Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android 7.0 Nougat će verovatno omogućiti dual-boot za Pixel telefone!

Android 7.0 Nougat će verovatno omogućiti dual-boot za Pixel telefone!

Po svemu sudeći, neke informacije izvornog koda Android 7 Nougat operativnog sistema naglašavaju mogućnost instaliranja više operativnih sistema na jednom telefonu.

Član XDA-a i Team Win Recovery Project, Etan Yonker, je unutar izvornog koda Android 7 Nougat operativnog sistema pronašao nešto što će omogućiti dual-boot na Pixel telefonima. To je pronašao dok tražio informacije o tome kako će nove “seamless” nadogradnje funkcionisati. “Seamless” nadogradnje podrazumevaju instaliranje nekih zakrpa bez prebacivanja uređaja u recovery režim. To je naravno moguće koristeći sekundarnu sistemsku particiju, a otuda i “Dual-Partition”.

 



Kopajući tako, Etan naslućuje da bi novi Pixel telefoni mogli da imaju 2 sistemske particije, dve boot particije, 2 vendor particije, 2 modem particije i sve tako dalje… Zašto je ovo toliko bitno? Za Android 7 Nougat uređaje to znači nadogradnja sistema bez ometanja ili odobravanja korisnika. Ksnije ćemo objasniti kako. A za one koji vole da modifikuju to znači pokretanje dva različita operativna sistema na jednom uređaju tj. dual-boot. Jedno particionisanje za jedan siste, drugo za drugi sistem: dual partition.

Da objasnimo kako. Naime, kada Google objavi neku zakrpu, telefon će je u sekundarnim particijama uskladištiti i instalirati. Kada se to završi, tek tada će korisniku biti prikazan upit za restart. Zahvaljujući tome, restartovanje neće uključiti prebacivanje u recovery. Umesto toga, uređaj će korisnika prebaciti na drugi operativni sistem koji je već instaliran na sekundarnim particijama, i to gotovo odmah, bez čekanja! Super ideja od strane Google-a, zar ne? Za nekog je super zbog brzih nadogradnji, a za nekog zbog mogućnosti modifikovanja koje podrazumeva dual-boot.

Sada je samo pitanje vremena kada će programeri naći način da “otključaju kapiju” ovog sistema. No, treba imati na umu da modifikacije koje naslućujemo neće moći da se primene na sve uređaje. Šta vi mislite o svemu? Pišite nam u komentarima posta...