Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Zašto bi na Android-u trebalo koristiti VPN?

Zašto bi na Android-u trebalo koristiti VPN?

Evo zašto je VPN izuzetno bitan za svakog Android korisnika i šta on zapravo znači tj. omogućava uređaju?

Deluje kao da je to bilo odavno, ali Android uređaji su važili za one koji su skoro pa imuni na viruse. Takođe, važili su za relativno bezbedne uređaje kada je reč o nadgledanju i praćenju korisnika. Do nedavno je vrlo mali broj korisnika uopšte i pomišljalo o tome da šifruju memoriju svog Android telefona, a da ne govorimo o tome da gotovo niko nije koristio VPN na svom telefonu. 

 



Međutim, stvari su se u poslednjih par godina znatno promenile! Usled većeg broja kriminala u vidu prevara ili krađe identiteta, špijuniranja i ostalih online pretnji, bezbednost Android korisnika je dovedena u pitanje. 

U ovom članku ćemo govoriti o narušenoj bezbednosti Android korisnika i o tome zašto bi bez razmišljanja trebalo da koristite neki VPN servis. Pa hajdemo onda da razjasnimo zašto je bezbednost Android korisnika poslednjih godina opala. 

Android bezbednost je u iznenađujućem padu

U proteklih par godina smo imali prilike da se suočimo sa prilično ozbiljnim pretnjama i opasnostima. Pokazalo se da Android virus (Trojan) može da pristupi računu u banci jednog korisnika pute obične SMS poruke. Isto tako, pojedini virusi (Adware) bi bez problema opteretili telefon do te mere da on postane neupotrebljiv. Znate i sami da su jedno vreme vladali i virusi (crypto miners) koji bi koristili performanse telefona i internet radi obavljanja pojedinih online aktivnosti i tako stvarali finansijsku dobit njihovim tvorcima. Čak su se dešavali i napadi na privatnost koji bi podrazumevali tajno pristupanje drušvenim mrežama korisnika koristeći takozvanu “backdoor” tehniku.

Prema navodima Kaspersky kompanije, u toku 2018. godine se dogodilo preko 5 miliona malware instalacija na Android. Pojavilo se čak 150.000 novih, specifičnih virusa za Android. Kako G-Data izveštava, malware uspe da zarazi Android aplikaciju na svakih 8 sekundi! Isti taj G-Data izveštaj navodi kako se čak 60% Android korisnika oslanjalo na bezbednosne zakrpe samog operativnog sistema, koje su uglavnom zastarele, što napadačima širom otvara vrata za preuzimanje kontrole nad uređajem. 

Posledice malware zaraze mogu biti žestoke, počevši od običnog usporavanja rada uređaja, pa sve do potpunog prestanka rada uređaja. Međutim, ne zna šta je opasnije, prestanak rada uređaja ili krađa identiteta, odnosno novca? Sve to se neretko dešava nakon što se malware uvuče u sam Android uređaj. 

Uzimajući do sada navedeno, evo nekih bitnih razloga zašto bi VPN servis trebalo da bude prisutan na svakom Android uređaju!



Antivirus aplikacije za Android nisu uvek pouzdane

Jedan od najbitnijih razloga zbog čega bi uz Antivirus aplikacije trebalo koristiti VPN servis je to što se događa da bezbednost zakaže uprkos zaštiti koja je Antivirus aplikacija pruža. Samim tim, kombinacija VPN servisa i Antivirus aplikacije je idealno rešenje!

Antivirus inženjeri iz AV-Comparative su ispitali 250 anitvirus aplikacija za Android na skup uobičajenih pretnji koje su u datom momentu kružile. Manje od 1 na 10 testiranih aplikacija branilo se od svih 2000 zlonamernih aplikacija, dok preko dve trećine nije uspelo da dostigne stopu blokade od čak 30%.

Prostije rečeno, veliki broj Android korisnika je mnogo manje zaštićeno nego što oni misle da jesu. Dodavajući VPN servis da štiti telefon zajedno sa Antivirus aplikacjom može osigurati potpunu bezbednost protiv ogromnog broja virusa. Dakle, VPN servis praktično rešava taj propust koji antivirus aplikacije obično naprave. 



