tj. malo veći prazan prostor ispod ekrana.

Uopšteno gledano, Realme C53 je stvarno “zgodan” telefon koji je izvan svoje lige kada je izgled u pitanju. I jako bitna stvar, vrlo je čvrsto izrađen! Tanak je svega 7.5 mm i težak 182 grama. Kada je telefon u ruci ništa ne škripi, ne pucketa i slično.

Sve slike Realme C53 telefona možete pogledati na priloženom Google Slike albumu:

>> Realme C53 <<

Ekran

Realme C53 ima IPS LCD ekran sa stopom osvežavanja od 90 Hz što je za nižu klasu jedan ogroman plus. Osvetljenja možda nije prejako, svega 560 niti, ali je to sasvim očekivano za ovaj cenovni rang.

Rezolucija ekrana je 1080*2400px  a zahvaljujući dobroj gustini piksela od 390 ppi, prikaz slike je prilično oštar. Za pohvalu je i to što je u podešavanjima moguće prilagoditi prikaz boja tako da one budu hladnije ili toplije.

Iako Realme C53 zvanično ima ekran čija stopa osvežavanja može ići do 90 Hz, u podešavanjima nije moguće birati između 90 Hz i 60 Hz. Umesto 90 Hz na raspolaganju je “Auto” opcija koja će koristiti stopu osvežavanja od 90 Hz samo kada je to potrebno. Dakle, ne možete izabrati da ekran konstantno osvežava ekran na 90 Hz što biti razočaravajuće za pojedine korisnike.

Takođe, ekran podržava maksimalnih tri dodira u isto vreme što je odlika jeftinijih ekrana. Budući da ekran štiti staklo za koje nismo sigurni koliko je otporno na ogrebotine ili lomljenje, toplo preporučujemo da ga zaštitite odmah nakon što kupite telefon. Nažalost, Realme C53 ne dolazi sa zaštitnom folijom preko ekrana.

Performanse

Unisoc se oseća kao na svom terenu kod telefona niže klase pa tako Realme C53 upošljava Tiger T612 čipset koji je izrađen na 12 nm arhitekturi. Jednostavno rečeno, na raspolaganju su 8 jezgra koja u saradnji sa 2 GB RAM i 128 GB interne memorije može da isporuči pristojne performanse. RAM se može softverski  proširiti sa 6 GB na 12 GB što značajno popravlja situaciju.

Budući da iz meseca u mesec aplikacije koje preuzimamo na Google Play prodavnici zauzimaju sve više i više interne memorije, sjajno je videti to da Realme C53 ima mogućnost proširenja memorije putem MicroSD kartice bez zauzimanja slota za NanoSIM karticu. Shodno tome, moguće je dodati MicroSD uz dve NanoSIM kartice i tako koristiti sve u isto vreme.

Prilikom uobičajenog korišćenja telefona nismo primetili neke značajnije greške i probleme. U nekim trenucima kada se telefon malo više optereti i kada je u pozadini aktivno više aplikacija, može doći do usporenja. Retko kada se dešava da telefon štucne ili zakoči pri normalnom korišćenju.

Moguće je igrati i neke lagane igrice, a da to iskustvo bude na nivou tj. bez seckanja i pregrejavanja. Ipak, ne treba očekivati da na telefonu ovog cenovnog ranga možete igrati bilo koju igru.

Interna memorija je nešto sporije generacije, baš kao i USB Tip C konektor. Poseduje GPS, GLONASS i GALILEO module za satelitsku konekciju i precizno definisanje lokacije. Iako je broj modula značajnije manji, Realme C53 uspeva da relativno brzo definiše tačnu lokaciju.

Bežično punjenje naravno nije dostupno, kao i NFC modul pa samim tim ne možete računati na bezkontaktno plaćanje telefonom. Isto tako ni WiFi 6 konekcija nije dostupna što za neke može biti razočaravajuće.

Baterija

Baterija je kapaciteta 5000 mAh, a uz punjač od 33W je moguće napuniti Realme C53 od 0% do 50% za nekih pola sata. Za niži segment pametnih telefona, ovo se može nazvati brzim punjenjem. Takođe, sjajno je to što uz telefon stiže silikonska futrola i punjač od 33W.

Baterija može trajati prilično dugo. Ukoliko malo prištedite bateriju, možete računati na dva puna dana, a možda i nešto malo više od toga. U suprotnom, ako baš iskoristite pun potencijal telefona, možete računati na celi dan, a nekada i nešo malo više od jednog dana.

Kamera

Ako na kratko pogledamo kamera sekciju na poleđini telefona, stiče se utisak da Realme C53 raspolaže sa čak tri senzora. Međutim, to nije tačno i upravo taj efekat je kompanija želela da postigne ovim dizajnom, da svi pomisle da se radi o skupom telefonu sa mnogobrojnom postavkom zadnjih kamera.

Naime, Realme C53 dolazi sa pristojnom glavnom kamerom rezolucije 50 MPx, sa otvorom blende od f/1.8 i faznim autofokusom. Sekundarna kamera je senzor dubine od 2 MPx i tu je da pomogne glavnoj kameri da napravi bolje portret fotografije. A u trećem prstenu je dvotonski LED blic ukoliko zatreba za one ekstremne situacije.

Glavna kamera uspeva da isporuči pristojne fotografije u dobrim ili solidnim uslovima osvetljenja. Sve igzleda vrlo dobro i pristojno.

Detalja ima dovoljno, dinamički raspon je na iznenađujuće dobrom nivou ako u obzir uzmemo cenovni rang telefona, a balans bele boje je precizan bez naginjanja ka toplim ili hladnim tonovima. Kontrast je možda malo izražajniji, ali ne u toj meri da ugrožava kvalitet fotografije.

