Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Android Go - Sve što treba da znate!

Android Go - Sve što treba da znate!

Google je prošle godine, na Google I/O konferenciji, najavio novi projekat koji bi trebalo da udahne novi život budžetnim telefonima čije su karakteristike vrlo slabašne

Google smatra da se optimizacijom softvera mogu postići odlični rezultati po pitanju performansa uređaja. Otud i novi sofverski projekat koji ima naziv Android Go. Krajem 2017. godine, projekat je i zvanično lansiran uz novi Android 8 Oreo.

 



Da razjasnimo, Android 8 Oreo nije Android Go. Iako je Android Go bazran na Android 8 Oreo verziji, mnogo toga je izmenjeno i optimizovano. Sam operativni sistem je “očišćen” od brojnih servisa i optimizovan tako da funkcioniše fludino na vrlo slabašnim uređajima. Google Play prodavnica i njeni servisi su takođe optimizovani za Android Go, kao i mnoge druge Google aplikacije koje sada imaju “Go” oznaku u produžetku svog naziva.

Google je pre ovog projekta već jednom pokušao da dođe do tih "milljardu korsinika," koji su zapravo deo nerazvijenog tržišta, lansirajući Android One projekat. Doduše, ideja tog projekta je se uveliko promenila do sada, ali je zato sve dovelo do Android Go projekta koji je možda i bolje rešenje.

Kao što smo rekli, Android Go je baziran na Android 8 Oreo verziji, optimizovan tako da funkcioniše fluidno na uređajima koji imaju 1 GB RAM-a ili manje. Android Go sistemske datoteke zauzimaju duplo manje interne memorije za razliku od Android 7 Nougat verzije. Samim tim, Android Go osim poboljšanja performansi donosi i rasterećenje interne memorije kako bi korisnici mogli da je iskoriste za više aplikacija ili za svoje lične datoteke.

Android Go, prema tvrdnjama Google-a, otvara aplikacije 15% brže u odnosu na prethodne verzije Android-a. No, treba imati na umu da Android 8 Oreo takođe ima istu statistiku po pitanju otvaranja aplikacija, stim da je opcija uštede internet podataka podrazumevano aktivirana.

Google je optimizovao neke svoje aplikacije tako da pametnije koriste RAM i ROM memoriju uređaja. One zauzimaju 50% manje interne memorije, a rade daleko odazivnije na slabijim uređajima u odnosu na one klasične aplikacije.



Već sada postoje aplikacije optimizovane za Android GO. Evo liste:

- Google Maps Go

- Gmail Go

- Google Assistant Go



- Gboard Go

- Google Search Go

- YouTube Go



- Google Chrome Go

- Google Play prodavnica Go

*Dodato 30.05.2018 

Napravili smo članak u kojem smo naveli apsolutno sve trenutno dostupne Android Go aplikacije. Preporučujemo da ga pročitate:

>> Sve Android Go aplikacije trenutno dostupne! <<

Postoje i par aplikacija koje je Google napravio isključivo za Android Go. To su "Files Go" i "Google Go" aplikacije. No, teba imati na umu i to da će se uskoro pojaviti “Go” aplikacije trećeg lica, budući da je Google objavio “Building for Billions” šemu za programere.

Sve te “Go” aplikacije se negde moraju udomiti, zar ne? Pa… Google je napravio posebnu verziju Google Play prodavnice koja će pre svega sadržati sve te “lake” aplikacije, ali i one standardne. Naravno, ta posebna Google Play prodavnica, kao i njeni servisi, neće zauzimati previše interne memorije uređaja, niti će opterećitavi njegove performanse.

Što se izgleda i funkcionalnosti tiče, sve je potpuno isto kao i na standardnoj Google Play prodavnici, stim da će “Go” aplikacije biti prikazane na početnoj strani kao “Featured Apps”.

Dobro, šta je onda loša strana Android Go verzije? Pa… Još ne možemo da napravimo kompletnu listu budući da niko od nas nije mogao da proba neki uređaj kojeg pokreće Android Go. Ono što znamo je da će sve te “Go” aplikacije biti osakaćene po pitanju određenih funkcionalnosti.

Pa tako, Google Chrome Go ima prilično dugačku listu nedostataka:

- Štednja podataka neće raditi pri posećivanju bezbednih stranica tj. sajtova koji počinju sa “https://”.

- Štednja podataka neće raditi uopše u režimu bez arhiviranja. (eng. incognito mode)

- Pojedini sajtovi će imati poteškoća oko pronalaženja lokacije vašeg uređaja.

- Pojedine fotograije mogu biti niže rezolucije tj. lošijeg kvaliteta.

- Prijavljivanje na određene sajtove i servise neće biti moguće.

- Proneme koje napravite na /ect/host datoteci neće biti primenjene.

Kao što vidite, lista nije uopšte naivna. Verujemo da će i ostale “Go” aplikacije biti prilično uprošćene kako bi mogle fluidno da rade na uređajima čije su karakteristike vrlo slabe.

Android Go uređaji će se pojaviti pre svega na vrlo loše razvijenim tržištima. Shodno tome, prve Android Go telefone ćemo videti u Indiji.

Android Go je u suštini već dostupan za OEM proizvođače telefona, ali se još nije našao ni na jednom uređaju. Micromax planira da lansira prvi Android Go uređaj, a njemu će se ubrzo pridružiti i Nokia 1 model iz kompanije HMD Global.