Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Huawei FreeBuds Pro - Sjajan zvuk, još bolje poništavanje buke!

Huawei FreeBuds Pro - Sjajan zvuk, još bolje poništavanje buke!

Testirali smo Huawei FreeBuds Pro bežične slušalice i evo šta sve treba da znate o njima pre nego što rešite da ih kupite! U pitanju su slušalice sa mnogo prednosti i ponekom manom.

 

Nedavno smo objavili vest o rastu ekosistema kompanije Huawei. FreeBuds Pro je jedan od uređaja koji su tada predstavljeni.

 



Više o tome pročitajte na linku ispod.

>> Ekosistem raste brzo! Huawei predstavio 6 novih uređaja! <<

Jedan od uređaja smo već predstavili. U pitanju je Huawei Watch GT2 Pro pametni sat. Našu recenziju pročitajte na sledećem linku:

>> Nedelju dana sa Huawei Watch GT2 Pro satom! Kupujemo! <<

Nedelju dana korišćenja je bilo dovoljno da izvučemo zaključke o tome kakve su nove FreeBuds Pro slušalice pročitajte u nastavku teksta.



 

 



Prvi pogled na pakovanje Huawei FreeBuds Pro bežičnih slušalica ostavlja premium utisak. Ipak, sam sadržaj pakovanja nije previše bogat. Uz same Huawei FreeBuds Pro slušalice dobijate uputstvo za korišćenje i jedan veoma kvalitetan USB Tip C kabel.

Kada malo bolje razmislimo, ništa drugo nam nije ni potrebno. Kućište slušalica je ovalnog oblika i lako se ubacuje i vadi iz džepa.



Kućište služi kao prenosna baterija za punjenje slušalica i vrlo kvalitetne izrade. S obzirom da je u celosti od crne plastike sa pijano završnim sjajem, predstavlja magnet za otiske prsta.

Na poleđini kućišta postoji crni pravougaonik sa Huawei natpisom koji na neki način skriva prorez za šarku poklopca. Sam Huawei natpis je svetlo sive boje što celokupnom dizajnu daje elegantnu “stelth” notu.

Sa donje strane kućišta imamo USB Tip C konektor putem kojeg se puni baterija kućišta i same slušalice. Treba imati na umu da kućište ima mogućnost bežičnog punjenja što će često biti od koristi.

Pored USB Tip C konektora boravi i mala led lampica koja korisnika obaveštava kada je baterija unutar kućišta pri kraju ili da li je puna. Kada svetli zeleno, onda je baterija u celosti napunjena. Kada svetli žuto, onda je baterija na nekih 50% napunjenosti. A kada svetli crveno, onda je baterija pri samom kraju ili gotovo prazna.

Sa desne strane kućišta imamo jedan jedva primetan taster i on je tu kako bi nam pomogao da po prvi put povežemo slušalice sa telefonom. Kasnije on nema neku značajnu ulogu jer se sve ostalo izvršava putem aplikacije na samom telefonu.

Kada otvorite poklopac kućišta na raspolaganju ćete naravno imati slušalice, ali i još jednu LED lampicu koja nam pokazuje napunjenost baterija samih slušalica. Dakle, ne napunjenost baterije kućišta, već baterije slušalica i to radi takođe u tri boje. 

Kad svetli zeleno, onda su slušalice potpuno pune. Kada svetli u žutoj boji, slušalice su na oko 50% napunjenosti, a kada svetli crveno onda to znači da su slušalice pri kraju ili gotovo prazne.

Sjajno je to što mehanizam poklopca ima dobru oprugu pa se on neće slučajno zatvoriti kada to ne želite, a to se obično dešava kada pokušavate da izvučete slušalice jednom rukom.

Kućište je opremljeno jakim magnetima te će slušalice dobro leći u svoja ležišta. Ti magneti doprinose da poklopac bude čvrsto zatvoren te se pri izvlačenju kućišta iz džepa on neće neželjeno otvarati. Nama se baš ni jednom to nije dogodilo. 

Ono što imamo da zamerimo je samo vađenje slušalica iz kućišta koje nije najzgodnije. Naša preporuka je da sa dva prsta vadite jednu po jednu slušalicu.

Dizajn samih slušalica je u potpunosti drugačiji u odnosu na FreeBuds 3, prethodni model kompanije Huawei koji smo imali testu. Telo slušalica je sada kompaktnije, pravougaonog oblika, dok glava slušalica sadrži uloške za ušnu školjku, koji pomažu pri boljoj stabilnosti i prijanjanju u uhu, što dovodi do manje verovatnoće da će ispasti. Uz slušalice dobijate i još dve veličine uložaka koje možete koristiti u zavisnosti od veličine vašeg uha. Huawei je otišao korak dalje u ovom slučaju te je dodao pametno AI funkciju koja može da detektuje da li su ulošci koje koristite idealne veličine za vaše uho.