VPN servisi čine javni WiFi daleko sigurnijim

Ogroman broj korisnika koristi javne WiFi pristupne tačke kako bi preko svojih Android uređaja proverili društvene mreže, završili neki posao ili pogledali neki video. Trenutno ne postoji zvanična informacija, ali se pretpostavlja da nas okružuje preko 100,000 potpuno nesigurnih WiFi pristupnih tačaka. To podrazumeva WiFi pristupne tačke na aerodromima, autobuskim stanicama, restoranima, hotelima i slično.

Ove pristupne tačke su idealna prilika i vrlo lak način da haker pristupi vašim podacima. Oni mogu preuzeti kontrolu nad ruterima i ka sebi preusmeriti sve podatke koji protiču kroz sam ruter. U stanju su da precizno plasiraju virus određenom korisniku ili naprave takozvani “man-in-the-middle” napad. 



Ipak, ovde VPN servisi zapravo dolaze do izražaja! Uz pomoć VPN servisa je moguće sakriti IP Android uređaja i šifrovati podatke korisnika koje šalje na internet i tako spreče bilo kakav napad i curenje bitnih informacija. VPN servisi neće biti potpuna zaštita, ali će zahvaljujući ovim merama definitivno doprineti bezbednijem pretraživanju interneta preko javnih WiFi pristupnih tačaka. 

VPN menja lokaciju uređaja

Bitno je da znate da bezbednost nije jedini razlog zbog čega treba da koristite VPN na Android-u. Postoje servisi koji se mogu koristiti svuda. Recimo Netflix, Hulu ili Google Stadia servise nije moguće koristiti u pojedinim zemljama. Takođe, neke aplikacije nije moguće preuzeti sa Google Play prodavnice u svim regionima. 

Tom sadržaju je moguće pristupiti u zabranjenim zemljama ili regionima tako što ćete uz pomoć VPN servisa lažirati svoju lokaciju. Kvalitetni VPN servisi menjaju IP adresu Android uređaja tako da za Netflix deluje kao da korisnik pokušava da mu pristupi iz podržane zemlje. Dakle, ovo je još jedan bitan razlog zbog čega bi trebalo koristiti VPN servis. 

Zaštita podataka od špijuniranja

Nakon što je Android lansiran 2003 godine, uobičajeni korisnici, ne baš tako bitni građani, su polako počeli da uviđaju koliko ih zapravo njihove vlade nadgledaju. Nije se mnogo promenilo ovih godina, a u prilog tome ide i to što je Edward Snowden otkrio “Prism” sistem NSA kompanije i njihov način pristupa informacija o korisnicima koje skladište velike telekomunikacione kompanije. To je dovelo do toga da danas svi budu svesni toga da podaci Android korisnika nisu potpuno privatni.

Rezultat ovih dođaja je to da danas imamo VPN servise koji u celosti šifruju podatke Android korisnika idu prema internetu ili sa interneta prema samom korisniku. Mogućnost VPN servisa da sačuvaju anonimnost korisnika je neprocenljiva. Dobar VPN servis može da preusmeri sav saobraćaj Android uređaja tako da on prvo prođe AES-256 sistem šifrovanja što dovodi to toga da niko ne može narušiti privatnost korisnika ili ga špijunirati. 

No, trebalo bi imati na umu da se ovo ne primenjuje na vladine agencije. Opšte poznato je i to da korporacije često nadgledaju nezaštićene telefone svojih saradnika ili čak zaposlenih kako bi iz njih izvukle poverljive informacije. 

Složićete se sa nama da sve što smo do sada naveli jesu ključni argumenti koji nas navode na zaključak da je dodatna zaštita za Android uređaje obavezna! Shodno tome, pozivamo vas da istražite koji su to VPN servisi najbolji, isprobate oni koji nude pesplatni probni period i na kraju zakupite onaj koji vama najviše odgovara. Privatnost i bezbednost koju VPN servisi nude je nešto što je potrebno svakom korisniku pametnog telefona.