Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako proveriti da li je bootloader otključan na Xiaomi telefonima?

Kako proveriti da li je bootloader otključan na Xiaomi telefonima?

Evo kako da saznate da li je vaš Xioami telefon došao sa zaključanim ili otključanim bootloader-om?

Budući da su danas veoma popularni Xiaomi telefoni širom planete, programeri i Android zajednica su se okrenuli kreiranju raznih custom ROM-ovima i modifikacijama za njih.

 



Uvek imamo nešto zanimljivo za Xiaomi telefone što možemo instalirati samo ukoliko je pristup root-u omogućen. Isto tako, Xiaomi telefoni baš brzo dobiju nezvaničnu nadogradnju na najnoviji Android operativni sistem, naravno kroz custom ROM, koju je moguće instalirati samo ukoliko je telefon root-ovan i ukoliko ima custom recovery.

>> Šta je ROOT, Recovery i Custom ROM? <<

>> Kako pronaći i instalirati CustomROM na telefon ili tablet? <<

Suštinski, instaliranje čuvenog TWRP recovery-a i root-ovanje Xiaomi telefona uopšte nije teško ukoliko je bootloader na njemu otljučan. Dakle, da bi sve do sada pomenuto bilo moguće, potrebno je da bootloader Xiaomi uređaja prethodno bude otključan.

Ono što je zanimljivo je to da mnogi Xiaomi telefoni već dolaze sa otključanim bootloader-om. Sve što da uradite je proverite i utvrdite status. A evo kako to možete da uradite:

1. Pristupite podešavanjima Xiaomi telefona.



2. Potom pronađite i pristupite kategoriji “O telefonu” (eng. about phone).

3. Na listi ćete imati veliki broj informacija o samom telefonu. Vi pronađite “MIUI verzija” naslov i dodirnite brzo 5-6 puta preko njega.



4. Čestim dodirom na “MIUI verzija” naslov ste aktivirali opcije programera.

5. Sada se vratite korak unazad, tačnije na glavnu stranu podešavanja telefona, i pristupite kategoriji “Dodatna podešavanja” (eng. additional settings).



6. Unutar dodatnih podešavanja bi trebalo da postoji kategorija “Opcije programera” (eng. developer options). Pristupite joj.

7. Listi pronađite opciju “Mi Unlock status” i dodirnite na nju.

8. Na kraju će vam se prikazati stranica na čijem će vrhu jasno boraviti obaveštenje o tome da li je bootloader zaključan ili ne. Ako jeste, pisaće “Ovaj uređaj je otključan”, a ako nije “Ovaj uređaj je zaključan”.

Ukoliko se ispostavi da vaš Xiaomi uređaj ipak ima zaključan bootloader, onda pogledajte priložen članak u kojem pokazujemo kako da ga otključate:

>> Kako otključati bootloader na Xiaomi telefonima? <<