Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

FlexPai je prvi savitljivi telefon koji će moći da se kupi u decembru! (VIDEO)

FlexPai je prvi savitljivi telefon koji će moći da se kupi u decembru! (VIDEO)

Royole je prva kompanija koja će lansirati telefon sa ekranom koji se savija: FlexPai. Evo kako izgleda, koje karakteristike će imati i koliko će on koštati!

Svi mi smo očekivali da će Samsung ili Apple lansirati komercijalni telefon (ne koncept) sa ekranom koji će moći da se savije. U nekoliko navrata smo imali priliku da vidimo neke patente, kao i koncept telefone čiji se ekrani mogu saviti upravo od velikih kompanija kao što su Samsung ili LG.

 



>> Pojavio se LG patent telefona čiji ekran može da se presavije! <<

>> Samsung sprema tablet na preklop! Evo kako će izgledati. <<

Samsung je čak na ovogodišnjem CES-u predstavio savitljivi Galaxy X telefon, doduše u tajnosti.

>> Samsung u tajnosti predstavio Galaxy X telefon sa preklopivim ekranom! [CES 2018] <<

No, u poslednje vreme, gigatni kao što su Apple i Samsung ne donose prvi inovativne tehnologije kao što to rade manje poznate kompanije. Prvi telefon sa čitačem otiska prstiju ispod ekrana je lansirala Vivo kompanija. Prvi telefon sa kamerama koje borave unutar motorizovanog dela uređaja je lansirala Oppo kompanija, a po svemu sudeći, prvi telefon sa ekranom koji se može saviti će južnokoreska kompanija Royole.

Bez sumnje je ovok jedan ogromak korak napred kada je reč o evoluiranju proizvoda koji nas okružu. Ipak, mi smatramo će ekrani koji se mogu saviti imati najmanju primenu kod pametnih telefona tj. tablet računara. Potpuno je besmisleno i beskorisno imati tablet čiji ekran možet da se savije. No, to ne znači da takav jedan uređaj, kao što je tablet čiji se ekran može prepoloviti na pola, nije uzbudljiv i primamljiv na prvi pogled.



Pitamo se pre svega, na koji način će ti ekrani biti uredni zaštićeni od ogrebotina? Kako će proizvođači uspeti da naprave dovoljno tanak tablet ili telefon čiji se ekran može saviti? Ovo, kao i još mnogo toga još su izazovi sa kojim ćese godinama baviti kompanije kao što je Samsung ili Apple. No, dobro je to što je jedan izazov ipak rešen: savijanje ekrana.

FlexPai je zapravo uređaj koji će se prodavati u decembru mesecu što znači da već danas znamo neke njegove karakteristike. Pa tako, FlexPai dolazi sa Snapdragon čipsetom, osme generacije, verovatno 8150, sa 8 GB RAM-a i 128 / 256 GB interne memorije. Imaće dve kamere od kojih će jedna biti “telephoto,” 20 MPx rezolucije, a druga širokougaona, 16 MPx rezolucije. Pomenute kamere se zahvaljujući savitljivom ekranu mogu koristiti i kao selfie kamera.



FlexPai će pokretati Android 9 Pia sa Water OS korisničkim izgledom prilagođen tako da radi sa ekranom koji se može saviti. To naravno znači da će postojati neke posebne funkcije na koje će korisnici moći da računaru.

Ako pogledamo sam uređaj, jasno nam je da postoji još mnogo toga što se može unaprediti. Međutim, da bi proizvođači imali jasnu sliku kojim smerom ići, potrebno je lansirati prvu generaciju jednog uređaja kao što je FlexPai. Verovali ili ne, najskuplji FlexPai model će koštati čak 1.470$