Pratite nas i na Facebook-u

Zatvori

Kako osloboditi internu memoriju na iPhone-u?

Kako osloboditi internu memoriju na iPhone-u?

Evo nekoliko prostih trikova koji vam mogu pomoći da rasteretite memoriju svog iPhone uređaja.

Bez obzira na to da li imate stariju verziju iPhone 6 telefona sa 16 GB interne memorije ili najnoviji iPhone model sa 256 GB interne memorije, nepažnjom se vrlo lako može zaraditi obaveštenje “vaša memorija je puna”.

 



Mnogi korisnici i ne koriste toliki sadržaj koji uskladiše na memoriji svog telefona. Korisnici obično imaju 3 do 4 GB datoteka koe cirkulišu na bazi jedne nedelje. To znači da je sve preko pomenute cifre nešto što nije toliko potrebno korisniku. To znači da te datoteke treba odložiti i uskladištiti na neku cloud memoriju ili memoriju računara. Ili ih jednostavno izbrisati kako bi mogli da računate na oko 10 GB memorije više.

iOS 11 ima neke veoma zgodne opcije za brisanje nepotrebnih datoteka tj, rasterećivanje memorije. Evo kako da ih iskoristite.

Kako podesiti da telefon briše aplikacije koje nisu dugo korišćene?

Mnogi korisnici preuzmu aplikaciju misleći da njome mogu da završe neki posao pa kasnije shvate da su ipak pogrešili i da je aplikacija loš izbor. Tada ta aplikacija ostane tako instalirana što naravno rezultira nepotrebnim zauzimanjem interne memorije uređaja.

Kako bi se to izbeglo, postoji opcija za automatsko brisanje aplikacija koje se koriste dugo. Samo ju je potrebno aktivirati. Evo kako:

1. Pristupite podešavanju telefona tj. dodirnite na “Settings”.

2. Potom dodirnite na kategoriju “General”.



3. Na listi pronađite “iPhone Storage” kategoriju i dodirnite na nju.

4. Unutar te kategorije ćete imati opciju “Offload Unused Apps” u čijem produžetku boravi prekidač. Dodirnite na njega kako bi aktivirali automatsko brisanje aplikacija koje se ne koriste dugo.

 



Imajte na umu da u ovom slučaju brišu samo aplikacije, ne i njene datoteke. To znači da ćete uvek moći da ponovo instalirate aplikaciju i nastaviti tamo gde ste stali.

Deaktiviranje ove opcije se malo drugačije obavlja. Potrebno je da uradite sledeće ukoliko se odlučite da isključite automatsko brisanje aplikacija koje se ne koriste dugo:

1. Dodirnite na “Settings” ikonu.



2. Potom pronađite “iTunes & App Store” kategoriju i pristupite joj.

3. Na listi ćete imati opciju “Offload Unused Apps” u čijem produžetku će biti aktiviran prekidač. Jednostavno dodirnite na prekidač i ova funkcija će biti isključena.

Kako podesiti da telefon automatski izbriše stara dopisivanja?

Ako nemate naviku da brišete stara dopisivanja u okviru SMS aplikacije vremenom i to može postati opterećenje po internu memoriju iPhone uređaja. Evo šta treba da uradite kako bi telefon automatski izbrisao sve stare SMS prepiske za vas.

1. Dodirnite na “Settings” ikonu.

2. Potom dodirnite na “General”.

3. Na listi pronađite “iPhone Storage” kategoriju i pristupite joj.

4. Zatim dodirnite na “Messages” kategoriju koja se nalazi pri dnu liste.

5. Pronađite opciju “Auto Delete Old Conversations” i dodirnite na prekidač koji se nalazi u produžetku.

Imajte na umu da će se ova opcija pojaviti samo ukoliko imate prepiske starije od godinu dana.

Kako pregledati koje su to ogromne datoteke na memoriji telefona?

U toku korišćenja telefona mnoge neželjene datoteke se nagomilaju na internoj memoriji. Neke od tih datoteka mogu biti ogromne. Uglavnom su ti prilozi poslati putem Viber-a, email-a i slično. Ti prilozi mogu biti video zapisi koji zauzimaju i po nekoliko GB memorije.

Evo kako da pregledate sve te priloge i koliko memorije zauzimaju kako biste ih eventualno izbrisali:

1. Kao i uvek, dodirnite na “Settings” ikonu.

2. Potom dodirnite na “General”.

3. Na listi pronađite “iPhone Storage” kategoriju i pristupite joj.

4.  Zatim dodirnite na “Messages” kategoriju koja se nalazi pri dnu liste.

5. Na listi ćete imati opciju “Review Large Attachments”. Dodirnite na nju i proverite šta vam to tačno od priloga zauzima memoriju telefona.

Kako pronaći i izbrisati muziku sa interne memorije uređaja?

Ukoliko ste nekim slučajem preuzimali muziku na memoriju telefona, kasnije je sačuvali na svoj cloud servis i zaboravili da je izbrišete, onda je to jedan od većih konzumenata memorije vašeg uređaja.

Evo kako da pronađete svu muziku na vašem iPhone-u, pregledate je i izbrišete ono što želite:

1. Pristupite podešavanjima telefona dodirom na “Settings” ikonu.

2. Dodirnite na “General” kategoriju.

3. Na listi pronađite “Music” kategoriju i pristupite joj.

4. Prikazaće vam se lista celokupne muzike uskladištene na memoriji iPhone uređaja. Jednostavno pregledajte listu i izbrišite sve što vam nije potrebno.