Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako da koristite Android telefon dok ste u inostranstvu?

Kako da koristite Android telefon dok ste u inostranstvu?

Ako putujete u inostranstvo zbog posla ili idete na odmor van zemlje onda morate da znate kako da koristite telefon i pretplatnički broj u romingu! 

Kada idete van zemlje morate da znate da ćete tada biti u romingu. On Vam omogućava da tokom boravka u inostranstvu jednostavno i lako pozivate rođake i prijatelje u Srbiji i u inostranstvu, da primate pozive i razmenjujete SMS i MMS poruke. Dok ste u romingu možete koristiti i prenos podataka, proveriti stanje na postpaid računu i izvršiti SMS plaćanje računa.

 



Ali opet tarifiranje je ono čega trebate da se pribojavate! Kada ste u drugoj zemlji i koristite sprsku karticu, tada se svaki ostvareni saobraćaj dodatno naplaćuje preko paketa u skladu sa već utvrđenim roming cenovnikom. Naime, dovoljno je da se aplikacije ažuriraju i vaš račun će biti uvećan preko pet hiljada dinara, a da ne govorimo o intezivnijem korišćenju interneta, pozivima i porukama.

>> Kako koristiti besplatan UniFi internet bilo gde u Srbiji? <<

>> Kako pronaći besplatnu WiFi konekciju!? <<

>> Kako pojačati WiFi signal na telefonu? <<

Za početak valja reći da SMS-ovi koji se šalju onima koji su van Srbije plaćaju samo korisnici mobilnih telefona koji poruke šalju, dok primaoce ne koštaju ništa. Međutim, ako se poruke šalju iz rominga, cene su znatno veće od onih na koje smo navikli ovde. Tako SMS poslat iz Crne Gore, zavisno od operatera, košta između 11 i 13 dinara, a iz Bugarske i do 24 dinara, i to bez poreza na dodatnu vrednost. 

Kada je reč o pozivima cene se takođe razlikuju u zavisnosti od zemlje u kojoj se nalazite. U daljem tekstu može naći cenovnike rominga svih naših operatera. 



Roaming Cenovnik:

VIP  -  Roming cenovnik koji daje VIP mobile mrežni operater podeljen u tri zone.

Telenor -  Roming cenovnik koji daje Telenori mrežni operater podeljen po tarifama i zemljama.

MTS -  Roming cenovnik koji daje MTS mrežni operater podeljen u pet zona.


Saveti



  • Ukoliko morate da korisitite srpsku karticu dok boravite u inostranstvu, onda je jako bitno da pogledate roming cenovnik jer ćete tada sigurno obazrivije pozivati, slati SMS poruke i koristiti internet. Savetujemo Vas da isključite paketne podatke pri izlasku iz zemlje kako biste izbegli  neprijatne "čestitke" odnosno šokantno uvećane račune pri povratku domovini. Internet se tarifira izmedju 70 i 230 dinara nakon potrošenik 100 KB. Što znači da ćete morati da platite 1000 dinara za 1 MB preuzetog sadržaja u najboljem slučaju! Obzirom da 90% korisnika pametnih telefona koristi Viber i Skype neće Vam biti komplikovano da sa svojim prijateljima stupite u kontakt pomoću ove dve aplikacije. Dovoljno je samo da se povežete na neki slobodan WiFi. Ukoliko se pitate gde ćete naći otvorenu internet konekciju onda je odgovor prost! Svaki kafić, restoran ili hotel ima svoj internet koji je na raspolaganju gostima. Tako da je dovoljno da svratite na kaficu i već možete da obavite razgovor. 

Upustvo kako da isključite paketne podatke tj. internet na android telefonu:

1. U podešavanjima u okviru opcije "bežične veze i mreža" nađite isečak "mobilne mreže". Zatim na listi opcija deaktivirajte odnosno isključite "prenos podataka u romingu"

2.  U podešavanjima u okviru opcije "bežične veze i mreža" nađite isečak "korišćenje podataka". Zatim na listi opcija deaktivirajte odnosno isključite "podaci mobilne mreže" odnosno "podaci za mobilne uređaje"



  • Što se tiče SMS poruka postoji način da ih šaljete preko interneta. Pa recimo ako imate SIM karticu i jedan pametan telefon viška možete ga sinhronizovati sa tabletom ili računarom preko MightyText aplikacije koju trebate skinuti na telefon. Zatim taj telefon povežite sa kućnim internetom i ostavite ga na punjaču kako se ne bi isključio i kako bi služio kao "SMS server" dok ste u inostranstvu takoreći. Zatim kada iz inostranstva želite da pošaljete SMS poruku nekome iz domovine dovoljno je da odete na www.mightytext.net web stranicu i logovanjem preko Google maila koji je predhodno postavljen na "SMS server" telefonu pristupite korisničkoj stranici preko koje možete slati poruke i čitati ih. I sve to iz inostranstva, plaćajući SMS po ceni provajdera kartice koju ste ostavili u domovini. Možda ovo zvuči malo zbunjujuće, mada nije komplikovano kao što zvuči. Ako ispratite upustvo koje smo napravili za vas nećete pogrešiti sigurno. Upustvo: "Kako da pošaljete SMS sa računara
  • Ako niste vezani za broj i možete koristiti bilo koju karticu u svom telefonu dok ste u inostranstvu onda je rešenje za vas lako, jednostavno i jeftino! U tom slučaju vas savetujemo da kupite SIM karticu nekog provajdera koji posluje u toj zemlji. SIM karticu možete kupiti u tabaku tj. trafici ili u predstavništvu operatera. Sve što treba da imate je dokument koji dokazuje vaš identitet, odnosno pasoš. Cena prepaid broja je izmedju 3 i 5 evra i tarifiranje je svakako jefitinije u odnosu na roming. Međutim ako odlučite da uzmete postpaid broj onda je to povoljniji način imajući u obzir da su pozivi, poruke i internet uključeni u pretplatu koja iznosu 7 ili više evra u zavisnosti od paketa. Ugovorna obaveza je maksimum tri meseca a minimum jedan. Samim tim je logično da je povoljnija varijanta postpaid ako je boravak u inostranstvu duži od mesec dana. 

Nije na odmet da ponovo nagovestimo da je korišćenje slobodnih WiFi pristupnih tačaka rešenje nad rešenjem. Pročitajte kako možete iskoristiti praktično besplatan WiFi u inostranstvu koristeći UniFi Travel servis:

>> Kako koristiti besplatan UniFi Travel internet u inostranstvu? (VIDEO) <<