Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Šta je APK datoteka?

Šta je APK datoteka?

Nekada skraćenice na engleskom jeziku ili žargonski izrazi budu veoma zbunjujući za osobe koje nisu toliko vične sa pametnim telefonima ili tablet računarima. Evo detaljnog pojašnjenja oko toga šta je .apk datoteka i kako je koristiti!

Ako posedujete Android telefon onda ste verovatno u nekim momentima čuli za izraz .apk datoteka. Samim tim sigurno vam se nemeće pitanje “šta je .apk datoteka?” Da bi ste mogli da preuzmete i instalirate neku aplikaciju koja nije na Google Play prodavnici iz nekog razloga, neophodno je da znate šta je .apk datoteka i kako da je instalirate. Pročitajte sve vezano za .apk datoteke u daljem tekstu.

 Šta je APK datoteka

Baš kao što Windows operativni sistem koristi ".exe" datoteke za instaliranje programa ili igrica, Android to isto radi samo što se drugačije naziva format datoteke.. “APK” je format instalacione datoteke koji se koristi za instaliranje neke aplikacije ili igrice na Android operativni sistem.

Zašto instalirati APK datoteke koje nisu na Google Play prodavnici

Korisnici se često odlučuju da na internetu pretraže i preuzmu procurelu aplikaciju za Android OS koja je inače u .apk formatu. Nije redak slučaj da korisnici moraju da neke aplikacije preuzimaju sa interneta, a ne sa Google Play prodavnice jer su one suspendovane sa tog servisa. Obično te suspendovane aplikacije budu itekako korisne. Procurele .apk datoteke su uglavnom novije verzije nekih igrica ili popularnih aplikacija koje se još nisu pojavile na Google Play prodavnici. Ono što je sigurno je to da se pojedine .apk datoteke najviše preuzimaju sa interneta jer su tu besplatne dok na Google Play prodavnici zahtevaju plaćanje.

Mi smo više puta pružali našim čitaocima mogućnost preuzimanja .apk datoteka jer one na Google Play prodavnici ne budu dostupne za naš region. Na ovaj način našim čitaocima pružamo priliku da probaju neku aplikaciju ili igricu pre zvaničnog puštanja za naš region.

Na internetu postoji mnogo izvora sa kojih možete preuzeti .apk datoteke ali vas ipak savetujemo da se držite samo onih proverenih i pouzdanih. Neke .apk datoteke mogu u sebi da sadrže virus koji će vam praviti probleme kasnije. Uvek preporučujemo da ako je moguće, aplikaciju preuzmete sa Google Play prodavnice. Generalno rečeno, gotovo sve aplikacije koje nađete na XDA Developer sajtu su potpuno bezbedne, no nikada ne može škoditi da u komentarima posta na XDA developer sajtu pročitate šta ostali korisnici imaju da kažu vezano za aplikaciju ili igricu koju želite da preuzmete. 

>> Kako besplatno doći do plaćenih aplikacija za Android!? <<>> Preuzmite najbolje aplikacije koje se ne mogu naći na Google Play prodavnici! (VIDEO) <<

Kako instalirati APK datoteku

Ako APK datoteku preuzimate preko računara evo šta treba prvo da uradite:

1. Preuzmite željenu .apk datoteku na svoj računar.

2. Kreirajte folder “APK Datoteke”.

3. Prebacite preuzetu .apk datoteku u kreirani folder “APK Datoteke4. Povežite telefon sa računarom. Ako vaš telefon zapita u kom svojstvu da se poveže, vi odaberitemedijski uređaj” (eng. media device)

5. Kada se telefon pojavi kao eksterni uređaj na vašem računaru, kopirajte “APK Datoteke” folder i nalepite ga na memoriju telefona ili MicroSD kartice ukolilko je imate. Ne zaboravite gde ste nalepili folder sa aplikacijom.

Za one koji su .apk datoteku preuzeli direktno sa telefona nek preskoče prvo gore navedeno:

1. Nebitno da li ste datoteku preuzeli preko računara ili telefona, neophodno je prvo da štiklirate opciju “nepoznati izvori”. Ako ne znate kako da to uradite na priloženom linku imate detaljno uputstvo:>> Kako da omogućite instaliranje aplikacije sa telefona ili microSD kartice? (nepoznati izvori) <<

2. Pomoću menadžera datoteka (eng. file manager) pronađite preuzetu .apk datoteku. Ako je niste preuzeli sa računara, datoteka je verovatno smeštena u folderu “download”.

3. Kada pronađete folder sa datotekom, dodirnite na .apk datoteku i započnite instalaciju.

4. Nakon dodira na .apk datoteku, aplikacija koju instalirate će od vas zatražiti da prihvatite uslove korišćenja i navesti vam šta će ona na vašem telefonu sve koristiti. Takođe, moći ćete da pročitate koliko će se duboko aplikacija zariti u vašu privatnost. Savetujemo da uvek to pročitate radi vaše bezbednosti. Ukoliko se slažete sa uslovima korišćenja dodirnite na taster “sledeće” pa potom na “gotovo”.

*Napomena

Ukoliko nemate menadžer datoteka ili vam preinstalirana aplikacija ne odgovara, predlažemo da sa Google Play prodavnice ili priloženog linka preuzmete aplikaciju “ES File Explorer File Manager”. Takođe, želimo da napomenemo da se ovaj postupak instaliranja aplikacije (.apk datoteke) često žargonsi oslovljava sa "sideloading". Ako  budemo negde koristili izraz "sideloading" znajte da mislimo na ovo.

>> ES File Explorer File Manager <<