Naravno, glavna kamera u nekim situacijama ipak ne uspeva najsjajnije da se snađe pa je potrebno okinuti par puta kako bi dobili najbolju moguću fotografiju.

U nekim slabijim uslovima osvetljenja kvalitet fotografija opada, a to se najviše odražava na oštrinu fotografija.

U noćnim uslovima osvetljenja, najrealnije je reći da su fotografije ok. Značajno manje detalja ima, a primećuje se i šum. 

Ipak, ako koristite noćni režim, situaciju možete malo popraviti, ali ne značajno i ne uvek. U nekim situacijama noćni režim odradi odličan posao, a u nekim i ne baš.

Po svemu sudeći, glavna kamera Realme C53 će obaviti najbolji posao kada fotografišete danju tj. kada ima dosta svetla.

Portret fotografije su vrlo dobre i kada koristite taj režim dobićete sintetičko zamagljenje pozadine.

Zanjom kamerom možete napraviti video zapise FullHD rezolucije, sa maksimalnih 30 fps. Stabilizacije slike nema, a kvalitet videa je prihvatljivog kvaliteta.

Prednja, selfie kamera je 8 MPx i ima otvor blende f/2.0. Ona uspeva da okine vrlo dobre fotografije, gotovo u svim uslovima osvetljenja. 

Dinamički raspon je pristojan, boje saturisane, a detalja ima sasvim dovoljno.

Naravno, u noćnim uslovima osvetljenja, fotografije okinute selfie kamerom izgube nešto detalja, a boje dobiju topliji ton. 

Selfie kamera ne može napraviti FullHD video zapis već je maksimalna rezolucija 720p, sa 30 fps. Kvalitet tih video zapisa nije nešto naročito dobar, ali je dovoljno dobar da posluži za kreiranje video poruka prilikom komuniciranja sa nekim.Defitivno se selfi kamera ne može koristiti za vlog.

Celokupni album sa fotografijama i video zapisima koje smo napravili Realme C53 telefonom možete pogledati na priloženom linku:

>> Realme C53 - Fotografije i video zapisi <<

Korisnički izgled

Realme C53 pokreće Android 13, sa UI T verzijom korisničkog izgleda koji je namenjen za niskobudžetne telefone. Iako se ne radi o Realme U4 verziji, ovde imamo vrlo interesantno rešenje sa mnoštvom interesantnih opcija i funkcija.

Ono što bismo mi izdvojili je “mini kapsula” koja na jedan animirani način prikazuje informacije o punjenju telefona, potrošnji podataka i pređenim koracima u toku dana. Naime, kada povežete punjač i telefon, levo i desno od “teardrop” selfie kamere će se animirano prikazati crni panel sa relevantnim informacijama.

Ovo je vrlo interesantno rešenje koje na neki način umanjuje štetu “teardrop” zareza selfie kamere na ekranu. Između ostalog, ovo je na neki način i pokušaj da se imitira rešenje sličnog tipa koje je Apple uključio kod svojih iPhone uređaja.

Što se nekih drugih dodatnih opcija tiče, a koje donosi UI T verzija korisničkog izgleda, njih možete pronaći u okviru kategorije “Smart controls”. Tu imate mogućnost da aktivirate neke funkcije kao što su “Smart Wake”, “Podignite da biste proverili telefon”, “Smart Motion” i “Pocked Mode”

Što se preinstaliranih aplikacija tiče, njih gotovo da nema. Sve je prilično čisto i nativno.

Panel sa brzim opcijama je nešto drugačiji u odnosu na ono što smo navikli. No, nama se dopada i drago nam je da vidimo da u tom segmentu postoje neki noviteti.

Zaključak

Što se nas tiče, Realme C53 nudi dobar balans kompromisa za jedan telefon koji spada u cenovni rang do 20000 dinara. On pre svega ima primamljiv dizajn koji nije futurističan i ne privlači pažnju na onaj čudan način, već podseća na iPhone uređaje koji su svima dobro poznati.

Izrada telefona je vrlo kvaliteta, iako je sve od plastike, a velika baterija i brzo punjenje je nešto što će definitivno poslužiti kao veliki adut. Ništa manji adut nije i ekran koji isporučuje vrlo dobar prikaz slike, sa čak 90 Hz stopom osvežavanja. 

Kamera od 50 MPx može da napravi dobre fotografije u dobrim uslovima osvetljenja i ona će svakako biti od koristi u raznim situacijama. Unisoc Tiger T612, uz maksimalnih 12 GB RAM-a će obezbediti fluidan i stabilan rad telefona što će zajedno sa ostalim karakteristikama  uređaja pružiti jedno vrlo pozitivno korisničko iskustvo.

Evo naših ocena:

Baterija - 7.5/10 > Baterija je velikog kapaciteta i dolazi sa SuperVOC tehnologijom brzog punjenja od 33W.

Dizajn - 7.5/10 > Čvrsta i kvalitetna, plastična izrada telefona vrlo primamljivog i modernog izgleda koji podseća na iPhone uređaje. 

Ekran - 6.5/10 > FullHD ekran, sa 90 Hz adaptivnom stopom osvežavanja i osvetljenjem do 560 niti. 

Funkcije - 5.5/10 > Dolazi sa Mini Capsule vizuelnim rešenjem i par specijalnih funkcija.

Operativni sistem - 8.0/10 > Pokreće ga Android 13 operativni sistem, sa UI T verzijom  korisničkog izgleda. 

Kamera - 6.5/10 > 

Performanse - 6.0/10 > Telefon radi odazivno, na zadovoljavajućem nivou.