Izbor boja je povećan na tri, a to su Silver Frost, Ceramic White i Carbon Black. Mi smo na testu imali Carbon Black varijatnu.

Obe slušalice imaju po dva mikrofona tako da pored onog koji boravi na dnu imamo i drugi koji je na spoljašnom delu tube tj. slušalice. Takođe, obe slušalice su na dnu obeležene sa sloviam “L” i “R” tako da uvek znate koja je leva, a koja desna. 

Pre nego što počnemo da govorimo o kvalitetu tona, mikrofona i bateriji Huawei FreeBuds Pro slušalica, moramo istaći neke stvari koje su od velikog značaja, a tiču se dizajna. Naime, Huawei FreeBuds Pro su tako dizajnirane da perfektno prijanjaju uz ušnu školjku gotovo svakog korisnika. To automatski obezbeđuje stabilno držanje slušalica bez opasnosti da one ispadnu, bilo da se normalno krećete ili trčite tj. trenirate. 

Sjajno je to što su Huawei FreeBuds Pro slušalice otporne na vlagu tj. na kratak kontakt sa vodom. To praktično znači da ne treba da brinete ukoliko se oznojite tokom treninga ili ukoliko malo pokisnete. Ovo, pored toga što čvrsto stoje u ušima, nam govori da su Huawei FreeBuds Pro slušalice sjajne i za fitnes korisnike. 

Kao što je ranije pomenuto, Huawei je upakovao FreeBuds Pro sa gomilom inovativnih senzora koji omogućavaju korisnicima da izvuku maksimum iz njih. Ali prvo, razgovarajmo o zvuku. Koristeći dva 11 mm drajvera za izuzetno veliku amplitudu i mnogo bolji kvalitet zvuka, FreeBuds Pro zvuči lepo i oštro, sa sočnim sredinama i basovima kojima ne nedostaje ona dinamična ivica koju uvek tražimo u slušalicama. Takođe postoji veliki nivo detalja u vokalnoj reprezentaciji; zaista se izdvaja od pozadinskog zvuka, a da se ne oseća odvojeno od njega.

Još jedna karakteristika koja zaista naglašava ovaj odličan kvalitet zvuka je aktivno poništavanje šuma od 40 db (ANC). Huawei je ovde uradio neverovatan posao sa FreeBuds Pro. ANC je vrhunski; impresivno dobro blokira spoljne zvukove, ali se takođe može pametno prilagoditi u pratećoj aplikaciji (neobično nazvanoj AI Life) na vašem telefonu na različite nivoe: ultra, opšti, prijatan i dinamičan.

Međutim, ovo ne trebate sami stalno prilagođavati. Ovu tehnologiju pokreću dva visoko osetljiva dual HD mikrofona - jedan spolja, a jedan iznutra - zajedno sa nekim algoritmima mašinskog učenja da biste razumeli šta čujete i šta se dešava oko vas, shodno tome pametno prilagođavajući nivo ANC-a koji dopire do vaših ušiju.

Na primer, ako ste u avionu, on će detektovati glasne zvuke urlajućih motora i automatski okrenuti točkić do kraja u režim Ultra. Obožavamo ovu funkciju i koja radi pouzdano bez problema.

Na drugom kraju spektra je režim svesti, koji pojačava zvukove vašeg spoljašnjeg okruženja, omogućavajući vam da jasno slušate određene zvukove, na primer kada naručite nešto u užurbanom kafiću. Ovo je potkrepljeno modernom tehnologijom za poboljšanje glasa, u kojoj možete odabrati da pojačate i razjasnite glas osobe koja vam govori nešto dok slušate vašu omiljenu muziku.

Još jedna odlična nova karakteristika je ugrađena mehanička stabilizacija zvuka. Deluje kao senzor koji omogućava da audio drajver i dalje dostupan ako se tokom upotrebe otkriju bilo kakve vibracije. Ova funkcija je idealna tokom vežbanja ili neke druge fizičke aktivnosti.

Jedina stvar koja nam se zaista ne sviđa kod FreeBuds Pro je da je Huawei zamenio komande za dodirivanje koje su se nalazile u prethodnim verzijama sa „prstohvatom“. Dakle, umesto da jednostavno tapkate bočnu stranu desne slušalice da biste preskočili numere, sada morate da stisnete telo slušalica. Jednostavno ne deluje prirodno. Nedavno dodata kontrola jačine zvuka klizanjem prsta na gore i na dole je sjajna i dobro funkcioniše.

Pre nego što pređemo na životni vek baterije, razgovarajmo o kvalitetu poziva. Bili smo prijatno iznenađeni koliko dobro zvuči FreeBuds Pro kada razgovarate. Glasovi su kristalno jasni i to je verovatno zahvaljujući Huaweijevoj nadograđenoj audio funkciji, za koju Huawei kaže da poboljšava razumevanje ljudi koji dok govore duvaju u slušalicu. Ovo sa sobom donosi i funkciju protiv vetra. Koristeći ugrađene mikrofone, FreeBuds Pro će slušati spoljne zvukove vetra i uklanjati šum iz vašeg glasa tokom poziva.

