Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Zašto su pametni telefoni “ubili” digitalne fotoaparate? (VIDEO)

Zašto su pametni telefoni “ubili” digitalne fotoaparate? (VIDEO)

Evo kako i zašto su pametni telefoni oterali “point&shoot” fotoaparate u istoriju!

Jedno vreme, evolucija fotoaparata se kretala samo u jednom smeru. I slobodno možemo reći, veoma sporo, sve do pojave digitalnih fotoaparata. Stari fotoaparati jesu napredovali ali najviše u smeru sočiva i objektiva.

 



Prvi veliki iskorak koji se dogodio je mogućnost čuvanja fotografija u digitalnoj formi, na memoriji SD kartica.

Od kako je razvijanje filmova otišlo u penziju, mnogo toga se kod fotoaparata i kamera promenlio i unapredilo… Ljudi su više koristili digitalne fotoaparate iz veoma očiglednih razloga. Mogućnost da se sve fotografije sačuvaju besplatno i večno, bez opasnosti od uništenja, je svakako ohrabrila mnoge da sebi kupe digitalnio fotoaparat.

To je u startu najviše privlačilo kupce, bez obzira na visoku cenu. Ali ne samo to. Razvijanje filmova nije baš bilo povoljno u to vreme kada su jedini fotoaparati bili oni koji koriste film. Takođe, razvijanje filomova je dosadan posao… Ljudima je obaveza otići do radnje, naručiti razvijanje filmova i onda za neki dan pokupiti sve te fotografije. Mi iz ličnog iskustva možemo da vam potvrdimo to jer smo često fotkali sa onim starim fotoaparatima. Uvek nam nekako ostane neki nerazvijeni film...



Znate šta je u suštini najviše doprinelo da stari fotoaparati izumru? Nekada nije postojala mogućnost da korisnik pregleda kako fotografija izgleda nakon okidanja. Fotografiju je bilo moguće pogledati tek nakon razvijanja. Takođe, jedan standardan film, koji se u 99% slučajeva koristio,  je mogao da “ponese” do 36, maksimum 37 fotografija. Dakle, nema razvijanja filma dok se sve ne “ispuca” do kraja.

Dakle, nekako je potpuno jasan razlog kako su digitalni “point&shoot” fotoaparati odveli u penziju one stare koji su koristili film kao sredstvo za čuvanje fotografije. U početku se činilo da nove, digitalne fotoaparate ništa neće zameniti… Bili su baš zgodni. Vrlo brzo su postali kompaktni, brzi, kvalitetni, otporni na oštećenja, a čak su dolazili i sa optičkim zumom.

Ta lagodnost da jednostavno uključite fotoaparat, okinete, pregledate fotografiju, da utvrdite da li je ok i nastavite dalje, je osvajala apsolutno sve! A da ne govorimo o tome da je snimanje u FullHD rezoluciji vrlo brzo postalo dostupno!



Sećamo se da je Nikon imao seriju kompaktnih digitalnih fotoaparata koji su pravili 13 MPx fotografije, imali su 16x optički zum i mogli su da prave FullHD video snimke. I sve navedeno bude spakovano u veoma malom i kompaktnom kućištu! Plus, baterije su punjive.

To je bilo pre možda 5-6 godina, a cena im je tada bila između 6000 i 8000 dinara. Sve zavisi. I? Uviđate li koliko je sve to bilo kvalitetno, povoljno i dostupno? I što je najbitnije, najveća prednost ovih fotoaparata je bila mogućnost da se jednostavno uperi i okine fotografija! Sve je slutilo na to da će oni biti kvalitetniji, sa većim zumom, sa višom rezolucijom i slično. Evo jedne fotografije načinjene 2010. godine, pomoću BenQ digitalnim fotoaparatom.



Ali ne! Desilo se nešto što niko nije očekivao! Pametni telefoni su počeli da imaju kamere koje su bile sličnog kvaliteta kao i point&shoot fotoaparati. Egzekucija digitalnih fotoaparata nije bila brza, već spora i bolna. Bolna za proizvođače digitalnih fotoaparata…

Samsung Galaxy S3 je po našem mišljenju bio prvi telefon koji je počeo da preuzmiva ulogu “uperi i okini” fotoaparata. Kamera Galaxy S3 telefona beleži sjajne fotografije i dan danas. A FullHD zapisi načinjeni tim telefonom su itekako bili kvalitetni.

Možda Galaxy S3 nije uspeo da zameni sve digitalne fotoaparate, ali većinu jeste. Ne samo kvalitetom svojih fotografija ili video zapisima, već i brojnim dugim opcijama i funkcijama.