Baterija

Huawei navodi da FreeBuds Pro imaju do 30 sati trajanja baterije između punjenja, uključujući energiju koju dobijate iz kućišta. Prema našem iskustvu, ovo je manje-više tačno, ali u potpunosti zavisi od jačine zvuka koju ste postavili tokom upotrebe, broja poziva koje dnevno obavljate s njima i nivoa poništavanja šuma koji ste odabrali.

Otkrili smo da, kada izvadite slušalice iz kućišta, možete očekivati oko šest sati neprekidne upotrebe sa u punoj jačini i sa poništavanjem buke na najvišem nivou, pre nego što ih morate vratiti unutra kako biste ih ponovo dopunili.

Kada je reč o njihovom vraćanju u život, FreeBuds Pro se puni super brzo, prelazeći sa nule na 100% za oko 20 minuta. One takođe podržavaju Qi bežično punjenje, tako da njihovo ponovno punjenje nije samo brzo, već je i izuzetno lako, pogotovo ako imate bežičnu podlogu za punjenje, možete ih jednostavno baciti na nju kada se vratite kući.

 

Huawei FreeBuds Pro se mogu kontrolisati uz pomoć AI Life aplikacije koju možete preuzeti sa Google Play prodavnice ili sa priloženog linka:

>> AI Life <<

Oni koji ipak koriste Huawei Mate 30 Pro, onda će AI Life aplikaciju ipak moći da pronađu na Huawei App Store ili na proloženom linku:

>> AI Life - Huawei App Store <<

Jednom kada instalirate AI Life aplikaciju i povežete se sa Huawei FreeBuds Pro slušalica, prikazaće vam različite informacije i opcije.

AI Life prvo prikazuje da li ste konektovani ili ne, a kasnije i informacije o napunjenosti samih slušalica i kućišta. Ono što je super je što AI Life aplikaciji možete da vidite napunjenost samo leve ili samo desne slušalice.

Odmah ispod statusa napunjenosti slušalica se nalaze opcije za njihovu kontrolu. Tu možete podesiti skraćenice dupli dodir po levoj ili desnoj slušalici ili da aktivirate redukciju šuma, Što se skraćenica za dupli dodir po levoj i desnoj slušalici tiče, imate mali izbor mogućnosti, ali rekli bi da je sasvim dovoljan.

Kada je reč o redkuciji šuma, ispod tastera za uključivanje ili isključivanje se nalazi i “točak” za ambijentalnu kontrolu redukcije. Uz pomoć njega možete korigovati redukciju šuma tako što će se slušalice fokusirati na, pomoću točka definisanu stranu.

Ono što je vrlo zanimljivo je to što slušalica redovno dobijaju nadogradnje firmware-a. Dakle, Huawei redovno unapređuje svoje FreeBuds Pro slušalice ažurirajući firmware. 

Huavei-jeve najnovije FreeBuds Pro slušalice su, iskreno, san za upotrebu. Udobne su i lagane, izgledaju dobro, a poništavanje buke deluje neverovatno dobro. Teško im je nešto zameriti - posebno s obzirom na dug životni vek baterije. Jedina mana su pokreti za kontrolu slušalica. „Štipanje“ da bi se pesma preskočila ili zaustavila je nezgodno i slušalice je ne prepoznaju uvek. Ali osim toga, nemamo šta ozbiljnije da im zamerimo.

Sa maloprodajnom cenom od 24.999 RSD očigledno nisu jeftine, ali su mnogo jeftinije od Apple-ovih AirPods Pro i po našem mišljenju su podjednako dobre - ako ne i bolje.

U suštini, ako tražite kvalitetan par bežičnih slušalica koje isšunjavaju sve zahteve, nećete biti razočarani FreeBuds Pro-om.

Evo razloga zbog čega bi bez sumnje trebalo da kupite Huawei FreeBuds Pro slušalice:

- Atraktivan dizajn

- Udobne i sigurne od ispadanja

- Odlična sinhronizacija slušalica sa svim brendovima telefona.

- Odlična sinhronizacija sa različitim tipovima uređaja.

- Vrlo dobar kvalitet zvuka.

- Odlični mikrofoni.

- Kvalitetna izrada

- Odlična redukcija šuma

- Odlična baterija

Evo razloga zbog čega bi možda trebalo razmisliti pre kupovine Huawei FreeBuds Pro slušalica:

- Neprirodna kontrola slušalica

- Teško se vade iz kućišta

Naša ocena za ove slušalice bi bi bila 9.7 od 10. Imate našu preproruku jer smo sigurni da ćete slušalicama biti prezadovoljni. To odgovorno tvrdimo.