Primera radi, niko ne nosi često fotoaparat sa sobom kao što nosi pametni telefon, zar ne? Pa zamislite samo koliko je dobro i zgodno imati telefon koji pravi fotografije koje su kvaliteta poput onih koje su načinjene digitalnim fotoaparatom. Dakle, šta god da se desi, vi u džepu imate i telefon, i fotoaparat, i kameru. Sve u jednom kompaktnom pakovanju. To znači da će svaki vama bitan trenutak biti zabeležen. Ali baš svaki…

E sada, Galaxy S3 i njemu slični telefoni sigurno da nisu doveli do toga da digitalno fotoaparati odmah nestanu, ali jesu započeli taj proces. Kamere pametnih telefona su vrlo brzo evoluirale te mi danas imamo telefon kao što je Galaxy S7 Edge, iPhone 7 Plus, Pixel XL, HTC 10, Huawei P9, Mate 9, itd. koji 100% prave bolje fotografije od digitalnih fotoaparata. Kada smo već tu, prilažemo vam tekst u kom možete da pročitate koji su to telefoni sa najboljom zadnjom kamerom.

>> Telefeni sa najboljom zadnjom kamerom? <<

E ovi telefoni su svojim kamerama stavili tačku na tradicionalne point&shoot fotoaparate. Postoji nekoliko modela koje možda vredi kupiti, ali vredi li to novca? Pitamo mi vas?

Uglavnom, kamere sa optičkom stabilizacijom, sa hibridnim laserskim autofokusom, sa HDR tehnologijom, sa mogućnošću snimanja u 4K rezoluciji i sa još mnogo novih tehnologija koje sada koriste, toliko dobro rade da je digitalni fotoaparati izbubili smisao.

Evo šta osnivač BLM Film produkcijske kuće, i profesionalni fotograf Saša Radovanović, smatra i zašto on misli da su kamere pametnih telefona odnele pobedu:

Sve do trenutka kada pametni telefoni nisu imali kamere čije su specifikacije slične onim koje danas imaju kompakt ili point&shoot fotoaparati, imalo je smisla koristiti digitalne fotoaparate. I ne, nije samo specifikacija kamere na pametnom telefonu ondela pobedu! Tu su Instagram, Facebook i ostale društvene mreže koje su omogućile da tu istu fotografiju korisnici odmah dorade i brže bolje postave na net.

Zašto bih ja danas kupio kompat/point&shoot fotoaparat kada većina telefona danas može i pod vodom da snima? Telefon  staje u svaki dzep, i što je najbitnije, odmah mogu da doradim fotku i okačim je. Telefon je sa mnom uvek i čak pravi bolje fotografije od digitalnih fotoaparata. A da ne pominjem razne aplikacije koje tek daju opasne funkcije kameri na pametnom telefonu.

Point&shot ne možeš da nadogradiš novim aplikacijama, zar ne? Pride, sve fotke načinjene digitalnim fotoaparatima treba da sređuješ na kompu što danas niko ne radi. Takođe, kod kompakta i point&shoot fotoaparata uglavnom ne postoji mogucnost fotografisanja u RAW formatu. Tako da ja mislim da je dovoljno razloga zašto su pametni telefoni bukvalno oteli ulogu digitalnih fotoaparata...

Kamere pametnih fotoaparata su zasigurno oteli posao digitalnim fotoaparatima, ali su se nameračili i na DSLR kategoriju. Doduše, par Proizvođača telefona je pokušalo da izimitira DSLR tehnologiju na neki svoj način i možemo vam reći da su dobar posao napravili. Radi se o Huawei Mate 9, HTC One M8/M8s, iPhone 7 Plus i slično.

Svi ovi telefoni mogu da naprave fotografije sa impresivnim bo-ka efektom. Međutim, Huawei Mate 9 je trenutno tu lider jer može da pravi i video snimke sa efektom zamagljene pozadine.

Mi smo već radili nekoliko tekstova koji opisuju kako kamere današnjih telefona funkcionišu u objasnili vam šta karakteristike kao što su otvor blende, veličina piksela senzora i slično, znače. Uradili smo i intervju sa Sašom Radovanovićem pa ako vas zanima kako zapravo funkcionišu kamere pametnih telefona, izvolite pogledajte.

Sve što smo do sada napisali i priložili bi trebalo da vam objasni zašto su kamere pametnih telefona otele posao kompakt i point&shoot digitalnim fotoaparatima. Šta vi mislite o svemu ovome? Da li smatrate da digitalni fotoaparati, ne DSLR, mogu da se vrate na scenu?